Door: De Pont

Gepubliceerd op: 27 jun 2012

Aantal keer bekeken: 6938

De Black Drawings (collectie De Pont) lijken met een grote vaart gemaakt. Soms volstaan enkele streken om tot een karakteristiek portret te komen.

Marlene Dumas werd geboren in een tijd dat de politiek van de apartheid het leven in Zuid-Afrika nog volledig bepaalde. Als blanke stond zij aan de bevoorrechte kant van de rassenscheiding, maar de absurditeit van deze situatie ontgaat haar niet. Haar afkeer van vooroordelen en stereotiepe indelingen (zoals naar ras of geslacht) heeft haar latere kunstenaarschap diepgaand beïnvloed.

 De interpretaties van haar werk worden soms gestuurd door de titels of bijschriften. Maar met de titel Black Drawings vermijdt ze een expliciete identificatie van de geportretteerden. De Black Drawings lijken juist te illustreren hoe snel we een verzameling individuen alleen nog maar als groep herkennen. Misschien dat daarom helemaal rechtsboven een klein blank meisje haar hand voor haar gezicht houdt. Mogelijk uit angst of schaamte voor een wereld waarin men elkaar eerder naar ‘soort’ of ‘type’ onderscheidt dan als individu weet te waarderen. Waarin men elkaar niet ziet als mens, maar indeelt in categorieën even vlak en grauw als het stuk leisteen linksonder.

Camera: Luuk Huijsmans
Edit: Naomi van Dijck

Speciale dank aan onze peer-to-peer rondleiders Luuk Huijsmans and Maartje Welvaarts