/
Terug naar overzicht

Koepelconstructie voor illegale vluchtelingen: Customr

Door: Museum Boijmans Van Beuningen

Spring naar fragment...

Duur: 05:07
 • Customr 00:12

  Willem van der Sluis studeerde in 1996 af als beeldend kunstenaar aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij werkt nu als productontwerper en ontwerpt klantgerichte oplossingen waarbij hij zich laat inspireren door techniek en de natuur. Zijn bureau is gevestigd in Amsterdam.

 • Rijksbouwmeester 00:46

  De Rijksbouwmeester adviseert de regering over het architectuurbeleid en de rijkshuisvesting.

 • Detentieboten Zaandam 01:47

  Sinds begin 2006 liggen in Zaandam detentieboten die de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) gebruikt voor de opvang van illegale vreemdelingen. Als zij worden opgepakt, gaan zijn naar deze boten om vervolgens via een uitzetcentrum per vliegtuig naar het land van herkomst te worden teruggebracht.

 • Geodetische koepel 02:11

  De geodetische koepel is een licht gewelf van driehoekige segmenten bedacht door de Amerikaanse architect Richard Buckminster Fuller (1895-1983) and voor het eerst toegepast in het Amerikaanse paviljoen op de Wereldtentoonstelling van 1967.

 • Generaal pardon 03:27

  Soms hebben vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning al een heel nieuw leven in Nederland opgebouwd voordat hun zaak door de overheid is onderzocht. Ze trouwen, krijgen kinderen, bouwen een zaak op en spreken de Nederlandse taal. Toch lopen ze het risico als illegaal te worden aangemerkt en te worden gedwongen het land te verlaten. In de discussie over het beleid wordt wel gepleit voor het in een keer toelaten van deze al lang in onzekerheid wachtende, ingeburgerde groep vluchtelingen.

 • Actie tegen detentieboten Zaandam 04:29

  De afgelopen jaren is veel gediscussieerd over het immigratie- en asielbeleid in Nederland. In Zaandam werd door actiegroepen geprotesteerd tegen de detentieboten. Op bijvoorbeeld YouTube zijn nog steeds registraties te vinden van acties tegen detentieboten Zaandam.

Willem van der Sluis (1972) ontwierp een demontabele en verplaatsbare sport- en luchtplaats bij de detentieboten in Zaandam. Uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven hier in afwachting van hun uitzetting. Van der Sluis baseerde zijn ontwerp op de klassieke koepelconstructie. Het hekwerk heeft een patroon waardoor het licht valt als door een bladerdak. 's Avonds veranderen de ‘sportdomes’, zoals Van der Sluis ze noemt, in een lichtbaken. Zo vragen ze aandacht voor de uitzichtloze situatie waarin de vluchtelingen zich bevinden.

Credits

Direction: Hans Wessels
Production: Boogiemen