Spring naar fragment...

 • Nederlandse Brandwonden Stichting

  De Nederlandse Brandwonden Stichting is in 1971 opgericht door prof.dr. R.P. Hermans en prof. dr. A.J.C. Huffstadt, artsen die zich er van bewust waren dat de medische behandeling van brandwondenslachtoffers tekort schoot. De missie is om brandwonden te voorkomen en het leed als gevolg van brandwonden tot een minimum beperken. De brandwondpatiënten die in deze aflevering van Boijmans TV aan het woord komen zetten zich in als ambassadeur van de Brandwonden Stichting. Op de site staan hun verhalen.

 • Jan Koen Lomans

  Jan Koen Lomans is in 1978 geboren in Rotterdam, opgeleid aan St. Joost in Breda en Den Bosch en woont en werkt in Utrecht. Hij is gefascineerd door het traject tussen leven en dood en tekent daarom stervende planten en bloemen. Daarbij is hij steeds op zoek naar technieken die hem kunnen helpen om deze thematiek niet zomaar te verbeelden, maar ook invoelbaar en werkelijk te maken.

  Door met laser te tekenen in polyester stof en de tekening vervolgens met dezelfde laster geweld aan te doen, ontstaan beelden over en uit vergankelijkheid en verval. Lomans geeft met zijn werk een hedendaagse wending aan een lange kunsthistorische traditie. Werk van Lomans is te zien in Museum Boijmans Van Beuningen in de tentoonstelling Hand Made.

 • Prentenkabinet

  Voor meer informatie over het prentenkabinet zie de video ‘Temperantia’.

 • Brand

  In de ijskoude winternacht van 15 op 16 februari 1864 brak er brand uit in het Schielandhuis in Rotterdam, waar op dat moment de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen en Museum Boijmans waren gevestigd. Van de 480 schilderijen gingen er 293 verloren, waaronder alle meesterstukken van groot formaat. Van de 31 mappen tekeningen gingen er 13 verloren en bleven er 18 gespaard, namelijk die van Nederlandse kunstenaars met initialen C-S (Bregje vergist zich hier en zegt het omgekeerde). De mappen met Franse en Italiaanse meesters zijn verbrand. Alle prenten en etsen, het aardenwerk en porselein, de beelden, de meubels en het inventaris van het museum zijn verbrand.

  Doordat er tenminste nog iets bewaard was gebleven kon het museum een doorstart maken. De gemeente herbouwde het Schielandhuis en van het verzekeringsgeld werd de collectie aangevuld, niet alleen met 17de eeuwse meesters, maar ook met ‘moderne’ werken. De pentekening van de brand is gemaakt door Cornelis van der Griendt (1827-1918) die hem in 1910 aan het museum schonk.

 • Petrus Christus

  Dit ‘Portret van een jonge vrouw’ is lang toegeschreven geweest aan Jan van Eyck, maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat hij van Petrus Christus is, een kunstenaar die in het atelier van Van Eyck in Brugge heeft gewerkt. De tekening is omstreeks 1450 gemaakt met zilverstift op grijs geprepareerd papier; het kader is in zwart krijt en zwarte inkt.

 • Albrecht Dürer

  ‘De dood en een jonge vrouw’ is een tekening in pen en zwarte inkt van de Duitse kunstenaar Albrecht Dürer. Hij is gemaakt tussen 1510 en 1520. Dürer was de eerste kunstenaar uit Noord Europa die rechtstreeks in contact kwam met de Renaissance in Italië en dus, via de daar levende en werkende kunstenaars, ook met het erfgoed van de klassieke oudheid. Hij was bovendien de eerste kunstenaar die gebruik maakte van de mogelijkheden van de druktechniek.
  Zijn atelier specialiseerde zich in de kopergravure en de houtsnede en zijn werken raakten zo ook in zijn eigen tijd al door heel Europa verspreid. ‘De dood en jonge vrouw’ is echter een unieke tekening van Dürers hand.

 • Dragan Bakema

  Dragan Bakema is ambassadeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting en met het door hem opgerichte ‘Popovfilm’ tevens producent van Boijmans TV. Bakema is bekend bij een breed publiek als acteur in speelfilms en televisieseries zoals ‘Loverboy’, ‘Olivier etc’, ‘Hunting en Zn’, ‘De Kroon’, ‘Medea’, ‘In Therapie’. Bakema staat ook op de planken; in 2012 speelde hij Stanley Kowalski in het toneelstuk Tramlijn Begeerte van Toneelgroep Oostpool.

 • Maurizio Cattelan

  Dit beeld is gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan en wordt besproken door Bregje in Boijmans TV 2013 aflevering 3.

 • Sint Laurentius

  ‘Het martelaarschap van de H. Laurentius’ is getekend met pen en bruine inkt door Abraham van Diepenbeeck (1596-1675). Deze in Den Bosch geboren kunstenaar was opgeleid als glasschilder maar werkte, nadat hij in 1621 naar Antwerpen was gekomen, in het atelier van Peter Paul Rubens en maakte toen ook veel schilderijen en tekeningen. Sommige kunsthistorici zien hem als een leerling van Rubens, maar Van Diepenbeeck had ook een eigen atelier en was dus behalve uitvoerend kunstenaar ook ‘inventor’.

 • Over smaak valt te twisten

  Als gids in Museum Boijmans Van Beuningen onderscheidt Bregje van der Laar zich door haar grote belangstelling naar de manier waarop de mensen die ze rondleidt kunst ervaren. Vanuit deze belangstelling schrijft zij een blog over kunst en heeft ze een oproep gedaan aan haar kijkers, lezers en volgers om een zelfportret in te sturen. De beste zelfportretten worden tot 22 maart 2013 geëxposeerd in de Kunststudio van Museum Boijmans Van Beuningen en in de allerlaatste aflevering van Boijmans TV (te zien op ARTtube vanaf 28 maart 2013) is te zien welk zelfportret Bregje met een prijs beloont.

 • Textiellab

  In het Textielmuseum in Tilburg is ook het Textiellab ondergebracht. Dit is een uniek kenniscentrum waar uitzonderlijk gebreide en geweven stoffen worden geweven en waar kunstenaars, veelbelovende studenten en internationale (mode)ontwerpers onder begeleiding vamn productontwikkelaars de mogelijkheden kunnen ontdekken op het gebied van materialen en computergestuurde-, decoratieve- en handmatige technieken.

Door: Museum Boijmans Van Beuningen

Gepubliceerd op: 21 mrt 2013

Aantal keer bekeken: 6349

De mensen die deze week in het museum worden rondgeleid hebben als ‘groepskenmerk’ dat ze allemaal zijn verbrand. Bregje neemt deze getekende groep mee naar het prentenkabinet, waar werken op papier worden bewaard –de meest kwetsbare uit de collectie – en ze praat met hen over een aantal meesterwerken die net als zijzelf uit het vuur zijn gered. Bestaat er zoiets als ‘humor’ in het uur van de dood?

Ook Arie en Mandy zijn in de ban van rook en vuur. Er hangt een scherpe brandlucht in het museum die blijkt te komen uit het gat van Cattelan. Arie ziet zich genoodzaakt af te dalen., maar hij heeft zijn blusapparaat gelukkig niet nodig. De kunstenaar Jan Koen Lomans die daar aan een lasermachine staat, gaat namelijk uiterst voorzichtig te werk bij het maken van zijn smeltschilderijen.

Ondertussen (ver)leidt Mandy de brandweerman, die uit hoofde van zijn functie op het brandalarm is afgekomen, via slangen en blussers naar een tentoonstelling in opbouw: ‘Over smaak valt te twisten’. Daar zal volgende week het zelfportret pronken dat ze ooit maakte met het kopieerapparaat in de bibliotheek. En als de brandweerman nu maar op haar wil stemmen, dan wint ze de aan de tentoonstelling verbonden wedstrijd vast ook!

Deze speciale aflevering van Boijmans TV is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Brandwonden Stichting, met financiële steun van het Fonds Nuts Ohra.

Boijmans TV is een samenwerkingsproject van Museum Boijmans Van Beuningen, RTV Rijnmond en Ro Theater, ontwikkeld met steun van het VSBfonds en het Mediafonds. De serie is geproduceerd door het Rotterdamse productiebureau Popov Film.

Aan Boijmans TV werkten mee:

Sander Burger (eindregie) 
Kuba Szutkowski (producent) 
Dragan Bakema (creatief producent) 
Edgar Kapp (productieleider) 
Jetse Batelaan (regie van rondleidingen) 
Wilfried de Jong (concept en interviews) 
Els Hoek (research en redactie) 
En vele anderen.