Spring naar fragment...

  • Jeff Koons

    Jeff Koons (1955) is een Amerikaanse kunstenaar die woont en werkt in New York. Zijn kunstwerken gaan over de relatie tussen kunst en kitsch. Hij staat bekend om zijn immense objecten zoals gigantische konijnen en varkens. Tot voor kort stond hij nummer 1 op de ranglijst van bestbetaalde kunstenaar. Koons is meester in het uitvergroten van alledaagse objecten tot enorme proporties. Zijn ‘new-pop-art-achtige’ kunstwerken zijn kritiekloze uitvergrotingen van de consumptiemaatschappij. Hij weet met zijn creaties hoge en lage cultuur samen te brengen in objecten die verleidelijk zijn, maar tegelijkertijd überkitsch. Zijn New Yorkse studio waar ruim 80 man werkzaam is, doet net als zijn werken denken aan die van Andy Warhol en diens Factory uit de jaren zestig. 

    Dit reusachtige paasei maakt deel uit van de ‘Celebration Series’. Alle werken in deze serie verwijzen naar het thema feest en met name naar de symbolische objecten die mensen inzetten om de feestvreugde te verhogen: ballonnen, paaseieren, vlammend rode harten en met diamanten bezette ringen.

    Gewoonlijk worden dergelijke snuisterijen massaal en goedkoop geproduceerd, maar de beelden van Koons zijn unica en technisch hoogstaand. Zo is de coating op dit paasei laagje voor laagje aangebracht, volgens een geavanceerde techniek uit de auto-industrie. Tussen 1994 en 2008 heeft Koons tien monumentale paaseieren met strik gemaakt, waarvan vijf een glad oppervlak hebben (Smooth Egg) en de andere eieren in kreukelig folie lijken te zijn verpakt: Baroque Egg.Alle werken zijn opgenomen in belangrijke particuliere collecties.

  • Bert Kreuk

    Bert Kreuk had zijn zinnen al langer gezet op een ei uit de ‘Celebration Series’ van Koons. In november 2011 kreeg hij de kans om zo’n ei voor 6,2 miljoen dollar te kopen bij Christies in New York. Verschillende musea benaderden de verzamelaar om het ei tentoon te mogen stellen. De 47-jarige verzamelaar uit Capelle aan de IJssel koos echter voor Rotterdam. Als tienjarige kwam Kreuk al bij Museum Boijmans Van Beuningen over de vloer. De komende drie jaar is ‘Baroque Egg with Bow (Orange/Magenta)’ te zien in het Museum met dank aan Bert Kreuk Collectie.

Door: Museum Boijmans Van Beuningen

Gepubliceerd op: 7 mrt 2012

Aantal keer bekeken: 3573

Wereldwijd stonden de musea in de rij om het immens grote, glimmend oranje Barok Ei met Strik (Oranje/Rood) van kunstenaar en multimiljonair Jeff Koons te mogen tonen. De Nederlandse particuliere verzamelaar Bert Kreuk koos echter voor Museum Boijmans Van Beuningen vanwege zijn speciale band met Rotterdam. In deze video is te zien hoe het kunstwerk van ruim tweeduizend kilo zwaar en zes kubieke meter groot bij het museum arriveert. Er komt heel wat kijken bij het uitladen, transporteren en uitpakken van zo’n gigantisch ei. Barok Ei met Strik (Oranje/Rood) is de komende drie jaar te bewonderen in het entreegebied van Museum Boijmans Van Beuningen.

Camera, montage en muziek: Hans Wessels