#EdNu - Blikopeners over het werk van Ed van der Elsken

00:07:15 473 Stedelijk Museum Amsterdam
De video's van #EdNu gaan over de actualiteit van het werk van Ed van der Elsken: waarom is zijn werk juist nu interessant, nu we allemaal fotograaf en filmer zijn geworden en selfies maken, instagrammen, vloggen?
Ed van der Elsken

Ed van der Elsken (1925 - 1990) was een unieke figuur. Als straatfotograaf ging hij in steden als Parijs, Amsterdam, Hong Kong en Tokio op zoek naar zelfbewuste mensen, naar mooie meisjes en tegendraadse jeugd.

Meer over de kunstenaar

In vijf hashtags verkennen de Blikopeners van het Stedelijk Museum Amsterdam de links tussen het werk van Ed van der Elsken en de huidige beeldcultuur.

#street photography
Achter een boom duiken om stiekem snapshots te schieten - dat was niet zijn ding. Ed stapte joviaal op mensen af. Hij was een charmeur, maakte een praatje, lokte mensen uit de tent. Dit noemen we zijn 'participerende camera': een camera die geen toeschouwer is maar deelnemer. Daarom lieten mensen bij hem echt iets van zichzelf zien: hier ben ik! Kun je zulke foto's nu nog maken? vroegen de Blikopeners aan straatfotografen Maarten van der Kampen en Zea van der Elsken (jaja, kleindochter van).

#pics or it didn't happen
We fotograferen alles wat los en vast zit: elkaar, onszelf, ons eten, een concert... als er geen foto van is, is het niet gebeurd. Van die obsessie was Ed een voorloper: 'het liefst zou ik 24 uur per dag met een ingebouwd cameraatje in mijn kop rondlopen', zei hij. Als een vlogger filmde hij momenten van zijn dagelijkse leven.

#selfies
Ed liet zichzelf zien, ook in selfies. Daarmee was hij de eerste grote selfie-fotograaf, die zichzelf in allerlei situaties fotografeerde: in bed met zijn vriendin, bijvoorbeeld, net nadat ze seks hadden gehad. Schaamteloos, naakt. Durven wij ook zulke selfies te maken?

#flower power
Ook vanwege zijn onderwerpkeuze spreekt Ed jonge mensen aan: jeugdcultuur is dé rode draad in Eds werk. Parijse hangjongeren, Amsterdamse nozems, hippies, punkers, krakers. Bestaan zulke jongeren nog - zijn het de hipsters?

#nofilter
'Laat zien wie je bent', zei Ed. Hij liet zien wie hij was en wie anderen waren. Hoe gaat dat nu in de tijd van filters en photoshop? Zijn we nog in staat om ongefilterd naar elkaar en de wereld te kijken?

Zo komt Ed in deze video naar voren als een pionier van de manier waarop we nu met camera's omgaan. Ook legde hij vast hoe het allemaal begon: dat jonge mensen zichzelf kunnen zijn en zich op social media kunnen laten zien. Maar zijn werk is ook een spiegel voor deze tijd: bij Ed zien we échte mensen, naturel, terwijl we ons nu vaak verschuilen achter poses, filters en photoshop.

De tentoonstelling De verliefde camera is tot 22 mei te zien.

Video credits

Thanks to the Blikopeners of the Stedelijk Museum Amsterdam: Isha, Abel, Aimée, Floor, Senna, Chris

And

Zea van der Elsken
Paul van den Bos
Maarten van der Kamp

Direction and concept: Colin van Heezik
Camera and sound: Melissa Opti
Editing: Bram Juist
Production: Stedelijk Museum Amsterdam and Colin van Heezik

Koop tickets