Introductiefilm bij de tentoonstelling Gek van Surrealisme in Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum laat de passie en belevingswereld zien van kunstenaars als Salvador Dalí, Max Ernst, René Magritte en Joan Miró, alsmede hun verdraaiingen van de dagelijkse werkelijkheid.
René Magritte

René Magritte was een Belgisch kunstschilder. Het grootste deel van zijn oeuvre behoort qua stijl tot het surrealisme, één van de belangrijke kunststromingen van de 20e eeuw.

Meer over de kunstenaar
Salvador Dalí

De Spaanse kunstenaar Salvador Dali (Figueras 1904 - 1989) is één van wereld bekendste surrealistische kunstenaars. Zijn kunstwerken hadden bijna altijd betrekking op dromen. Zijn schilderijen kenmerken zich door merkwaardige voorstellingen die nauwkeurig realistisch zijn afgebeeld.

Meer over de kunstenaar

Bij een vreemd beeld of ongewone situatie gebruiken we graag termen als surreëel of surrealistisch. Maar wat is ‘surrealisme’ eigenlijk? Hoe ontstond de surrealistische beweging, wat wilden de surrealisten en wat waren de onderlinge strijdpunten?

In deze video geeft Saskia Van Kampen-Prein, conservator Moderne en hedendaagse kunst in Museum Boijmans Van Beuningen, antwoord op deze en dergelijke vragen. 

De ruim 300 werken in de expositie zijn afkomstig uit vier voortreffelijke privécollecties, die voor het eerst zijn samengebracht. Deze internationaal reizende tentoonstelling kwam tot stand in nauwe samenwerking met twee gerenommeerde kunstmusea: de Scottish National Gallery of Modern Art in Edinburgh en de Hamburger Kunsthalle.

Bekijk de portretten over alle vier de verzamelaars in de serie Gek van surrealisme.

Met dank aan

‘Gek van surrealisme’ wordt mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van de hoofdsponsor KPN en BankGiro Loterij, Fonds 21, Mondriaan Fonds, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds (mede dankzij het Breeman Talle Fonds), Stichting Zabawas, Stichting Bevordering van Volkskracht, K.F. Hein Fonds, Erasmusstichting, Stichting Verzameling Van Wijngaarden-Boot, Boijmans Business Club, Rotterdam Partners, Uitburo en Gemeente Rotterdam. 

De tentoonstelling is tevens mede mogelijk gemaakt door de rijksoverheid: de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister van Financiën een indemniteitsgarantie toegekend.

Tentoonstelling

Gek van surrealisme. Dalí • Ernst • Magritte • Miró
11.02 - 28.05.2017 Museum Boijmans Van Beuningen.

Video credits

Camera en montage: Jacco Gaillard
Regisseur: Els Hoek
Met dank aan: Conservator Saskia van Kampen-Prein 

Koop tickets

1 series

  • Gek van surrealisme

    Video's bij de tentoonstelling Gek van surrealisme, voorjaar 2017 in Museum Boijmans Van Beuningen. Dalí, Ernst, Magritte, Miró… uit de collecties van Roland Penrose, Edward James, Gabrielle Keiller en Ulla en Heiner Pietzsch.