Gek van surrealisme: verzamelaar Gabrielle Keiller

00:06:57 1683 Museum Boijmans Van Beuningen
In het voorjaar van 2017 staat Museum Boijmans Van Beuningen volledig in het teken van het surrealisme. De ruim 300 werken in de expositie zijn afkomstig uit vier voortreffelijke privécollecties, die voor het eerst zijn samengebracht. Bekijk hier een portret over verzamelaar Gabrielle Keiller.


Waren de surrealisten al gepassioneerd, hun verzamelaars waren dat niet minder. Drie van de privéverzamelingen zijn afkomstig van gefortuneerde, excentrieke Britse mecenassen die zich in de jaren dertig actief met de surrealisten bemoeiden: Edward James (1907-1984), Roland Penrose (1900-1984) en Gabrielle Keiller (1908-1996). De vierde collectie is van het Duitse echtpaar Ulla en Heiner Pietzsch, die vanaf de jaren zeventig een collectie surrealistische kunst van wereldniveau aanleggen. Bekijk de portretten over alle vier de verzamelaars in de serie Gek van surrealisme.

Gabrielle Keiller

Na een carrière als golfster, begon Keiller omstreeks 1960 met het verzamelen van dadaïstische en surrealistische kunst. Daarbij schonk zij bijzondere aandacht aan edities en kunstenaarspublicaties met een intiem en vaak erotisch karakter.  

Foto: Portret Gabrielle Keiller, courtesy Keiller collection, Scottish National Gallery of Modern Art © National Galleries of Scotland.

Tentoonstelling

Gek van surrealisme. Dalí • Ernst • Magritte • Miró
11.02 - 28.05.2017 Museum Boijmans Van Beuningen.

 

Video credits

Video geproduceerd door: Marissa Keating, Christopher Ganley
camera: Michael Thomas Jones
gefilmd in de Scottish National Gallery of Modern Art, Edinburgh
video-aanpassingen en animaties: Jacco Gaillard
editorial advies: Els Hoek
ondertiteling: Einion Media
footage: Keiller’s Marmelade factory, Dundee  Critical past
audio: Eduardo Paolozzi from Night Waves  BBC Radio 3

Met dank aan: Richard Calvocoressi en Kerri Watson

Koop tickets

1 series

  • Gek van surrealisme

    Video's bij de tentoonstelling Gek van surrealisme, voorjaar 2017 in Museum Boijmans Van Beuningen. Dalí, Ernst, Magritte, Miró… uit de collecties van Roland Penrose, Edward James, Gabrielle Keiller en Ulla en Heiner Pietzsch.