Spring naar fragment...

 • Gemeentearchief Rotterdam

  De film waarop deze video is gebaseerd wordt bewaard in het Gemeentearchief Rotterdam. Dit archief is opgericht in 1857 en beheert een schat aan materiaal over de geschiedenis van Rotterdam en enkele omliggende gemeenten. Ten tijde van de bouw van het museum was het archief daar vlakbij, aan de Mathenesserlaan, gevestigd. Bij een bombardement van de geallieerden op 29 november 1944 raakte het gebouw beschadigd; het archief zelf bleef gespaard. Sinds 1998 is het Gemeentearchief Rotterdam gevestigd aan de Hofdijk.

 • Documenten

  Bij de film worden in het Gemeentearchief twee documenten bewaard met nadere informatie:
  1. Een brief van J.C. Ebbinge Wubben, directeur van Museum Boijmans van 1945-1978, gedateerd 24 februari 1970. In deze brief deelt de museumdirecteur de erven van G.L Theijssen mede dat hij de zes filmblikken die hij op 5 februari van hen had ontvangen, in bewaring had gegeven bij het Gemeentearchief. Hij bedankt hen voor hun schenking. In de brief staat ook dat G.L Theijssen als Technisch Hoofdambtenaar van de Gemeente Rotterdam bij de bouw van het museum was betrokken en dat hij in 1948 is overleden.
  2. Een inhoudsopgave van de film, waarbij ook het aantal meter film (16mm) per hoofdstuk wordt vermeld.

 • A. van der Steur

  Adrianus van der Steur (1893-1953) was een Nederlands architect uit een echte architectenfamilie die een aantal bekende gebouwen in Rotterdam ontwierp. Naast museum Boijmans bijvoorbeeld ook het GEB gebouw (1931) bekend.

 • Mike Redman

  Mike Redman (1978) is een multidisciplinair kunstenaar en autodidact. Al op jonge leeftijd wist hij wat hij wilde. Op school kon hij zijn creativiteit niet kwijt en zo experimenteerde hij tijdens de vakanties met muziek en video. Zijn eerste video, die hij maakte toen hij veertien was, leverde hem veel publiciteit op en een baantje bij de gerenomeerde Rotterdamse special effects studio Atelier Didden.
  Na deze belangrijke periode concentreerde Redman zich op de productie van videoclips, televisieprogramma's en documentaires. Zijn stijl is eenvoudig en direct. In 2002 maakte hij Walkmen, de eerste Nederlandse documentaire over de ontwikkeling van de Hip Hop in Nederland.
  Redman ontwikkelde zich ook op het gebied van muziek. Hij maakte tientallen internationale producties en richtte een onafhankelijk platenlabel op: Redrum Recordz. Nu reist hij de wereld over met diverse muzikale projecten. Onlangs maakte hij Anagram, een documentaire over beeldend kunstenaar Diet Wiegman, waarin al zijn talenten samen komen. Anagram werd in Los Angeles bekroond als de beste kunstdocumentaire.

Door: Museum Boijmans Van Beuningen

Gepubliceerd op: 7 okt 2009

Aantal keer bekeken: 5908

Bouwvakkers en muziek - daar heeft iedereen wel een idee bij. Des te verrassender is het om te zien dat Mike Redman de mannen die begin jaren dertig Museum Boijmans Van Beuningen tot stand brachten zelf muziek laat maken.

Deze video is een korte montage van het gelijknamige, 53 minuten durende filmische verslag dat G.L. Theijssen tussen 1932 en 1935 maakte over de bouw van het museum. De oorspronkelijke film is zonder geluid. Mike Redman, Rotterdams filmer en musicus, brengt niet alleen het verhaal terug tot een voor onze haastige tijd aanvaardbare lengte, maar maakt ook de muziek hoorbaar die in de stille beelden besloten ligt.

Editing en Soundscape: Mike Redman