Antoine d'Agata: Anticorps

00:03:00 1029 Gemeentemuseum Den Haag
Het verschil tussen dag en nacht. Dat kenmerkt deze tentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag: het eerste overzicht van de internationaal vermaarde Franse fotograaf Antoine d’Agata.
Antoine d'Agata

Antoine d'Agata is een Franse fotograaf die zich in zijn werk concentreert op de duistere kant van onze samenleving. Het resultaat is verontrustend, dreigend en broeierig maar tegelijkertijd lyrisch en van een poëtische schoonheid.

Meer over de kunstenaar

Het verschil tussen dag en nacht. Dat kenmerkt deze tentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag: het eerste overzicht van de internationaal vermaarde Franse fotograaf Antoine d’Agata (1961).

Overdag werkt hij journalistiek of in opdracht. Van heldere portretten, journalistieke foto’s uit het Midden Oosten met kapotgebombardeerde steden en massagraven, of foto’s van architectuur waarin structuren een leidraad zijn, naar de nacht. Dat is het persoonlijk domein van deze fotograaf, waarin hij van rol wisselt: van observant naar deelnemer.

Hij fotografeert gedurende de nacht alles wat het daglicht niet kan verdragen, schaars verlichte bordelen met hoeren, junks en andere outsiders. Allemaal weergegeven als vluchtige indruk, zonder flits gefotografeerd, waardoor het schrijnende van de scène aan het oog onttrokken wordt. Er ontstaat een gefragmenteerd beeld dat doet denken aan het werk van de beroemde Britse schilder Francis Bacon. De situatie wordt verbeeld als een droom of roes, seks en drugsgebruik zijn zichtbaar en herkenbaar, maar het is gesluierd; de lichamen zijn korrelig en vaag.

In de video vertelt conservator Wim van Sinderen meer over het werk en de tentoonstelling.

Antoine d’Agata: Anticorps
26 mei t/m 2 september 2012

Fotomuseum Den Haag. 

Video credits

  • Film door Studio Gerrit Schreurs.
Koop tickets