Spring naar fragment...

 • De Onderzeebootloods

  Museum Boijmans Van Beuningen realiseert jaarlijks in samenwerking met het Rotterdamse Havenbedrijf een spectaculaire tentoonstelling in de voormalige Onderzeebootloods op het RDM-terrein in het Rotterdamse havengebied. In 2010 beet Atelier Van Lieshout de spits af met de tentoonstelling Infernopolis. In 2011 toonde het Scandinavische kunstenaarsduo Elmgreen & Dragset in de Onderzeebootloods The One & The Many. Het interview voor deze video is opgenomen in een geïmproviseerde studio in de Onderzeebootloods (zie foto) en werd daar geprojecteerd op een witte muur; alsof het duo ter plekke een lezing gaf.

 • Elmgreen & Dragset

  Michael Elmgreen (Kopenhagen 1961) werkte al enkele jaren als beeldend kunstenaar toen hij in 1995 de acteur Ingar Dragset (Trondheim 1968) ontmoette. Sinds 1997 hebben ze een gezamenlijk atelier in Berlijn. In het begin maakten ze samen vooral performances; later kwamen daar sculpturen en hele architecturale installaties bij. Hun werk kan vervreemdend worden genoemd, in de zin dat bestaande structuren en verwachtingspatronen op een speelse manier worden doorbroken. Het duo wordt vertegenwoordigd door Galeri Nicolai Wallner in Kopenhagen.

 • Metrostation

  De transformatie van kunstruimte tot metrostation vond plaats in de Bohen Foundation in New York, 415 West 13th Street, in 2004. De titel van de installatie was: End Station.

 • Ziekenhuiszaal

  De ziekenhuiszaal was te zien tijdens een groepstentoonstelling in de National Gallery of Denmark in Kopenhagen. In 2003 toonde Galerie Nicolai Wallner een vergelijkbare installatie: Please, Keep Quiet! 

 • Ingmar Bergman

  Ingmar Bergman (1918-2007) was een Zweedse theater en filmregisseur met een bijzondere aandacht voor de psychologie van de individuele mens. De individuen in zijn films worstelen met grote levensvragen (schuld, boete). De camera registreert hen direct en kruipt als het ware in hun psyche.

 • Fassbinder

  Rainer Werner Fassbinder (1945-1982) is een Duitse regisseur die er in slaagde om zijn cultstatus (enfant terrible, drugs, bisexualiteit) te combineren met de realisatie van een ongekend groot aantal film- en televisieproducties. Toen hij op 37-jarige leeftijd dood werd gevonden had hij 42 speelfilms, een televisieserie van 38 afleveringen en vier korte films gemaakt, 26 toneelstukken geschreven en zijn medewerking verleend aan talloze films en toneelstukken van anderen. Bekend is de televisieserie Berlin Alexanderplatz, waarin de ogenschijnlijk doorsnee burger Franz Biberkopf de aandacht van de kijker urenlang vast weet te houden. De film Querelle, gebaseerd op het boek ‘Querelle de Brest’ van de Franse schrijver Jean Genet, gaat over eenzaamheid en de poging van jonge mannen om hun eenzaamheid te verdrijven. Beroemd is de scene in een café met de zingende Jeanne Moreau.

 • Biënnale van Venetië

  In 2009 vertegenwoordigden Elmgreen & Dragset Denemarken en Noorwegen op de Biënnale van Venetië. Zij richtten de naast elkaar gelegen paviljoens in als twee villa’s in een buitenwijk, waarbij de inrichting van de woningen en de (kunst)verzamelingen van de bewoners de bezoekers aanwijzingen gaven voor een aantal verschillende verhaallijnen. De installatie had de titel: The Collectors.

 • Muziek

  De muziek bij deze video is afkomstig van de CD Fremdkunst: B-beats and soundscapes van DJ Mace.

Door: Museum Boijmans Van Beuningen

Gepubliceerd op: 30 mei 2011

Aantal keer bekeken: 7506

Video bij de tentoonstelling The One & The Many, Onderzeebootloods Rotterdam, 28 mei tot 25 september 2011.

De Onderzeebootloods ligt in het Rotterdamse havengebied en is een ruige plek. De loods is overdekt maar voelt als buiten, zo menen Michael Elmgreen en Ingar Dragset. Daarom heeft het Scandinavische kunstenaarsduo er een heel woonblok nagebouwd, inclusief een plein met bomen en straatmeubilair. De enscenering van deze realiteit wordt compleet met de aanwezigheid van enkele bewoners en de tentoonstellingsbezoekers als toevallige passanten. Wie is de enkeling en waar is de massa? In deze video geven Elmgreen & Dragset een toelichting op hun installatie en vertellen zij hoe The One & The Many zich verhoudt tot de rest van hun oeuvre.

Zie ook http://www.boijmans.nl/nl/7/kalender/calendaritem/770/elmgreen-dragset-in-de-onderzeebootloods

Regie: Jetse Batelaan; productie & research Els Hoek; interview Nicolette Gast; camera Stijn van Santen; editing Caroline Hoeberechts; soundmix Michel van Schie.