Spring naar fragment...

 • Dolly van Dongen

  Dolly van Dongen wordt geboren op 18 april 1905 in Parijs. Ze is de dochter van Kees van Dongen en zijn vrouw Guus Preitinger. Haar eigenlijke naam is Augusta, maar al snel wordt ze Dolly genoemd. Ze groeit grotendeels op in Parijs, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog verblijft ze samen met haar moeder noodgedwongen in Nederland terwijl haar vader in Parijs is. Als ze in 1919 terugkeren naar Parijs, heeft zijn vader een nieuwe vrouw ontmoet en gaan haar ouders uit elkaar. Dolly overlijdt in 1987 op 82-jarige leeftijd, in hetzelfde jaar als dat dit interview is opgenomen.

 • Salons

  De jaarlijkse Salons d’Automne wordt sinds 1903 georganiseerd als reactie op de traditionele salons.

 • Schandaal

  Dergelijke spotprenten verschijnen in 1949 ook in de Nederlandse kranten, als een tentoonstelling van Kees van Dongen in Museum Boymans voor ophef zorgt vanwege het vele naakt dat er in te zien is.

 • Ook in Museum Boijmans Van Beuningen

  In beeld zijn de Bodonzalen van Museum Boijmans Van Beuningen, waar op het moment van dit interview een grote overzichtstentoonstelling te zien is. In totaal heeft Kees van Dongen viermaal een grote solotentoonstelling in dit museum: In 1949, als zijn naakten voor veel ophef veroorzaken In 1967, waarvan het Polygoonjournaal verslag doet In 1987, zoals hier te zien In 2010: De grote ogen van Kees van Dongen.

 • Brigitte Bardot

  Hier poseert Kees van Dongens beroemdste model: de Franse actrice Brigitte Bardot. Hij schildert haar in 1954. In dat jaar wordt Van Dongen bovendien onderscheiden als officier van het Légion d’Honneur. In de pers is hij opnieuw een publieke figuur.

Door: Museum Boijmans Van Beuningen

Gepubliceerd op: 23 nov 2010

Aantal keer bekeken: 2186

Dolly van Dongen heeft een beroemde vader. Als zij in 1905 geboren wordt, woont Kees van Dongen net enkele jaren in Parijs. Hij timmert hard aan de weg als kunstenaar, ontmoet vele beroemdheden en heeft zijn eerste solo’s in de Parijse kunstwereld. Terwijl Dolly volwassen wordt, groeit haar vader uit tot een beroemd kunstenaar en een middelpunt van de Parijse chic. Dolly van Dongen maakt het allemaal van dichtbij mee, speelt met de vriendin van Picasso, kijkt over Kees’ schouders mee als hij aan het werk is en moet meerdere malen model staan. Maar ze blijft er nuchter onder: ’Keessie is geen schilder, het is Keessie’. De video is een verkorte versie van de documentaire ‘Dolly van Dongen, dochter en model’ van de filmmaker Martin van Dalen uit 1987.

Regie: Martin van Dalen (1987)
Montage 2010: Rose Klaver / Museum Boijmans Van Beuningen