Spring naar fragment...

 • Het Oogziekenhuis Rotterdam

  Het Oogziekenhuis Rotterdam is gesticht in 1874 door J.H. de Haas, een gedreven oorgarts die in zijn eentje soms wel honderd patiënten per dag behandelde. Nadat het in diverse panden gevestigd is geweest, werd in 1940 een nieuw gebouw aan de Schiedamse Vest ontworpen door A. van der Steur, de architect die vijf jaar daarvoor Museum Boijmans voltooide. Het nieuwe gebouw werd in 1948 in gebruik genomen en kreeg in 1956 nog een uitbreiding. In 2005 is het gebouw gerenoveerd waarbij speciale aandacht is besteed aan het interieur en een kunstcollectie. Beide zijn tot stand gekomen in samenwerking met Marijke van der Wijst (Bureau Van der Wijst Interieurarchitecten BNO BNI) en Ineke van Ginneke (kunsthistoricus).

 • This Way

  Dit werk is in 1986 gemaakt door de Nederlandse fotograaf Dirk Buwalda (1947-2009) en heet ‘Kyoto Japan’.

 • Look Both Ways

  ‘Look Both Ways’ is in 1993 gemaakt door de Nederlandse fotograaf en ontwerper Paul Baars. Baars fotografeert sinds 1974 straatobjecten overal ter wereld en is vooral bekend door zijn serie putdeksels (manholes) en de serie cijfers waar hij samen met Youp van ‘t Hek een boek http://www.paulbaarsdesign.nl/info-applausproducten/info_boek65-paulbaars.pdf van maakte.

 • Kees Sol

  Kees Sol (1953) is verantwoordelijk voor de financiële, bouwkundige, personele en facilitaire aspecten van Het Oogziekenhuis. Als lid van de Raad van Bestuur ontwikkelt hij samen met collega Frans Hiddema de strategische positie van het ziekenhuis. Daarbij besteedt hij aandacht aan innovatie van de bedrijfsvoering; de relatie kwaliteit en kosten, benchmarking, netwerkontwikkeling, kostprijsontwikkeling, patiëntenstromen, logistieke concepten, veiligheid. Hij werkt samen met de (internationale) ‘best practices’ en met diverse wetenschappelijke instituten (o.a. Erasmus MC, KU Leuven, AMC). Eerder werkte Kees Sol in enkele academische ziekenhuizen en voor een organisatieadviesbureau.

 • Gustave Van de Woestijne

  Gustave Van de Woestijne (1881-1947) was een Belgische schilder, die opgroeide onder de vleugels van zijn vier jaar oudere broer, de bekende dichter en schrijver Karel Van de Woestijne. Via Karel raake hij verzeild in het dorpje Sint Martens-Latem aan de Leie waar hij de benjamin werd van de ‘Eerste Latemse Groep’. Daarin zaten behalve zijn broer ook de beeldhouwer George Minne en de schilder Valerius de Saedeleer. Gustave had aspiraties om kunstenaar te worden, ging in Gent naar de academie, maar werd pas echt gegrepen na het zien van de tentoonstelling van Vlaamse Primitieven in het Provinciehuis in Brugge in 1902, waar bijvoorbeeld het schilderij ‘De Drie Maria's aan het Graf’ (ARTtube-video), nu in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen, voor het eerst te zien was.

  Gustave wilde in de voetsporen treden van Jan en Hubert Van Eyck. Maar eenmaal in Latem ging hij toch van het schilderpad af. De hele sfeer in het dorp was doordrongen van religie en religieus besef zodat hij van 1903 tot 1906 nauwelijks een penseel heeft aangeraakt. In plaats daarvan zocht hij 'zichzelf' en hielp hij zieken en behoeftigen.Tot twee keer toe heeft hij in willen treden in het klooster; de eerste poging duurde drie dagen, de tweede drie weken. En toen was het duidelijk dat zijn roeping de schilderkunst was.

 • De Blinde

  Gustave Van de Woestijne schilderde vooral mensen, nauwelijks landschappen. Hoewel er veel portretten bij zitten, zijn de mensen altijd veralgemeniseerd naar een bepaald type, naar wat hij als schilder in die bepaalde mens zag. Het meest bekend is hij om de koppen van de Latemse boeren, arbeiders. Opmerkelijk is dat hij deze portretten pas schildert nadat hij in 1909 naar Leuven is verhuisd. Een thema dat telkens weer terug komt in zijn werk is: de blinde. ‘L’Aveugle’, de blinde die te zien is op de presentatie ‘De Collectie Verrijkt’ en die afkomstig is uit het Museum van schone Kunsten in Antwerpen, is geschilderd in 1910 en gemodelleerd naar de Latemse boer Deeske Cnudde. Men denkt dat Van de Woestijne hem zonder voorstudie uit het geheugen schilderde: “In een houding van verinnerlijking wordt het diepere inzicht verworven. Dat geldt in het bijzonder voor de blinde, een sleutelfiguur in het oeuvre van de kunstenaar. Het uiterlijk zichtbare kan hij niet onderscheiden, maar hij dringt wel dieper in een andere wereld door.”, aldus de catalogus van de tentoonstelling over Gustave Van de Woestijne in het Museum voor Schone Kunsten in Gent, 2010.

 • Het is er...

  ‘Het is er - altijd op dezelfde plaats - in je ogen’ is een kunstwerk van de Belgische kunstenaar Fred Eerdekens (1951) uit 2005. Eerdekens werk gaat altijd over zien en zijn materialen zijn taal en licht. Daarbij werkt hij altijd met de schaduw die door het licht ontstaat. Bij dit werk plooide hij messingdraad tot ogenschijnlijk betekenisloze vormen, maar als het licht aan gaat verschijnen hun schaduwen als herkenbare woorden op de muur.

Door: Museum Boijmans Van Beuningen

Gepubliceerd op: 31 jan 2013

Aantal keer bekeken: 1971

De vierde aflevering van Boijmans TV 2013 heet ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet!’ Waarna iedereen natuurlijk dezelfde vraag stelt, namelijk: ‘Wat zie je dan?’ Mandy ziet vanaf haar balie uit op het enorme paasei van Jeff Koons en spot daarbij ook ineens de paashaas - of is het een konijn? Ze ziet hem wel - ze ziet hem niet - ze achtervolgt het beest en raakt verdwaald op de trappen van een gebouw dat lijkt op het museum, maar het niet is. Het blijkt een plaats te zijn van ziekte en leed: het Oogziekenhuis Rotterdam.

Kees Sol, directielid van het Oogziekenhuis ziet dat echter anders. Hij legt aan Arie - die eerst door een kapotte lamp niet eens ziet wie er in het ‘Gat van Cattalan’ zit - uit dat er zo veel kunst in het Oogziekenhuis te zien is om de angst van patiënten weg te nemen en het genezingsproces beter te laten verlopen.

Terwijl Mandy ‘eyes wide shut’ door het Oogziekenhuis dwaalt, banen de oogartsen die Bregje ontvangt zich met gesloten ogen een weg door het museum, om uiteindelijk te blijven staan bij ‘De Blinde’ van de Belgische schilder Gustave Van de Woestijne. Bregje wil graag inzicht krijgen door de specialisten: hoe ziet de wereld er eigenlijk uit voor iemand die blind is? Ziet de blinde wellicht andere dingen; dingen die een ziende niet ziet?

Boijmans TV is een samenwerkingsproject van Museum Boijmans Van Beuningen, RTV Rijnmond en Ro Theater, ontwikkeld met steun van het VSBfonds en het Mediafonds. De serie is geproduceerd door het Rotterdamse productiebureau Popov Film.

Aan Boijmans TV werkten mee:

Sander Burger (eindregie) 
Kuba Szutkowski (producent) 
Dragan Bakema (creatief producent) 
Edgar Kapp (productieleider) 
Jetse Batelaan (regie van rondleidingen) 
Wilfried de Jong (concept en interviews) 
Els Hoek (research en redactie) 
En vele anderen.