Dutch Profiles: Luna Maurer

00:06:29 0
Technisch gezien is Luna Maurer een grafisch ontwerpster, hoewel die beschrijving veel te smal is voor wat ze doet.

Ze maakt immers creaties met alle mogelijke media en werkt voor musea en culturele instellingen over de hele wereld. Haar manier van werken is nog het best te omschrijven als ontwerpen onder strikte voorwaarden, waarbij het proces en het experiment even belangrijk zijn als het eindresultaat.

In de meeste van haar tentoonstellingen staat publieksparticipatie centraal. Maurer laat het publiek cocreëren. Ze deelt bijvoorbeeld stickervellen uit en nodigt het publiek vervolgens uit om een gemeenschappelijk werk te creëren. Dat wordt meestal een 'fungus' (zwam) genoemd, vanwege de manier waarop het organisch tot stand komt.

Samen met de ontwerpers Roel Wouters en Jonathan Puckey en geluidstechnicus Edo Paulus heeft Luna Maurer een manifest gemaakt waarin ze hun regels hebben neergeschreven. Die regels passen ze niet alleen toe in hun dagelijks werk als ontwerpers, maar ook wanneer ze elke week bij Luna thuis in de keuken samenkomen om te experimenteren. Aangezien het proces het product is, worden alle experimenten nauwkeurig geregistreerd, gearchiveerd en gepubliceerd - ofwel in boekvorm, ofwel op het internet.

Video credits

Commissioning editor: Geert van de Wetering

Producer: Olivia Sophie van Leeuwen

Research: Liselotte Francken

Director: Michael Schaap

Camera: Pim Hawinkels

Sound: Eric Leek

Editor: Niels de Roos

Colour correction: Maurik de Ridder

Music Sound Design: Pastelle Music

Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix

Commissioned by DutchDFA