Spring naar fragment...

  • Folkert de Jong

    Officiële website van Folkert de Jong: http://www.folkertdejong.org/

  • Rob Birza: De Engel van Tilburg

    Werken van Rob Birza in de collectie van museum De Pont, Tilburg: http://www.depont.nl/collectie/kunstenaars/kunstenaar/kunstenaar/birza/werk/

  • New Sculpture Department

    New Sculpture Department is een Nederlands kunstenaarscollectief, opgericht door Lorenzo Quintanilla en Kees Boevé in 2011. http://www.newsculpturedepartment.com

Gepubliceerd op: 25 dec 2013

Aantal keer bekeken: 7649

In de videoreeks 'Makers' gaat ARTtube op bezoek bij kunstenaars die zich onderscheiden door innovatie in materiaal en techniek. Hoe innoveren ze, en waardoor laten ze zich inspireren?

De tweede video in deze reeks gaat over een controversieel materiaal, vooral gebruikt bij de isolatie van huizen, maar ook in hedendaagse kunst: polyurethaanschuim (PUR). Wat betekent PUR in het werk van drie heel uiteenlopende kunstenaars - Rob Birza, Folkert de Jong en New Sculpture Department (NSD)?

Folkert de Jong maakt heel veel gebruik van PUR. In zijn atelier vertelt hij waarom hij voor een materiaal kiest wat eigenlijk niet voor kunst bedoeld is en legt hij uit hoe hij het steeds beter leert beheersen. Bekijk ook een video van Folkert de Jong in het Gemeentemuseum Den Haag.
Hoofd Educatie Marie-José Eijkemans (De Pont) toont het kleinste beeldje uit de collectie van het museum: ‘De Engel van Tilburg’. Begin jaren negentig werd een voormalige wolspinnerij in Tilburg verbouwd tot museum De Pont. Kunstenaar Rob Birza liet zich inspireren door een plaat PUR-schuim die hij tijdens de verbouwing vond en maakte dit werk speciaal voor het museum.
En we filmden de afbouw van het werk van New Sculpture Department in de ‘Leerling/Meester’ tentoonstelling bij De Pont. Kees Boevé & Lorenzo Quintanilla van NSD vertellen waarom zij voor dit werk PUR gebruikten.

De tentoonstelling 5 jaar Leerling/Meester project was te zien tot en met 22 september 2013 bij Museum De Pont in Tilburg. Bekijk een ARTtube-video over deze tentoonstelling.
De installatie The Primacy of Matter over Thought van Folkert de Jong is t/m 5 januari 2014 te zien in de tentoonstelling De Anatomische Les in Gemeentemuseum Den Haag. Bekijk een ARTtube-video waarin Folkert de Jong over dit werk vertelt.
Het werk De Engel van Tilburg (1992) is door Rob Birza geschonken aan de collectie van museum De Pont in Tilburg.

 

Regisseur en editor: Anouk Wouters
Camera & geluid: Anouk Wouters
Productie: Anouk Wouters & Esther de Graaff
Muziek: Gus Viseur, The Routers, Tony Murena
Met dank aan: Sandra Fauconnier, Folkert de Jong, Kees Boevé & Lorenzo Quintanilla (NSD), Marie-José Eijkemans, Doede Hardeman, Saskia du Bois, Esther de Graaff, Museum De Pont en Gemeentemuseum Den Haag