Spring naar fragment...

 • Schola Cantorum Karolus Magnus

  Schola Cantorum Karolus Magnus  is een Gregoriaans koor dat in 1988 in Nijmegen is opgericht en zich ten doel stelt het authentieke Gregoriaans als kostbaar cultureel en liturgisch erfgoed te bewaren en te propageren. Karolus Magnus - Karel de Grote - verwijst naar degene die de verspreiding van de Gregoriaanse liturgie in West-Europa bevorderde en tegelijk naar de stad Nijmegen (de Karelstad) waar de keizer vaak verbleef in zijn burcht aan de Waal.

 • Microscopic opera

  Met het werk ‘Microscopic Opera’ werd de jonge Haagse kunstenaar Matthijs Munnik in 2012 genomineerd voor de Rotterdam Design prijs. Vervolgens is het werk tentoongesteld in het kader van de eerste design column getiteld: Micro Impact, waarin werd onderzocht hoe kunstenaars en ontwerpers zich laten inspireren door de wereld van het microscopisch kleine.

 • Matthijs Munnik

  Matthijs Munnik (1989 ) heeft gestudeerd aan kunstacademie Minerva in Groningen en vervolgens een masteropleiding gevolgd aan de interdisciplinaire faculteit ArtScience van de Koninklijke Academie in Den Haag. Zo staat hij aan de basis van nieuwe vormen van kunst, waarin technologie en wetenschap een rol spelen. Tot 24 februari 2013 is zijn nieuwste project, ‘Citadels: Lightscape’ (waarbij de kijker als het ware wordt gedrogeerd met gekleurd LED licht in specifieke frequenties) te zien op het festival Sonic Acts in Amsterdam.

 • De weg naar Van Eyck

  Op deze bijzondere tentoonstelling zijn werken bijeengebracht die rond 1400 in Noord-West Europa zijn ontstaan en het begin inluiden van de schilderkunst als de hoogste vorm van kunst. De geniale schilder Jan van Eyck slaagde er tussen 1425 en 1440 in om de illusie van ruimte, licht, textuur, kortom ervaarbare en haast tastbare werkelijkheid te creëren met slechts een plankje, kleurstof en wat bindmiddel. De tentoonstelling is nog te zien in Museum Boijmans Van Beuningen tot en met 10 februari 2013.

 • Aanbidding van de koningen met de heilige Antonius

  Deze ‘Aanbidding van de koningen met de heilige Antonius’ is gemaakt in de periode 1390-1410, vermoedelijk in de buurt van de Bodensee. Het schilderij maakt deel uit van de collectie van het J. Paul Getty Museum in Los Angeles. Klik hier voor meer informatie.

 • Het Paradijstuintje

  Het ‘Paradijstuintje’ is geschilderd tussen 1410 en 1420, waarschijnlijk in de buurt van Straatsburg, en bevindt zich nu als permanent bruikleen in de collectie van het Städel Museum in Frankfurt am Main. Klik hier voor meer informatie.

 • Jan van Eyck

  Jan van Eyck is vermoedelijk rond 1400 geboren in het plaatsje Maaseik, op de grens van België en de huidige Nederlandse provincie Limburg. Over zijn jeugd en opleiding is niets bekend. In 1922 is hij als hofschilder in dienst bij Jan van Beieren, die dan als Graaf van Holland in Den Haag resideert. Na diens dood in 1925 treedt hij in dienst bij Philips de Goede, Hertog van Bourgondië en maakt hij het Lam Gods in Gent af waar zijn mysterieuze oudere broer Hubert mee is begonnen. Jan van Eyck heeft dan samen met zijn andere broer Lambert en zijn zus Margaretha een atelier in Brugge. Hij sterft daar in 1440 en wordt begraven in de Sint Donatius kerk. Klik hier voor meer informatie over Jan van Eyck en zijn tijd.

 • De drie Maria’s aan het graf

  Het schilderij ‘De Drie Maria’s aan het Graf’ heeft een bewogen geschiedenis waarvan nog lang niet alle raadsels zijn opgelost. Het paneel is oorspronkelijk groter geweest; waarschijnlijk had het rechts nog een weglopende Jezusfiguur. Het is niet bekend wie de opdrachtgever was of waar het tussen ca. 1430 (toen het ontstond) en 1850 (toen het werd ontdekt) heeft gehangen. Lang heeft men gedacht dat Hubert van Eyck, de mysterieuze oudere broer van Jan die we alleen kennen van het ‘Lam Gods’ in Gent, het paneel heeft geschilderd. Na de recente restauratie is de conclusie echter dat het toch Jan van Eyck zelf moet zijn geweest.

 • Wie zijn de drie Maria’s?

  De Maria met de blauwe mantel is inderdaad, zoals de zangers al aangeven, de moeder van Jezus. De andere twee zijn haar halfzussen, Maria Salomé en Maria Cleophas. Maria Magdalena wordt wel altijd afgebeeld bij de kruisiging en de kruisafname, maar is niet bij de vrouwen die het graf bezoeken op de vroege morgen van Paaszondag.

Door: Museum Boijmans Van Beuningen

Gepubliceerd op: 7 feb 2013

Aantal keer bekeken: 2533

Zolang de mens bestaat, keert hij zijn gezicht naar omhoog - naar de wolken, de lucht, zon, maan en sterren; op zoek naar een teken van dat wat hem leidt. Iets. In de Middeleeuwen - zo legt Bregje in aflevering 5 van Boijmans TV 2013 uit aan een Gregoriaans zangkoor - is de blik zelfs alleen maar gericht op God en het leven ná de dood. Pas rond 1400 beginnen kunstenaars de schoonheid van de wereld om zich heen te ontdekken. Maar omdat ze niet eerder bezig waren met landschappen of gebouwen, lukt het hen niet meteen om de illusie te scheppen van ruimte en licht.

Bregje en haar mannenkoor vinden het een mysterie dat de schilder Jan van Eyck daar korte tijd later wèl overtuigend in slaagt. Ondertussen ziet Arie in een van de museumzalen een onbegrijpelijk kunstwerk; het lijkt wel een laboratoriumopstelling, met beeldschermen, slangen en microscopen. Als hij ontdekt dat het duistere gezang dat de installatie voortbrengt van levende beestjes komt, vraagt hij de kunstenaar, Matthijs Munnik, om zich eens in hun positie te verplaatsen. Laat dat nu net de bedoeling van het kunstwerk zijn!

Hoewel het een ijzig koude winterdag is, hebben zowel Mandy als de insmijter op hun vaste plaats post gevat. Zij lijken zich geen van beiden druk te maken over de vraag naar dat ‘iets’, daarboven. Of weet Mandy toch meer dan ze ons wil doen geloven?

Boijmans TV is een samenwerkingsproject van Museum Boijmans Van Beuningen, RTV Rijnmond en Ro Theater, ontwikkeld met steun van het VSBfonds en het Mediafonds. De serie is geproduceerd door het Rotterdamse productiebureau Popov Film.

Aan Boijmans TV werkten mee:

Sander Burger (eindregie) 
Kuba Szutkowski (producent) 
Dragan Bakema (creatief producent) 
Edgar Kapp (productieleider) 
Jetse Batelaan (regie van rondleidingen) 
Wilfried de Jong (concept en interviews) 
Els Hoek (research en redactie) 
En vele anderen.