Echt Schiedams. Voorproefje van de historische collectie

00:06:39 227 Stedelijk Museum Schiedam
Na ruim een halve eeuw komt de historische collectie volop in de schijnwerpers. Een deel van de tienduizend voorwerpen, waaronder de stadsgalg, pistolen, een historische fiets (vélocipède) en schilderijen, zijn vanaf 4 februari te zien. Vormgever Maarten Spruijt maakte de keuze.

 

Stedelijk Museum Schiedam vertelt de verhalen van de stad

Bodebus
Een presentatie rondom de aankoop van een zilveren achttiende-eeuwse bodebus geeft een voorproefje hoe de actualiteit en de geschiedenis met elkaar kunnen worden verbonden. De bodes van het stadhuis van Schiedam poseerden met de historische bodebussen voor de camera van de Schiedamse fotograaf Paul de Graaff. Ook die foto’s zijn te zien.

Thans levende kunstenaars
De historische collectie verdween in 1954 naar de achtergrond toen de gemeenteraad van Schiedam besloot dat het Stedelijk Museum Schiedam zich voortaan zou richten op ’thans levende kunstenaars’. Incidenteel maakte het museum wel historische tentoonstellingen, ook de laatste jaren, vaak buiten de eigen muren.

Verhalen van de stad
Nu 60 jaar later start het Stedelijk Museum Schiedam met de ontwikkeling van een historisch programma dat onderdeel is van de nieuwe koers. Zo maakt het museum in samenwerking met onder andere het Theater aan de Schie, de Bibliotheek Waterweg, het Nationaal Jenevermuseum en het Gemeentearchief een plan voor een permanente tentoonstelling met de verhalen van de stad. In het museum en daarbuiten op historische locaties. Voor inwoners, scholieren en toeristen. Kantoor op zaal Deze zomer zat de directeur van het museum met haar bureau op zaal. Vanaf 4 februari krijgt dit een vervolg en wordt er een kantoor op zaal ingericht. Op werkdagen zit hier een medewerker van het museum. Aan de muren delen we de voorbereidingen van onze projecten met het publiek. Echt Schiedams.

Voorproefje van de historische collectie
4 februari tot en met 26 maart 2017
Stedelijk Museum Schiedam

Video credits

Video gemaakt door: Kuba Szutkowski
Sponsors: Gemeente Schiedam, Fonds Schiedam Vlaardingen, De Groot Fonds en S’DAM

Koop tickets