Spring naar fragment...

  • De duizendpoot Carsten Höller

    De kunstenaar Carsten Höller (1961, Brussel) deed biologisch onderzoek naar de manier waarop planten en insecten met elkaar communiceren, hij organiseerde festivals met Congolese muziek en verdiepte zich in de hallucinerende werking van paddenstoelen. Ook zijn werk neemt uiteenlopende vormen aan: sculptuur, schilderkunst, video en installatie. Omdat Höller al die technieken zelf niet beheerst, schakelt hij regelmatig andere kunstenaars en ateliers in die het werk voor hem uitvoeren. Veel van zijn werken verwarren de zintuigen. Door flikkerend licht en subtiel bewegende ruimtes probeert de kunstenaar de toeschouwer uit balans te brengen. Carsten Höller exposeerde in Museum Boijmans Van Beuningen (6 februari tot 25 april 2010).

  • Maurizio Cattelan: een opvallend portret

    Maurizio Cattelan (1960) maakte in 2002 dit zelfportret. Speciaal voor de installatie van het beeld werd een gat in de vloer van de museumzaal gemaakt. Cattelan breekt hier letterlijk en figuurlijk de fundamenten van het museum af. De kunstenaar steekt graag de draak met het instituut museum. Zijn werken tasten het grensgebied tussen legaal en illegaal, verantwoord en immoreel af. Zo exposeerde Museum Boijmans Van Beuningen in 2002 zijn knielende beeld van een biddende Hitler. Dit deed veel stof opwaaien in de media: precies waar Cattelan op uit is.

  • Een Babylonische spraakverwarring

    Dit schilderij van Pieter Bruegel de Oude uit 1565 verhaalt over de Toren van Babel. Dit bijbelse verhaal is te lezen in Genesis 11:1-9. Van gebakken tichelen en leem werd in het land Sinear een stad en een toren gebouwd. De bouwers hadden het ideaalbeeld voor ogen om de toren zo hoog te maken dat deze tot in de hemel zou reiken. God veroordeelde deze ijdele plannen en verstoorde de bouw. Wat één volk met één taal was geweest veranderde door Gods toedoen in talrijke volkeren die zich over de wereld verspreidden en hun eigen talen gingen spreken. Vanaf die tijd leven de verschillende volkeren in een Babylonische spraakverwarring met elkaar. Een hedendaags thema in een ouderwets jasje, want taalbarrières en culturele verschillen zijn nog steeds aan de orde van de dag.

Door: Museum Boijmans Van Beuningen

Gepubliceerd op: 14 apr 2010

Aantal keer bekeken: 1938

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert in samenwerking met RTV Rijnmond, Popov film en het RO Theater de televisieserie Boijmans TV. Deze eerste aflevering heet Opening Night. Een rondleider, gespeeld door de actrice Jacqueline Blom van het RO Theater, neemt een groep moslima's uit Delfshaven mee naar het schilderij De Toren van Babel van Pieter Bruegel. Mimespeler Yahya Gaier is een medewerker van de technische dienst en verbaast zich over diverse bezoekers. Rogier Philipoom van het RO Theater voert als suppoost een bijzonder gesprek door een gat in de vloer in het museum met kunstenaar Carsten Höller. Deze kunstenaar had een solotentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen.

Elke aflevering van Boijmans TV worden de drie personages gevolgd. De rondleider neemt elke aflevering een groep mensen mee door de vaste collectie. Telkens licht zij een ander bijzonder kunstwerk uit. De suppoost voert elke keer een gesprek met een kunstenaar om erachter te komen wat in het hoofd van deze kunstenaar speelt. De medewerker van de technische dienst stuit op allerhande spannende situaties, terwijl hij in de zalen van het museum een lamp vervangt of een plint vastzet.

                

Mede mogelijk gemaakt door: