Chris Beekman – de afvallige van De Stijl

00:05:16 1120 Stedelijk Museum Amsterdam
Leer de vergeten Stijl-kunstenaar Chris Beekman kennen, een van de meest politiek actieve kunstenaars verbonden aan deze beweging.

 

Het Stedelijk Museum presenteert de vergeten De Stijl-kunstenaar Chris Beekman (Den Haag 1887-Blaricum 1964), als anarchist één van de meest politiek actieve kunstenaars verbonden aan deze beweging. Hij was vanaf 1917 betrokken bij De Stijl, keerde zich in 1919 van de groep af maar bleef tot 1922 abstract schilderen. Voor het eerst is het oeuvre van Beekman te zien, in een tentoonstelling van circa 80 werken, uit de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Kröller Müller en het Amsterdam Museum.

2017: 100 JAAR DE STIJL
In 2017 is het 100 jaar geleden dat De Stijl werd opgericht, de legendarische kunstenaars- en architectengroep rond Theo van Doesburg, Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. Dat wordt in Nederland door verschillende musea groot gevierd. Het Stedelijk Museum Amsterdam was de katalysator van de internationale doorbraak van De Stijl en beschikt over een grote collectie van de beweging. In 2017 wijdt het Stedelijk een jaarlang presentaties aan onverwachte kanten van De Stijl, zoals een tentoonstelling over Chris Beekman, de afvallige van De Stijl.

De tentoonstelling Chris Beekman, de afvallige van De Stijl is de laatste tentoonstelling die Bart Rutten voor het Stedelijk Museum Amsterdam heeft samengesteld.

Video credits

Met dank aan: Bart Rutten
Camera & Montage: Florian Koch
Productie & Onderzoek: Else Siemerink
Vertaling: Einion Media

Koop tickets

1 series

  • 100 jaar De Stijl

    Nederland staat heel 2017 in het teken van 100 jaar De Stijl. Een indrukwekkende kunstenaarsbeweging die ook nu nog zijn sporen nalaat. Van Theo van Doesburg tot Jean Arp en van Chris Beekman tot Putgootink: deze video's werden speciaal voor dit jubileum gemaakt.