Gepubliceerd op: 26 jun 2014

Aantal keer bekeken: 6566

In de videoserie ‘Makers’ duiken we in een vijftal actuele artistieke disciplines om het maakproces zichtbaar te maken.

ARTtube zoomt in op het waarom achter de keuze van een kunstenaar voor een techniek en we leggen in iedere video een specifiek materiaal bloot. Zo stond keramiek, fotografie en PUR-schuim centraal in de drie eerder video’s.

In de vierde video zoomen we in op het maakproces van tekenkunst. Potlood en papier zijn de twee basis ingrediënten. Maar tekenkunst is meer dan dat. Diversiteit is het medium eigen: met potlood, aquarel, houtskool of pen op papier, muur, plastic, boeken, groot, klein, en zelfs ongebruikelijke materialen als lak. Waar een kunstenaar zich ook mee bedient, de hand van de meester is zichtbaar. Maar hoe gaan tekenaars te werk? Wat voor materialen gebruiken ze?

ARTtube bezocht kunstenaars die experimenteren met de mogelijkheden van de materialen. Zo gingen we naar de tentoonstelling van Arno Kramer (1945) in De Pont te Tilburg en laten we ons verrassen hoe Hans de Wit (1952) werkt met materialen in zijn tekeningen. Stedelijk Museum te Amsterdam zette speciaal voor ARTtube de tekenmachine van Jean Tinguely (1925-1991) aan.

De tentoonstelling LONGING van Arno Kramer was van 22 maart t/m 15 juni 2014 te zien in museum De Pont te Tilburg.

Montage, camera en geluid: Luuk Heezen

Productie: Luuk Heezen en Esther de Graaff

Muziek: Backed Vibes Clean, by Kevin MacLeod

Dank aan: De Pont Tilburg, Stedelijk Museum Amsterdam, Arno Kramer, Hans de Wit, Bart Rutten, Marie-Jose Eijkemans