Gepubliceerd op: 8 jun 2014

Aantal keer bekeken: 9110

In de videoserie ‘Makers’ duikt ARTtube in een vijftal artistieke disciplines om het maakproces zichtbaar te maken. ARTtube wil laten zien hoe kunstenaars en ontwerpers te werk gaan en waarom ze voor een bepaalde techniek of materiaal kiezen.
De derde video in de reeks gaat over fotografie. We bekijken het maakproces van foto’s: hoe drie verschillende hedendaagse fotografen - Machiel Botman, Anouk Kruithof en Paulien Oltheten - omgaan met het fotografisch materiaal en de verschillende afdruktechnieken.

Inzoomen, scherp stellen, klikken, ontwikkelen, printen of (laten) afdrukken: het maakproces in een notendop. Maar hoe ziet dit proces er eigenlijk uit? ARTtube liep een dag mee met de fotograaf Machiel Botman (1955). In zijn doka ontwikkelt hij zijn eigen film en drukt hij zijn werk af op barietpapier. Een overzicht van zijn oeuvre is van 17 mei t/m 24 augustus 2014 te zien in zijn solotentoonstelling in Fotomuseum Den Haag. Conservator Wim van Sinderen vertelt over het werk van Botman en licht toe waarom het museum werk van hem heeft aangekocht.

In het Stedelijk Museum Amsterdam is tegelijkertijd een duotentoonstelling te zien van twee jonge kunstenaars: Anouk Kruithof (1981) en Paulien Oltheten (1982). Zij geven in hun werk een vernieuwende en verrassende wending aan (straat)fotografie. ARTtube was er een dag voor de opening en vroeg hun naar de fysieke eigenschappen van het medium fotografie.

Tentoonstelling MACHIEL BOTMAN is van 17 mei t/m 24 augustus 2014 te zien in Fotomuseum Den Haag.

Tentoonstelling PAULIEN OLTHETEN & ANOUK KRUITHOF is te zien van 14 maart t/m 9 juni 2014 in het Stedelijk Museum te Amsterdam.

Met dank aan
Machiel Botman
Wim van Sinderen
Anouk Kruithof
Paulien Oltheten
Regie
Esther de Graaff
Anouk Wouters
Camera en editing:
Anouk Wouters
Interviews
Esther de Graaff
Muziek
Jahzzar 'Trust' en 'Vanlig'  (http://betterwithmusic.com)
Father Sleep 
'Over the River and Through the River'
(http://freemusicarchive.org/music/Father_Sleep/Father_Sleep/Over_the_River_and_Through_the_River)
Ondertiteling Einion