Spring naar fragment...

 • Christien Meindertsma

  De ontwerper Christien Meindertsma (1980) studeerde in 2003 af aan de Design Academy in Eindhoven en startte haar eigen label. Haar afstudeerproject in 2003 aan de Design Academy in Eindhoven was de ‘One Sheep Sweater’. Ze gaf aan de truien het nummer van het schaap van wiens wol de trui was gebreid, één trui per schaap/één schaap per trui.

  In haar werk wil Meindertsma processen die aan producten ten grondslag liggen weer transparant maken en de kennis erover vergroten. In 2011 deed ze eenzelfde project, ditmaal met schapen uit het Brabantse Aarle-Rixtel. Tijdens haar tentoonstelling in het Textielmuseum in 2012 toonde ze de trui samen met een foto van de schapen voor en na het scheren.

 • 16de-eeuwse bronssculpturen

  In deze zaal van het museum is een verzameling kleine bronzen te zien. Deze kleine bronzen kopieën van klassieke beeldhouwkunst werden in de 16de eeuw een populair verzamelobject.

 • De dode zwaan

  Het hoofdmotief van dit schilderij van Jan Weenix (Amsterdam 1640/1641 - Amsterdam 1719) is de dode zwaan die aan één poot is opgehangen en waarvan één vleugel breed is uitgespreid. Daarnaast is er een dode pauw, een eend en andere vogels te zien. De eigenaar kon met een stilleven van de buit van de jacht zijn sociale status aangeven, want de jacht op deze grote vogels was een privilege.

 • Rejina Pyo

  Marco en zijn hond bekijken hier de tentoonstelling ‘Structural Mode’ van de Koreaanse ontwerper Rejina Pyo. Door metalen vormen te combineren met soepele zijdes smelt ze beeldhouwkunst samen met mode. Pyo ontwikkelde deze collectie nadat ze in 2012 op basis van haar afstudeercollectie de Han Nefkens Fashion Award won.

  De collectie ‘Structural Mode’ maakt deel uit van de collectie H+F Fashion on the Edge, die bij Museum Boijmans Van Beuningen is ondergebracht. De tentoonstelling was te zien van 29 september 2012 tot en met 17 februari 2013.

 • Double Steel Cage

  Bruce Nauman (Fort Wayne 1941) studeerde aanvankelijk wiskunde aan de universiteit van Wisconsin om vervolgens kunstvakken te volgen aan de universiteit van Californië. Vanaf 1965 stopte Nauman met het maken van schilderijen en ging hij zich toeleggen op sculpturen, performances en films. Nauman speelt in zijn films en performances vaak zelf de hoofdrol. Het onderwerp is vaak één actie of handeling van de kunstenaar in zijn atelier. Ook maakte Nauman talloze werken met neonbuizen.

  Met zijn Double Steel Cage Piece uit 1974 nodigt Bruce Nauman de bezoeker uit om de ruimte tussen de twee kooien te betreden. Het gevoel van lichamelijke beperking dat vervolgens ontstaat, lijkt een metafoor voor de staat waarin de mens verkeert.

 • Joan Miró

  Marco bekijkt hier het werk ‘Meneer en Mevrouw’ van de Spaanse kunstenaar Joan Miró. Dit werk bestaat uit twee verschillende krukjes op een zwarte sokkel. Wellicht doelt de Spaanse kunstenaar Joan Miró met het zwarte krukje met de ronde vormen op Mevrouw. Het hogere, hoekige rode exemplaar moet dan Meneer zijn. Maar zeker weten doen we het niet; het is in ieder geval een paar.

 • Landschap

  De eend op het hoofd van de mysterieuze bezoeker kijkt hier uit over een Romantisch waterlandschap van de Nederlandse schilder Wijnand Nuijen (Den Haag 1813 - Den Haag 1839).

 • Pig 05049

  In 2008 maakte Christien Meindertsma een boek getiteld Pig 05049. Hierin maakte zij inzichtelijk voor welke producten het varken een grondstof vormt. Hierin toonde zij niet alleen voor de hand liggende toepassingen zoals consumptievlees of gebruiksvoorwerpen van leer, maar de meest uiteenlopende producten waar onderdelen van het varken voor worden gebruikt. Met het boek werd zij genomineerd voor de Rotterdam Designprijs 2009. Zie haar toelichting op het product in deze video.

Door: Museum Boijmans Van Beuningen

Gepubliceerd op: 28 feb 2013

Aantal keer bekeken: 2147

Mandy toont haar dierenhart. Het schaapje dat zij zorgvuldig verborgen hield achter haar balie, is verdwenen. Voor Marco, die met zijn hondje naar binnen wil knijpt ze een oogje dicht, ook al is het tegen de regels om met een hond in het museum te komen.

Inmiddels is Arie met Mandy’s schaap, dat hij achter haar balie vond, de ontwerper Christien Meindertsma tegengekomen, die wel het een en ander te zeggen heeft over schapen. Zij liet een serie van 25 truien maken, waarvoor per trui precies alle wol van een schaap gebruikt werd. En wat blijkt nu? Hoe leuker het leven van de schaap, hoe mooier de trui. ‘Oh’ zegt Arie, ‘dus je hebt goede, en minder goede schapen’.

Intussen ontvangt Bregje een groep Duitse herders met hun baasje. Verlekkerd kijken de honden naar het wild op de 17de-eeuwse stillevens in het museum. Ook de mysterieuze eendenman die een bezoekje aan het museum brengt, voelt zich sterk verbonden met deze eeuwenoude voorgangers. De honden lijken zich uitstekend thuis te voelen in ‘‘Double Steel Cage’ van de kunstenaar Bruce Nauman. Het beklemmende gevoel dat hij ermee op wilde roepen vliegt echter wel de baasjes aan...

Boijmans TV is een samenwerkingsproject van Museum Boijmans Van Beuningen, RTV Rijnmond en Ro Theater, ontwikkeld met steun van het VSBfonds en het Mediafonds. De serie is geproduceerd door het Rotterdamse productiebureau Popov Film.

Aan Boijmans TV werkten mee:

Sander Burger (eindregie) 
Kuba Szutkowski (producent) 
Dragan Bakema (creatief producent) 
Edgar Kapp (productieleider) 
Jetse Batelaan (regie van rondleidingen) 
Wilfried de Jong (concept en interviews) 
Els Hoek (research en redactie) 
En vele anderen.