ARTTube - Latest news http://www.arttube.nl/ Videos about art and design nl-nl Sat, 20 Dec 2014 03:12:22 +0100 ARTtube op KANTOR festival http://www.arttube.nl/nl/news/ARTtube_op_KANTOR ARTtube op KANTOR festival
De Sloot Office in Amsterdam West
Tickets en meer info via www.kantorweekend.com

LEEGSTAAND KANTOORPAND KOMT TOT LEVEN MET CULTUREEL FESTIVAL KANTOR
Van kantoor naar culturele ontmoetingsplaats: the official cultural takeover A Music, Performance, Art & Technology Weekend: van 14 tot en met 16 november vindt de tweede editie van KANTOR plaats. KANTOR tovert de lege werkvloer van De Sloot Office in Amsterdam West een weekend lang om tot een cultureel podium voor divers creatief talent en gerenommeerde cultuurhuizen. Zo brengt de organisatie met een positieve en creatieve invulling de groeiende leegstand in Amsterdam onder de aandacht. In het pand zijn voor de gelegenheid o.a. een bioscoop, theater, restaurant, galerie, live music stage en een club gebouwd. 


Binnen de film programmering toont ARTtube op vrijdag en zondag een selectie van haar leukste video's over kunst en design. Je ziet interviews met toonaangevende kunstenaars en ontwerpers, video’s over actuele tentoonstellingen en unieke ‘behind the scenes’ beelden van de ARTtube musea. Kom langs!

Make room, I gotta dance @ KANTOR! from KANTOR on Vimeo.

]]>
Sat, 11 Oct 2014 00:00:00 +0200 2014-10-11T00:00:00+02:00
ARTtube Live - The Future of Fashion is Now http://www.arttube.nl/nl/live Livestream van expertmeeting The Future of Fashion is Now

Op vrijdag 10 oktober opende in Rotterdam de tentoonstelling The Future of Fashion is Now in Museum Boijmans van Beuningen. In deze expositie, met werk van onder meer Victor & Rolf en Hussein Chalayan, draait het om de mode van de toekomst. Voorafgaand aan de opening vond een expertmeeting plaats met ontwerpers en deskundigen, onder wie Pauline van Dongen, Antoine Peters, Christophe Coppens and Craig Green. Onder leiding van José Teunissen en Luca Marchetti gingen zij in discussie over vragen als: 'Hebben we elk half jaar een nieuwe garderobe nodig?' en 'Hoe beïnvloedt technologie modeontwerpers?'. 

Goed nieuws voor wie het heeft gemist: de expertmeeting werd live gestreamd op ARTtube en is nu in zijn geheel hier terug te zien. 

]]>
Fri, 10 Oct 2014 00:00:00 +0200 2014-10-10T00:00:00+02:00
10 genomineerden en winnaars Makers videowedstrijd http://www.arttube.nl/nl/news/genomineerden_videowedstrijd_Makers
Uit 142 inzendingen voor de ARTtube videowedstrijd: Makers koos een vakkundige jury tien genomineerden die kans maken om te winnen.


Dit zijn ze!

Anne Fie Salverda
Vincent Janssen
Willem van den Hoed
Yannick Vandist
Anouk Wouters
Lies Bruines
Mary Fontaine
Martijn Duifhuizen
Geert Schreuder
Tom De Boeck

Op 5 september koos de jury de drie winnaars:

1) Vincent Janssen
2) Yannick Vandist
3) Tom De Boeck

]]>
Tue, 22 Jul 2014 00:00:00 +0200 2014-07-22T00:00:00+02:00
ARTtube en NTR lanceren ARTclips http://www.arttube.nl/nl/nieuws/ARTclips Presentator Maurice Lede voor het schilderij Portret van Aletta Adriaensdochter (1639) van Rembrandt van Rijn in Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Lotte Stekelenburg. 

ARTclips is een nieuw programma van de NTR en ARTtube, waarin presentator Maurice Lede praat met kunstenaars, studenten en galeriehouders over kunst. Want veel jongeren van 15 tot 19 jaar hebben allerlei vragen over kunst. Hoe worden kunstenaars beroemd? Kan een video ook kunst zijn? Kunnen kunstenaars leven van hun kunst? Waarom is kunst zo duur? ARTclips geven antwoord.

Maurice Lede - bekend van onder meer Het Klokhuis van de NTR en Wie is de mol 2014? - bezoekt het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam en Museum de Pont Tilburg waar mensen die alles van kunst weten hem helpen de antwoorden te vinden.

Bron: NTR – Lilian van Rooij ARTclips. Presentator Maurice Lede met Blikopeners Valerie Wilhelm, Luca Spadaro en Youssef Redouane bij het schilderij La maison à travers les roses van Claude Monet uit 1925 in het Stedelijk Museum Amsterdam

Tijdens zijn zoektocht wordt Maurice vergezeld door zogenaamde Blikopeners, jongeren die zelf rondleidingen geven in het Stedelijk Museum Amsterdam en dus al een en ander weten over kunst. Maurice spreekt ook met studenten van het Grafisch Lyceum in Rotterdam, de kunstenaars Joep van Lieshout, Tim Breukers en Studio Moniker: Luna Maurer en Roel Wouters en diverse galeriehouders.

 Het programma van twaalf clips wordt bij de NTR uitgezonden op dinsdag 3 juni van 5.00 t/m 6.00 uur (Nederland 3). Daarna zijn de clips online te zien via schooltv.nl en arttube.nl.

Op ARTtube is vanaf 6 juni aanvullend lesmateriaal beschikbaar om ARTclips tijdens de lessen te gebruiken en ter voorbereiding op een museumbezoek bij het Stedelijk, Boijmans en/of De Pont.

Bron: Museum Boijmans Van Beuningen - Lotte Stekelenburg ARTclips. Presentator Maurice Lede met Blikopeners voor de Norfolk-triptiek, anonieme meester, 1415-1420 in Museum Boijmans Van Beuningen

]]>
Tue, 13 May 2014 00:00:00 +0200 2014-05-13T00:00:00+02:00
ARTtube LIVE - David Claerbout http://www.arttube.nl/nl/news/ARTtubeLIVE/David_Claerbout Op donderdag 17 april was Belgische kunstenaar David Claerbout te gast in Museum De Pont in Tilburg. In zijn videowerk, dat wereldwijd geëxposeerd wordt, staat het verstrijken van tijd centraal. Rebecca Nelemans ging met hem in gesprek over zijn werk. Iedereen die niet in Tilburg kon zijn, kon online live meekijken: het gesprek werd live gestreamd op ARTtube. De livestream werd ook op groot scherm vertoond in De Brakke Grond in Amsterdam.

Toen gemist? Kijk nu het hele gesprek terug!

 

Wanneer: donderdag 17 april, 20.00 - 21.15 uur

Waar: www.arttube.nl/live of in de Brakke Grond, Amsterdam

Wat: live meekijken en meepraten met het gesprek met David Claerbout. Hashtag: #arttubelive

]]>
Thu, 17 Apr 2014 00:00:00 +0200 2014-04-17T00:00:00+02:00
Roem: Onbekend en toch beroemd - Tank Man http://www.arttube.nl/nl/blog/CKV/SanchezCastillo Een gastbijdrage door Anja Marbus bij het eindexamenthema VMBO-TL 2013-2014: 'Roem'

Helemaal alleen op een groot en verlaten plein stil blijven staan, terwijl met veel machtsvertoon een colonne militaire tanks op je af komt rijden. Als je dát durft ben je heel moedig. Het was precies wat een jonge Chinese student deed op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. De gebeurtenis vond plaatst tijdens de studentenopstand van 1989. Hier zie je een foto waarop dat is te zien. De studentenopstand wordt het Tiananmenprotest genoemd. Dit omdat het Plein van de Hemelse Vrede later de naam Tiananmenplein kreeg.

De studentenopstand van 1989 was het allergrootste protest tegen de Communistische Partij van China sinds de revolutie van 1949. Er werd geprotesteerd omdat de machthebbers politieke hervormingen, die eerder in gang waren gezet, wilden terugdraaien. Tijdens de opstand was zeker een miljoen mensen op de been. Dat waren niet alleen studenten, maar ook gewone burgers. Men wilde meer democratie. De hele maand mei hadden de betogers het plein niet verlaten en hielden ze hun protesten vol. Pogingen van de regering om de opstand neer te slaan waren mislukt.

Op de avond van 3 juni 1989 hadden zich opnieuw veel studenten verzameld. Deze keer had de regering besloten het leger in te zetten. Midden in de nacht begon het leger te schieten, waarop een bloedbad volgde en duizenden betogers en omstanders de dood vonden. De dag erna werden tanks ingezet om het plein schoon te vegen. Op de foto die werd gemaakt toen het plein vrijwel verlaten was, is te zien hoe dapper de student de tanks probeert tegen te houden. Er bestaat ook een video waarop te zien is hoe hij steeds als de tanks hem proberen te passeren er weer voor gaat staan. Hij klimt zelfs op de voorste tank om contact te maken met de militair die het voertuig bestuurt. Hier kun je de video bekijken.

Er werden verschillende foto’s van deze gebeurtenis gemaakt. De foto die het meest bekend is, werd gemaakt door persfotograaf Charlie Cole en werd verkozen tot prijswinnende foto van World Press 1989. De foto ging de hele wereld over, zodat overal bekend werd hoe de Chinese bevolking over hun leiders dacht. De foto werd hét symbool van het Tiananmenprotest.

Het is niet bekend wie de student was en ook weet niemand hoe het met hem afliep. Hij werd daarom The unknown Tank Man genoemd, maar is nu vooral bekend onder de eenvoudiger naam Tank Man.

De Spaanse kunstenaar Fernando Sanchéz Castillo raakte geïnspireerd door Tank Man. Vooral omdat hij zo onder de indruk was van de moed die de student toonde. Hij maakte naar aanleiding van de World Pressfoto een gigantisch beeld van wit kunststof. Het beeld is maar liefst 5.16 m hoog. Dat is bijna net zo groot als de David van Michelangelo; een wereldberoemd beeld van een al even beroemde kunstenaar. Dat deed Fernando Sanchéz Castillo natuurlijk niet zonder bedoeling. Hij wilde het beeld van Tank Man bijna net zo’n grote status geven als het beeld van Michelangelo.

Voor de kunstmanifestatie Call of the Mall in Utrecht maakte Fernando Sanchéz Castillo een speciale versie van Tank Man. Hij maakte een levensecht wassen beeld dat midden tussen het winkelend publiek van Hoog Catharijne werd neergezet. Het beeld zag er zo griezelig echt uit, dat het publiek voortdurend aan Tank Man zat te plukken om te kijken of hij niet stiekem een echt levend mens was. Om ervoor te zorgen dat het beeld niet beschadigd raakte, werd besloten het slechts in het weekend neer te zetten en mocht het publiek er alleen nog maar naar kijken onder begeleiding van een bewaker. 

Het Centraal Museum in Utrecht heeft Tank Man na afloop van de kunstmanifestatie gekocht. Als je het beeld een keer in het echt wilt zien, kun je de naar tentoonstelling ‘Dit is het Centraal Museum!’. Dat kan tot 1 september 2015. 

De student weet waarschijnlijk niet eens dat hij zo wereldberoemd is, want de foto is in China nog steeds verboden. Je kunt dus beroemd worden zonder dat je dat zelf weet en zelfs zonder dat iemand je naam kent.

]]>
Tue, 25 Mar 2014 00:00:00 +0100 2014-03-25T00:00:00+01:00
Op de hoogte blijven van nieuwe video's? http://www.arttube.nl/nl/updates Je kan op verschillende manieren nieuws ontvangen over ARTtube:

1. Nieuwsbrief

Ongeveer één keer per maand verzenden we een korte nieuwsbrief over nieuwe video's. Schrijf hier in:

Voornaam:
Achternaam:
Email:
 
 

2. Facebook, Twitter, Google+

Volg ons via je favoriete netwerk:

Facebook (4-7 updates per week)
Twitter (5-10 tweets per week)
Google+ Page (een kleine selectie van nieuwe video's)

3. iTunes

ARTtube publiceert een aantal podcasts via de iTunes Store:

ARTtube - alle video's
ARTtube - video's over schilderkunst
ARTtube - video's over design
ARTtube - video's over restauratie

4. RSS

We publiceren twee RSS-feeds:
Recent nieuws en Recente video's

]]>
Fri, 14 Feb 2014 00:00:00 +0100 2014-02-14T00:00:00+01:00
Engagement: Joep van Lieshout en het ‘New Tribal Labyrinth’ http://www.arttube.nl/nl/blog/CKV/AVL Een gastbijdrage door Anja Marbus bij het eindexamenthema VWO 2013- 2014: 'Engagement'.

Het leuke van kunstenaar zijn, is dat als je ontevreden bent over de wereld, gewoon een betere kunt verzinnen. Een kunstenaar die dit al jaren met groot enthousiasme doet is Joep van Lieshout.

Joep van Lieshout is niet zomaar iemand. Hij behoort tot de top drie van de meest succesvolle kunstenaars van Nederland en exposeert over de hele wereld. Hierdoor is hij vaak op reis, maar ook dan gaat het werk gewoon door. Hij runt namelijk een strak georganiseerd bedrijf waar maar liefst twintig mensen werken.  Zij werken mee aan de uitvoering van de kunstprojecten die Joep van Lieshout ontwerpt en bedenkt. Het bedrijf heet Atelier Van Lieshout en is ook wel bekend onder de naam AVL.

Joep van Lieshout vindt dat wij in een consumptiemaatschappij leven, waar roekeloos van alles wordt genuttigd en waar niemand zich nog echt verbonden voelt met de producten die worden geconsumeerd. Landbouw en industrie spelen nog nauwelijks een rol en mensen zijn mijlenver verwijderd van het productieproces.

Het liefst wil Joep van Lieshout een maatschappij waarin wél sprake is van die verbondenheid. Een goed voorbeeld daarvan vindt hij de periode van de industriële revolutie in de 18e eeuw. Een tijd waarin mensen, met behulp van machines, de dingen die ze nodig hadden nog zelf produceerden. Eigenlijk wil Joep van Lieshout de afstand tussen mens en industrie weer één geheel laten worden. Om dit te verwezenlijken bedacht hij een hele nieuwe samenleving, die hij vorm gaf in het kunstproject ‘New Tribal Labyrinth’.

In de verzonnen wereld van het ‘New Tribal Labyrinth’ leven geen rassen of nationaliteiten, maar verschillende stammen. Landbouw, industrie en rituelen zijn in deze zelfvoorzienende samenleving heel belangrijk. Het geheel bestaat uit een serie kunstwerken waarin de fantasie van Joep van Lieshout een concrete vorm heeft gekregen. Allerlei kunstvormen komen hierin samen, waardoor een echt totaalkunstwerk is ontstaan.

Atelier Van Lieshout, Hagioscoop, 2012, foto & copyright: Atelier Van Lieshout

Joep van Lieshout startte het kunstproject in 2010 en het is nog steeds in ontwikkeling. Het eerste kunstwerk dat hij voor de ‘New Tribal Labyrinth’ ontwierp, is een boerderij met de naam ‘Hagioscoop’. De boerderij stamt uit het denkbeeldige ‘jaar nul’. Dat is dus helemaal aan het begin van de jaartelling van ‘New Tribal Labyrinth’.  De boerderij bestaat uit vier delen; een slaapgedeelte voor de boerenfamilie, een keuken, een timmermanswerkplaats en een stal voor een schaap en een ezel. De boerderij is best wel groot en je kunt door de raampjes naar binnen kijken. Tijdens het Amsterdam Art Weekend in 2012 stond het op het Museumplein in Amsterdam en was daar te bezichtigen.

Atelier Van Lieshout, Insect Farm, 2012, foto & copyright: Atelier Van Lieshout

Tegelijkertijd ontwikkelde Joep van Lieshout een insectenboerderij. Hij noemde dit eenvoudigweg ‘Insect Farm’. Deze boerderij is opgebouwd uit twee delen. Een van de ruimtes doet dienst als informatiecentrum en in de andere ruimte worden insecten gekweekt en verwerkt. De insecten dienen als voedsel voor de alsmaar groeiende bevolking. 

Atelier Van Lieshout, Sawmill/Cheesemaker, 2013, foto & copyright: Atelier Van Lieshout

Wat Joep van Lieshout ook ontwierp, was een zagerij en een kaasmakerij, de ‘Saw Mill’ en ‘Cheese Maker’. De ‘Cheese Maker’ is rechtstreeks verbonden met de ‘Milking Machine’ , een melkerij die de melk aanlevert voor de kaasmakerij. De ‘Milking Machine’ is op zijn beurt weer aangesloten op een koe, zodat er gesloten systeem ontstaat. De kazen die worden gemaakt zijn geperst en rechthoekig van vorm, dat is immers veel handiger dan onze ronde kazen.

Wat de industrie betreft, ontwierp Joep van Lieshout hoogovens, staalgieterijen, raffinaderijen en chemische installaties. Deze installaties werden door AVL gerealiseerd en een van de hoogovens is maar liefst 9 meter hoog. Sommige van de apparaten werken echt en dat is natuurlijk heel bijzonder. Ook bijzonder is het dat er helemaal geen elektriciteit aan te pas komt. Alles wordt door mankracht aangedreven.

Het einddoel van het project New Tribal Labyrinth, is dat er 7 of 8 kleine boerderijen uit verschillende imaginaire tijdperken worden gebouwd. Door de boerderijen via gangen, tunnels, deuren en luiken met elkaar te verbinden, ontstaat er uiteindelijk één groot boerderijenlabyrint.

Joep van Lieshout vindt dat kunst iets moet toevoegen aan de wereld. Al is het maar dat mensen gaan nadenken en niet alles vanzelfsprekend vinden. Wat hij ooit graag zou willen, is een heel fantasieland volbouwen met machines en kunstwerken. Een soort openluchtmuseum met  gebouwen, fabrieken, woonunits en beelden. Eigenlijk wil Joep van Lieshout  een wereld maken die er niet is, maar er wel zou kunnen zijn en dat is een utopie.

De blikopeners van het Stedelijk Museum bezochten Joep van Lieshout op zijn bedrijf AVL. Voor de serie What the Art?! maakten ze een video, die je hier kunt bekijken.

En als je nieuwsgierig bent geworden en graag de kunstwerken in het echt wil zien kun je vanaf 1 juni 2014 naar Kasteel Keukenhof in Lisse, waar een tentoonstelling van New Tribal Labyrinth te zien is. Bovendien exposeert Joep van Lieshout van 6 juli t/m 22 september in het Drents Museum in Assen.

Ben je benieuwd hoe New Tribal Labyrint zich verder ontwikkelt dan kun je het beste de website van Atelier van Lieshout in de gaten houden.

]]>
Fri, 14 Feb 2014 00:00:00 +0100 2014-02-14T00:00:00+01:00
Natuur: Videokunstenaar en performer Roderick Hietbrink http://www.arttube.nl/nl/blog/CKV/Roderick_Hietbrink Een gastbijdrage door Anja Marbus bij het eindexamenthema HAVO 2013- 2014: 'Natuur'.

De natuur speelt een grote rol in het werk van de videokunstenaar en performer Roderick Hietbrink. Vooral de natuur in relatie tot de mens interesseert hem. Hij is nieuwsgierig of de mens in staat is de natuur te onderwerpen en naar zijn hand te zetten. Ook vindt hij het spannend om te onderzoeken of de mens zijn eigen natuur kan bedwingen.

Dat laatste deed Roderick Hietbrink in een zogenaamde ‘reality film’, of performance, tijdens de open dagen 2012 van de Rijksakademie in Amsterdam. Vanachter een groot observatieraam bekeek het publiek een aantal personages, die kalm op de bank zaten te lezen en met elkaar in gesprek leken te zijn. De titel van de performance was Cloud Cuckoo Land.

Aan het begin van de performance is niets bijzonders aan de hand totdat een ruzie ontstaat, waarbij een van de personen kwaad wegloopt en naar buiten komt. De overgebleven figuren zetten grote vogelmaskers op en gaan, gewapend met stokken, geagiteerd achter de weggelopen persoon aan. Ze komen de observatieruimte uit en begeven zich onder het publiek om de achtervolging in te zetten. De toeschouwers kunnen bijna niet anders dan de gemaskerde figuren uit de performance volgen. Hierdoor verandert het publiek van toeschouwer van een voorstelling, in deelnemer aan een gewelddadige achtervolging. Deze rolverandering was alleen maar te voorkomen geweest als het publiek de natuurlijke neiging om achter de groep aan te gaan, had weten te bedwingen.

In 2011 maakte Roderick Hietbrink een video met de titel My Father’s Nature. Te zien is hoe zijn vader aan het werk is met zijn collectie opgezette dieren. In feite is het prepareren en opzetten van dieren al een manier om de natuur naar je hand te zetten, maar in de video laat Roderick zijn vader nog een stapje verder gaan. Samen met zijn vader rijdt hij naar een bos, waar de opgezette dieren weer teruggeplaatst worden in de natuurlijke omgeving waar ze vandaan komen. In de video wordt de natuur op deze manier een beetje in de maling genomen en dubbel gemanipuleerd. Hier kun je een stukje uit de video bekijken.

In een andere video, met de titel The Living Room, is de huiskamer van een doorzonwoning te zien. In een doorzonwoning wordt de scheidslijn tussen binnen en buiten een beetje opgeheven. Doordat je als bewoner dwars door de ramen naar buiten kunt kijken, maak je op de een of andere manier deel uit van de omgeving. Er staan alleen muren tussen, waardoor een aparte ruimte is ontstaan, waarin zich een huiselijk leven afspeelt.  

De huiskamer is een beetje rommelig en er staan allemaal snuisterijen die je doorgaans in een gemiddeld Hollands huis kunt vinden. Een televisie, een gewonnen prijsbreker, hang- en potplanten, een kaarsenstandaard, een boekenkast, schilderijtjes aan de muur en…als je goed kijkt…zelfs een paar opgezette dieren.

Het is rustig in het huis, je hoort alleen de klok zachtjes tikken. Plotseling ontstaat er onrust en begint er van alles te bewegen. Met luid gekraak en gebonk wordt een ontwortelde eik dwars door de doorzonkamer getrokken. Het is een gigantische boom en alles wat in de weg ligt wordt vermorzeld. De natuur dringt binnen en dat is spannend om te zien. Kijk zelf maar.

Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft de video aangekocht. De blikopeners van het Stedelijk Museum waren benieuwd naar de reden waarom Roderick Hietbrink deze video maakte en interviewden hem voor de serie What the Art?! Dat interview kun je hier bekijken.

Het meest recente werk dat Roderick Hietbrink maakte is een Huilpaviljoen. Hij maakte dit speciaal voor Kaap, een internationale kunsttentoonstelling voor kinderen. In het Huilpaviljoen hoeven kinderen hun innerlijke natuur gelukkig niet onder controle te houden en mogen ze zo hard huilen als ze willen. Dat kan tot 30 juni 2014 op Fort Ruigenhoek.

]]>
Fri, 14 Feb 2014 00:00:00 +0100 2014-02-14T00:00:00+01:00
7 februari: ARTtube On Stage! http://www.arttube.nl/nl/ARTtube_On_Stage ARTtube en de Brakke Grond nodigen je uit voor ARTtube On Stage op 7 februari

Leuke, mooie, interessante en grappige internetvideo's over kunst worden op een groot scherm getoond. Een panel van specialisten - Laura Stamps van het Gemeentemuseum, Dagan Cohen van Upload Cinema, beeldend kunstenaar Berend Strik, curator Ine Gevers en kunstenaar en theatermaker Lucas de Man - kiest een favoriete video en levert commentaar. De avond wordt gepresenteerd door Andrea van Pol.

7 feb 2014 - 20u00 tot 22u30 
Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond 
Nes 45
Amsterdam

Voorafgaand aan ARTtube On Stage is er een middagprogramma: ARTtube Academie. Deze middag is bedoeld voor cultuurprofessionals, kunstenaars, studenten, filmmakers en andere geïnteresseerden die meer willen doen met video. Meer weten of deelnemen?  Kijk hier voor het programma en andere informatie

We hopen jullie allemaal te zien!

 

]]>
Tue, 28 Jan 2014 00:00:00 +0100 2014-01-28T00:00:00+01:00
ARTtube Academie in de Brakke Grond http://www.arttube.nl/nl/BrakkeGrond_expertmeeting ARTtube Academie in de Brakke Grond Amsterdam, 7 februari 2014
Hoe maak je goede educatieve video's over kunst en design? Wat zijn succesfactoren en valkuilen en hoe bereik je een zo groot mogelijk publiek? In deze ARTtube Academie willen we door kennisdeling de ontwikkeling van video's over kunst in Nederland en Vlaanderen naar een hoger niveau brengen. Op het programma staan:

14:00 - 15:30
- ARTtube het online videokanaal voor kunst en design in Nederland en Vlaanderen, een presentatie door Catrien Schreuder
- Louisiana Channel uit Denemarken, een presentatie door Peder Wuth 
- The One Minutes: een wereldwijd netwerk voor het verzamelen, vertonen en verspreiden van bewegend beeld, een presentatie door Julia van Mourik
- Rondetafel gesprek met museum experts onder leiding van Chantal Pattyn over tips en trucs van online video

16:00-17:15
- Workshop videomarketing door Renato van Bloemenhuis, eigenaar van DigiKnowHow: interactieve workshop over contentmarketing met online video. Hoe krijg je meer inzicht in de distributie van content en hoe gebruik je social media hierbij?
- Workshop kunsthistorische video door Sandra Fauconnier, voormalig projectleider van ARTtube.nl: hoe kennis om te zetten in beeld. Welke vaardigheden heb je nodig bij het maken van een video over kunst? Waar moet je op letten en wat kom je zoal tegen?

17:15-18:00
Borrel 

Middagprogramma: Standaard (kassa): €12,00 / <27 jaar/CJP/Stadspas: €8,50 / Kunststudent: €7,00
AvondprogrammaStandaard (kassa): €7,00
Dagkaart: 
Standaard (kassa): €12,00

Met het kaartje van het middagprogramma kun je gratis naar het avondprogramma ARTtube On Stage. Koop online en bespaar €2,00 per kaartje! 
Zie voor kaartverkoop en reserveren de website van De Brakke Grond: www.debrakkegrond.nl of bel met de kassa op 020-6266866.

Hou deze pagina in de gaten voor updates en aanvullingen op het programma!

 

 

 

]]>
Thu, 16 Jan 2014 00:00:00 +0100 2014-01-16T00:00:00+01:00
Roem: Portret fotograaf Koos Breukel http://www.arttube.nl/nl/blog/CKV/Koos_Breukel Een gastbijdrage door Anja Marbus bij het eindexamenthema VMBO-TL 2013- 2014: 'Roem'.

Als je
beroemd bent, fotograferen mensen je graag en soms doen ze dat ongevraagd. Dat is niet altijd even leuk. Al helemaal niet als het stiekem gebeurt en je nét niet helemaal je dag hebt, terwijl je even snel in je slobberige joggingbroek een pakje roomboter gaat kopen. Vooral de zogenaamde paparazzifotografen zijn daar dol op. Die verkopen de foto’s voor grof geld en dan duikt zo’n onflatteuze foto plotseling op in de roddelbladen of op internet. Als beroemdheid kun je dan ook het beste foto’s laten maken door een echt goede portretfotograaf, zodat er óók altijd mooie foto’s van je in omloop zijn. Zo’n goede portretfotograaf is Koos Breukel.

Koos Breukel kreeg toen hij zestien was van zijn moeder een camera cadeau. Hij was daar heel blij mee en hij maakte landschapsfoto’s en portretfoto’s van vrienden en familieleden. Het fotograferen vond hij zo fijn, dat hij besloot de havo niet af te maken en in plaats daarvan een beroepsopleiding te volgen aan de opleiding Fotografie en Fotonica in Den Haag. Deze opleiding is een zelfstandige MTS en bestaat nog steeds.

Al tijdens zijn opleiding kreeg Koos Breukel steeds meer interesse voor portretfotografie. Hij ‘ontdekte’ de foto’s van bekende portretfotografen en hij wist dat hij in deze richting verder wilde. Na zijn eindexamen in 1986 heeft hij veel gereisd. Van de foto’s die hij tijdens de reizen nam, maakte hij in 1994 een boek. Hij ontving hiervoor de Aanmoedigingsprijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Dit was het begin van een succesvolle carrière als portretfotograaf.

De portretten die Koos Breukel maakt zijn heel krachtig. Hij laat zich niet imponeren door hoe beroemd de persoon is, maar kijkt meer naar karakteristieke kenmerken van de persoon. Hij is nieuwsgierig naar ‘de mens erachter’. Hij fotografeert niet met de bedoeling het karakter van de persoon bloot te leggen, maar juist om iets te raden over te laten. Dat maakt zijn foto’s spannend. Koos Breukel laat zich graag verrassen door hetgeen zich voor zijn camera afspeelt, waarbij het gaat om de ontmoeting tussen de persoon en de fotograaf. Als hij daarbij op het juiste moment op de knop drukt is zijn portret geslaagd. Niet fotograferen, maar ‘beelden vastleggen’, dát is wat hij wil.

In 1998 maakte Koos Breukel een foto van Sylvia Krystel. Zij was een Nederlandse filmster die wereldberoemd werd en in verschillende internationale films speelde. Zij beleefde haar hoogtijdagen in de jaren ´80, waarna haar roem verdampte en ze aan drank en drugs ten onder dreigde te gaan. Gelukkig kwam ze hier bovenop. Op de portretfoto die Koos Breukel niet lang na deze periode maakte, is goed te zien dat ze een moeilijke tijd achter de rug had.


Koos Breukel is zelf óók internationaal bekend. Zo fotografeerde hij Philip Glass, een heel beroemde Amerikaanse componist, die voor zijn filmmuziek vele nominaties in de wacht sleepte en er één daadwerkelijk won; de Golden Globe Award voor zijn muziek bij de film The Truman Show.

Rowan Atkinson, de Engelse acteur die vrijwel iedereen kent als Mr. Bean - zie de foto bovenaan dit stukje - werd eveneens door Koos Breukel gefotografeerd. Op de foto is goed te zien dat Koos Breukel precies het goede moment heeft weten te treffen. Het is op de een of ander manier een grappige foto geworden, wat klopt met het imago dat Rowan Atkinson heeft.

Overigens is Koos Breukel er niet perse op uit om beroemde mensen te fotograferen. Roem zegt hem niet zoveel. Voor zichzelf vindt hij het ook niet belangrijk om beroemd te zijn. Maar ja, hij is het wél. Hij kreeg van de Rijksvoorlichtingsdienst in 2012 de eervolle opdracht om het staatsieportret van de kersverse koning Willem Alexander te maken. Die foto zorgde onlangs voor ophef, omdat een van de drie kunstenaars, die was uitverkoren om misschien het staatsieportret van de koning te mogen schilderen, het gefotografeerde staatsieportret van Koos Breukel vrijwel letterlijk namaakte. Dat vond Koos Breukel begrijpelijkerwijs nogal oneerlijk en eigenlijk een vorm van plagiaat. Deze gebeurtenis haalde bijna alle landelijke dagbladen en de televisie. Over roem gesproken….

Wil je meer weten over Koos Breukel? Bekijk dan deze aflevering van What the Art?!

 

]]>
Thu, 05 Dec 2013 00:00:00 +0100 2013-12-05T00:00:00+01:00
Videowedstrijd: Makers - Inzendingen http://www.arttube.nl/nl/wedstrijd/inzendingen Tot 30 juni konden deelnemers hun video inzenden. En wauw, er zijn maar liefst 142 video's opgestuurd! Half juli maken we de 10 genomineerden bekend. Op 5 september is in Boijmans de feestelijke prijsuitreiking voor de winnaars van de 1e, 2e en 3e plaats!

Bekijk hier alle inzendingen op YouTube:

Bekijk hier alle inzendingen op Vimeo:

]]>
Mon, 11 Nov 2013 00:00:00 +0100 2013-11-11T00:00:00+01:00
Welkom bij ARTtube! http://www.arttube.nl/nl/actie/NRC De winactie op deze pagina is intussen afgelopen; de winnaars zijn persoonlijk verwittigd.

Bekijk recente video's over kunst en design via www.arttube.nl.

Op de hoogte blijven van nieuwe video's? Dat kan o.a. via Facebook, Twitter, iTunes of onze nieuwsbrief: maak een keuze via onze update-pagina.

]]>
Thu, 07 Nov 2013 00:00:00 +0100 2013-11-07T00:00:00+01:00
16 november: ARTtube-workshop op het BLOWN AWAY festival! http://www.arttube.nl/nl/nieuws/ARTtube_BLOWN_AWAY Workshop van ARTtube op het BLOWN AWAY festival
Zaterdag 16 november, 14.00 tot 20.00
Onderzeebootloods Rotterdam
Tickets te koop bij BLOWN AWAY

Blow them Away! Maak samen opblaaskunst! Doe tussen 14.00 tot 20.00 mee met de workshop van New Sculpture Department, bekend van Lowlands, en ARTtube, het videoplatform van musea uit Nederland en België. De grootste, mafste en creatiefste inflatable sculptures worden heel de dag tentoongesteld. En misschien kom je wel in een ARTtube-video terecht!

Up Yours! - New Sculpture Department's inflatables @ Lowlands 2013

In het Creative Containerpark toont ARTtube een selectie van haar leukste video's over kunst en design.

Blow them Away! is onderdeel van ARTtube's programma Makers, ondersteund door Mondriaan Fonds. New Sculpture Department is te zien in de ARTtube-video van De Pont over het Leerling/Meester project.

]]>
Tue, 05 Nov 2013 00:00:00 +0100 2013-11-05T00:00:00+01:00
What the Art?! http://www.arttube.nl/nl/blog/CKV/What_the_Art%3F%21 Bij de serie What the Art?! Een gastbijdrage door Anja Marbus.

Als je jong bent en van kunst houdt, dan heb je op school waarschijnlijk voor een kunstvak gekozen. In dat geval zal het je interesseren hoe kunstenaars werken en wat zij belangrijk vinden. Soms zal je in opdracht van je vakdocent op zoek moeten naar informatie over een kunstdiscipline of een speciale kunstenaar. Natuurlijk wil je wel dingen te weten komen, maar je hebt niet altijd zin om daar vuistdikke boeken voor te moeten lezen of het hele internet te moeten doorspitten. Gelukkig zijn er leeftijdgenoten die net iets meer verstand van kunst hebben dan de meeste jongeren en die voor jou op zoek gaan naar kunstweetjes en daar vervolgens iets over vertellen.

De jongeren die dat doen en zelfs voor een heel schooljaar officieel in dienst zijn van het Stedelijk Museum Amsterdam, worden Blikopeners genoemd. Dit omdat ze letterlijk de blik willen verruimen en je op een andere manier naar kunst willen laten kijken. Hier kun je iets over de Blikopeners lezen. Ze zijn heel veelzijdig. Zo geven ze, onder andere, rondleidingen en organiseren ze activiteiten voor leeftijdgenoten.

Vanaf september 2013 gingen de Blikopeners voor het eerst op bezoek bij hedendaagse kunstenaars, om deze op video te interviewen over hun werkwijze en ideeën. De interviews werden als educatieve serie op de televisie bij Avro’s Kunstuur uitgezonden, onder de naam What the Art?! De Blikopeners zelf waren helemaal eigen baas over de uitzendingen. Zij bedachten de vragen, deden de regie, de redactie én de presentatie. Dat was natuurlijk superleuk en het leverde een serie met boeiende en afwisselende uitzendingen op. De kunstenaars die werden geïnterviewd beoefenen verschillende disciplines. In de serie kwam een fotograaf aan bod, een beeldhouwer, een grafisch vormgever, drie samenwerkende multimediakunstenaars, een designontwerper en een videokunstenaar.

Wanneer je What the Art?! destijds hebt gemist, kun je nu de hele serie op ARTtube bekijken. Het fijne is dat de serie goed aansluit bij de kunstvakken, zoals CKV, KUA, beeldende vorming of TeHaTex. Bovendien geven de geïnterviewde kunstenaars bij hun eigen discipline een praktische opdracht, zodat je na het zien van een inspirerende video meteen zélf aan de slag kunt.

Op een ongedwongen manier maak je tijdens het kijken kennis met verschillende beeldende begrippen, leer je handige kunstfoefjes en krijg je de technische kneepjes van de verschillende kunstdisciplines te zien.

Van Koos Breukel leer je bijvoorbeeld wat het verschil is tussen een profielfoto en een écht professioneel portret. Ook wordt duidelijk waarom bij een portret een driekwartpose vaak spannender is dan ‘en profil’ of ‘en face’.

Bij Marcel Wanders en Harmen Liemburg wordt duidelijk wat het verschil is tussen design en grafisch ontwerpen. Er wordt iets uitgelegd over vormgeving en functie en je ziet hoe een zeefdruk wordt gemaakt. Je leert meteen iets over vormentaal, compositie en de werking van kleur.

Bij Roderick Hietbrink zie je wat de betekenis van een performance is en waarom daarbij de rol van het publiek zo belangrijk is. Ook wordt uitgelegd wat videokunst is. Omdat de natuur een grote rol speelt in het werk van Roderick, sluit het goed aan bij het thema ‘Natuur’; het eindexamenonderwerp havo tekenen 2014.

Het werk van Joep van Lieshout bestaat voornamelijk uit sculpturen. Vanaf 2011 werkt hij aan het project New Tribal Labyrinth waarbij hij een utopisch ideaal nastreeft. Dit onderdeel kan gebruikt worden voor het examenthema ‘Engagement’. Dat geldt ook voor het multimediawerk van Studio Moniker waarbij een geëngageerd concept wordt gehanteerd. Hierbij is niet het eindproduct van belang , maar draait alles om het proces van samenwerken. De kunstenaars van Studio Moniker bedachten voor hun projecten de term Conditional Design.

Overigens is de serie What the Art?! niet alleen interessant voor jongeren met een kunstvak in het pakket. Ook jongeren die dat niet hebben én volwassenen met interesse voor kunst kunnen er veel plezier aan beleven. Voor docenten is het bovendien handig dat de afdeling educatie van het Stedelijk Museum Amsterdam bij iedere aflevering een docentenhandleiding beschikbaar heeft gesteld.

]]>
Thu, 24 Oct 2013 00:00:00 +0200 2013-10-24T00:00:00+02:00
Videowedstrijd: Makers - Voorwaarden http://www.arttube.nl/nl/wedstrijd/deelnamevoorwaarden Deelnamevoorwaarden voor de Videowedstrijd: Makers.

 • Deelname is gratis.
 • Iedereen, amateur of professional, mag meedoen, indien woonachtig in Nederland of België.
 • Er zijn geen leeftijdsgrenzen.
 • De video moet gaan over het maken van beeldende, audiovisuele of mediakunst.
 • De video zelf mag niet het kunstwerk zijn.
 • Er kan gefilmd worden met een filmcamera, maar ook inzendingen gemaakt met een fotocamera of smartphone zijn welkom.
 • De vorm is vrij. De inzending mag een minidocu zijn, maar ook een interview, instructable of animatie past binnen de opzet.
 • Verhaal en beelden hoeven niet op waarheid te berusten, fictie mag ook.
 • Het beeldmateriaal moet zelf gefilmd zijn, beeldmateriaal van derden is niet toegestaan.
 • Enkel inzendingen op YouTube en Vimeo, voorzien van de tekst 'Deze video is gemaakt voor Makers, de videowedstrijd van ARTtube. http://www.arttube.nl/wedstrijd' komen in aanmerking.
 • De inzendingen zijn rechtenvrij en in het kader van de wedstrijd te gebruiken door ARTtube. ARTtube zal zorgdragen voor correcte naamsvermelding van de makers.
 • De redactie houdt zich het recht voor inzendingen te weigeren. De kwaliteit van de inzending speelt hierbij echter geen rol.
 • Winnaars krijgen persoonlijk bericht.
 • Over de jury-uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
]]>
Thu, 17 Oct 2013 00:00:00 +0200 2013-10-17T00:00:00+02:00
Videowedstrijd: Makers - Stuur je video in! http://www.arttube.nl/nl/wedstrijd/inzenden

]]>
Tue, 01 Oct 2013 00:00:00 +0200 2013-10-01T00:00:00+02:00
Videowedstrijd: Makers - Tips http://www.arttube.nl/nl/wedstrijd/tips

Tips, tricks & vragen bij het maken van een (minder dan) één-minuut-filmpje

1. In één minuut kun je veel vertellen, als je je verhaal maar goed opbouwt. Denk in termen van begin-midden-eind en maak van tevoren een klein script.

2. In één minuut kun je niet alles vertellen: hou het simpel en hou het bij één idee.  Maak keuzes. Heb je meer ideeën, maak dan meer filmpjes.

3. Bedenk vooraf of je je film wil monteren (bijv. met Windows Movie Maker of Apple iMovie) of dat je bewust kiest voor één ononderbroken shot. In beide gevallen kun je vorm geven aan je film. Met beide vormen kun je een verhaal vertellen.

4. Denk na over je shots en je kader. Je kunt ruim filmen of juist met close-ups. Je kunt werken met veel variatie tussen shots of juist niet. Het kan snel of juist heel langzaam worden gemonteerd.  En al die keuzes dragen bij aan hoe je film overkomt.

5. Denk in beelden. Talking heads zijn vaak minder interessant. Actieve mensen zijn boeiender om naar te kijken (en te luisteren). Denk na over camerastandpunten: waar zet je je camera neer?

6. Waarmee ga je opnemen?  Je mobieltje, een tablet of een camera? Met of zonder statief? Pas je opnamestrategie hierop aan. Met een mobiel zul je anders willen (en moeten) filmen dan met een camera. En alles heeft  z’n eigen kwaliteit. Buit dat uit.

7. Wat doe je met geluid? Gebruik je muziek, gesproken woord in beeld of een voice over? Gebruik je een externe microfoon of gewoon de microfoon van de camera? De laatste heeft zo z’n beperkingen. Niet erg, als je er maar rekening mee houdt.

8. Naast video, kun je ook gebruik maken van animatie of foto’s. Alles mag, als je video maar niet langer wordt dan één minuut.

9. Is je filmpje af? Vraag jezelf dan af of het je boodschap overbrengt? Zit alles erin? En vooral: zit er niet teveel in? Kill your darlings. Ook al is het een heel mooi shot: als het niet bijdraagt aan je verhaal, dan moet het eruit.

10. En het belangrijkste: heb plezier bij het maken. Dat komt altijd over in je film.

Met dank aan de SKVR Fotografie & Media.

Uploaden

Om je video op YouTube of Vimeo te plaatsen moet je eerst een account aanmaken. Upload daar eerst je video alvorens het wedstrijdformulier in te vullen. Vermeld deze tekst in de beschrijving onder de video: 'Deze video is gemaakt voor Makers, de videowedstrijd van ARTtube. http://www.arttube.nl/wedstrijd'. De link die je video op YouTube krijgt vul je vervolgens in bij aanmelding voor de wedstrijd. 

Voorbeeldvideo's & inspiratie

Ter inspiratie hebben docenten en cursisten van SKVR Fotografie & Media vast een aantal inzendingen gemaakt. Die zijn hier te zien! Met daarbij nog meer inspiratie-input die we graag met je wilden delen.

Zie ook:

Hoe maak je een goed filmpje

]]>
Tue, 01 Oct 2013 00:00:00 +0200 2013-10-01T00:00:00+02:00
Videowedstrijd: Makers - Voorbeelden http://www.arttube.nl/nl/wedstrijd/voorbeelden Een aantal voorbeelden ter inspiratie

 

Voorbeeld van ARTtube

Een lang kunstenaarsportret: Makers: Vaas, met Sebastiaan Straatsma

Meer inspiratie

Op zoek naar ideeen en inspiratie? Kijk op YouTube eens onder How to paint a .. of How to draw a ... (rose/car/eye/horse/etc.) of How to make art of Art techniques. Alles wat je wilt weten over epoxygieten of beeldhouwen in marmer is online beschikbaar.

Onderzoek ook eens de rafelranden van de beeldende kunst door op YouTube te zoeken op ongewone materialen en disciplines: ice carving, fruit art, sugar sculptures, pyrografie, yarn bombing, puppet making, kantklossen, pop-up paper sculptures of sand sculptures. Plezier gegarandeerd.

En heb je de website www.instructables.com weleens bezocht? Doen! Of de site van Monkey See? Onder hobbies & crafts vind je art, woodcarving of filmmaking. Nice.

Op The One Minutes staan alleen maar video's van 1 minuut. Het laat goed zien wat je kunt doen in slechts 60 seconden!

En oneminutewonder.tv heeft ook een hele reeks kunstenaarsportretten van ... precies 1 minuut.

The Crevasse, the making of 3D Street Art by Edgar Mueller.

Olek on Wallstreet by Olek Olek

Painting Reality by Pedazos de Papel

Natuurlijk kun je ook op zoek naar video's van jouw favoriete kunstenaar. Op ARTtube of op YouTube. De zoekterm Andy Goldsworthy geeft op YouTube meer dan 9.000 video's, Anish Kapoor 27.000, Ai Weiwei 73.000 ... Maar laat je ook eens verrassen door Ernesto Neto, Toshiko Horiuchi Macadam, Florentijn Hofman of Folkert de Jong.

En dan ... zelf aan de slag!

 

 

 

 

 

]]>
Tue, 01 Oct 2013 00:00:00 +0200 2013-10-01T00:00:00+02:00
Natuur: Erik Odijk is verzot op bomen http://www.arttube.nl/nl/blog/CKV/Erik_Odijk Een gastbijdrage door Anja Marbus bij het eindexamenthema HAVO 2013- 2014: 'Natuur'

Toen Erik Odijk in 1988 voor een festival naar Canada reisde, werd hij geraakt door de enorme oerbossen die hij daar zag. Deze ervaring met de overweldigende natuur bracht hem als kunstenaar op de weg waar hij nu is. Vanaf dat moment struint hij als een ware natuurvorser vaak door de bossen. Niet alleen in Canada of de rest van het Amerikaanse continent, maar ook door de bossen van Europa en andere delen van de wereld. Al wandelend, zonder bepaald doel, komt hij al doende op plekken waar hij iets ervaart dat met een mooi woord ‘natuurbeleving ‘ wordt genoemd. Dat kan komen door iets speciaals dat hem opvalt, maar ook doordat de zon ergens op schijnt, zodat het zijn aandacht trekt. Op die bijzondere momenten voelt hij zich thuis in de natuur.

Hij is ‘verzot’ op bomen, zoals hij dat zelf noemt. Hij bestudeert ze intensief en maakt van heel dichtbij foto’s van de bast en het schors. Hij let daarbij op de lichtval en op de veranderingen die het licht in de schorstekening veroorzaakt. In de grillige patronen van de schors vindt hij een wereld die op zichzelf staat. Van datgene wat hij ziet maakt hij tekeningen en soms ziet hij ter plekke al hoe de tekening eruit gaat zien.

Thuis zijn atelier werkt Erik Odijk de bomenfoto’s met houtskool, krijt potlood en soms aquarelverf, minutieus uit. Tot in de allerkleinste details tekent hij de schorspatronen na. Zoals je op de foto’s kunt zien, doet hij dit op heel groot formaat. Het proces dat daaraan voorafgaat is lang, omdat zijn keuze voor een bepaalde foto heel bewust genomen wordt. Dit omdat het maken van een tekening voor hem heel intensief is en hij er soms maanden over doet om een tekening te voltooien. De compositie van de tekening komt altijd overeen met de werkelijkheid van de plek. Hij vindt het fotografische aspect belangrijk, want dat vormt de basis van het uiteindelijke beeld. Door het heel vaak te doen heeft hij geleerd om goed te kunnen fotograferen. Goede foto’s maken vindt hij belangrijk, maar toch vindt hij omzetten van een foto naar een tekening essentieel. Tekenen is een fysieke activiteit en dat is zichtbaar in het definitieve beeld. Hij wil met zijn werk laten zien hoe mooi en interessant de natuur is. Wat Erik Odijk ook spannend vindt is het contrast dat in de natuur te vinden is. Bijvoorbeeld iets heel zachts in combinatie met hardheid en chaos. Hij vindt het fijn om dergelijke contrasten te tekenen. Overigens tekent Erik Odijk niet alleen in de beslotenheid van zijn atelier. Hij maakt ook enorme wandtekeningen die op locatie direct op de muur worden aangebracht. In deze video vertelt Erik Odijk over zijn werk.

 

]]>
Sun, 08 Sep 2013 00:00:00 +0200 2013-09-08T00:00:00+02:00
Engagement: Marc Bijl en Lara Croft http://www.arttube.nl/nl/blog/CKV/Marc_Bijl Een gastbijdrage door Anja Marbus bij het eindexamenthema VWO 2013-2014: 'Engagement'.

Het personage Lara Croft is zó bekend dat ze in zekere zin als een symbool of icoon kan worden gezien. Als er nu IETS is dat beeldend kunstenaar Marc Bijl prikkelt is het dát wel. Afbeeldingen die iedereen kent en herkent. Hij gebruikt deze overbekende beelden als uitgangspunt voor zijn kunst en geeft er zijn eigen draai aan.

Marc Bijl: ‘ZZ Top (After Rietveld)’, 2011Marc Bijl: ‘ZZ Top (After Rietveld)’, 2011

Marc Bijl: ‘The Style II’, 2012.<br />
Frame, spray paint. 140 x 140 cm.<br />
Photo: Gert Jan van RooijMarc Bijl: ‘The Style II’, 2012. Frame, spray paint. 140 x 140 cm. Photo: Gert Jan van Rooij

Lara Croft is een stoere en sterke virtuele archeologe die werkelijk nergens voor terugdeinst. Zij speelt een heldinnenrol in het spannende computerspel Tomb Raider. In dit spel zoekt ze naar schatten uit de oudheid waarbij ze wordt dwarsgezeten door gevaarlijke beesten of mensen. Ook komt ze allerlei lastige hindernissen tegen. Om dit alles te kunnen weerstaan heeft ze een heel arsenaal aan wapens tot haar beschikking. Over het algemeen wordt Lara aantrekkelijk gevonden. Het schijnt dat ze dat te danken heeft aan haar sexy curves. Vrouwen zien haar vooral als een rolmodel voor ‘girlpower’ omdat ze bepaald niet over zich heen laat lopen. Haar populariteit is immens groot en er worden zelfs lookalike-wedstrijden georganiseerd.

Kijk hier als je meer wilt weten over het spel Tomb Raider en Lara Croft.

Het afgelopen jaar was in het Groninger Museum een grote overzichtstentoonstelling te zien met het werk van Marc Bijl. De titel van deze tentoonstelling was Urban Gothic, een benaming die enigszins duister en ontoegankelijk klinkt. Bepaald licht en vrolijk zijn de werken van Marc Bijl dan ook niet te noemen. Dat heeft misschien te maken met de obscure subcultuur, waarin hij zich tijdens zijn academietijd ophield. Marc Bijl runde toen een kraakcafé en speelde in de niet geheel onbekende postpunkband Götterdämmerung. Het waren de jaren ’80 en een periode van anarchie en rebellie. Dat laatste is nog steeds een terugkerend thema is in het werk van Marc Bijl, wat ook te zien is aan de met spuitverf aangebrachte teksten, die letterlijk uit de Street Art afkomstig lijken te zijn. 

Interview met Marc Bijl

Marc Bijl heeft de intentie om mensen die naar zijn kunst komen kijken te confronteren. Hij noemt zichzelf dan ook een kunstactivist. Radicalisering vindt hij essentieel voor een kunstenaar. Als je kijkt naar de stappen in de kunstgeschiedenis die tot veranderingen leidden, vindt hij, zijn dat altijd radicale besluiten geweest. Omdat het werk van Marc Bijl heel sterk over radicaliseren gaat wil hij dat met de meest extreme herkenningstekens laten zien. Hij gebruikt daarom beladen symbolen zoals hakenkruizen en pentagrammen of de Amerikaanse vlag. Door de symbolen en iconen te vervormen wil hij vragen oproepen naar welke maatschappelijke macht deze symbolen verwijzen. Dat vervormen doet hij door onder andere de beelden te laten branden of erin te snijden.

Marc Bijl: ‘Burning Cactus’, 2012.<br />
Metal cactus, gas bottle.<br />
Photo: Gert Jan van RooijMarc Bijl: ‘Burning Cactus’, 2012. Metal cactus, gas bottle. Photo: Gert Jan van Rooij

Bij Lara Croft veranderde hij haar beeltenis door het te overgieten met zwarte epoxy. De kleverige teerachtige hars druipt van haar af, waardoor ze er plotseling vies uitziet in plaats van sexy en stoer. Ook stopte hij een sigarettenpeuk in haar mond en gorde hij haar een bomgordel om. Door deze ingrepen werd Laura Craft een kunstwerk. Marc Bijl maakte het werk in 2002 en gaf het de titel ‘La Rivoluzione siamo Noi’.

De laatste tijd werkt Marc Bijl meer en meer met bekende beelden uit de kunstgeschiedenis. Vooral met de minimalistische kunst uit het begin van de 19e eeuw. Hij is op zoek naar abstracte denkramen waarbinnen hij, zoals hij dat zelf in een interview noemde ‘de complexe wereldproblematiek aan de kaak kan stellen’. En dat klinkt als Engagement. Politiek engagement om precies te zijn.

Als je wilt weten hoe Marc Bijl te werk gaat kun je dat op deze video zien

In deze video wordt Marc Bijl geïnterviewd.;

]]>
Sun, 08 Sep 2013 00:00:00 +0200 2013-09-08T00:00:00+02:00
Roem: Jay Z en ‘Picasso Baby’ http://www.arttube.nl/nl/blog/CKV/Jay_Z Een gastbijdrage door Anja Marbus bij het eindexamenthema VMBO-TL 2013- 2014: 'Roem'.

Een beroemde rapper met een jeugd vol drugs en geweld, dat is Jay Z. Hij groeide op in Marcy Projects, een levensgevaarlijke buurt in Brooklyn, New York. Al op zijn twaalfde raakte hij als jong dealertje verzeild in het drugscircuit. Hij probeerde los te komen van het gewelddadige milieu en stortte zich met hart en ziel op het rappen. Met de naam Jay Z, een samensmelting van de letters van de twee metrolijnen die zijn buurt doorkruiste, richtte hij het platenlabel Roc- A-Fella op. In 1997 scoorde hij zijn eerste hits. Af en toe ging Jay Z nog in de fout. Zo stak hij in 1999 zijn producent neer omdat hij deze er van verdacht dat hij hem tegenwerkte. Dat was niet zo slim, want hij kreeg hiervoor drie jaar gevangenisstraf. Gelukkig was de straf voorwaardelijk en hij besloot om alles op alles te zetten om te slagen als rapper.

De productiviteit van Jay Z was enorm en hij bracht maar liefst iedere acht maanden een nieuw album uit. Zijn hiphopmuziek liep als een trein en hij werd heel beroemd. In 2008 trouwde hij met de al even beroemde zangeres Beyoncé waarmee hij in 2012 een dochtertje kreeg; Blue Ivy Carter.

Jay Z en Beyoncé

In juli van dit jaar besloot Jay Z dat hij zich meer met kunst wilde bezig houden en hij besloot zich als performance artiest in de New Yorkse kunstscene te manifesteren. In de hippe New Yorkse kunstgalerie ‘Pace Gallery’ playbackte hij zes uur lang het rapnummer ’Picasso Baby’. Hij maakte er een fantastische show van en er werkten veel prominente figuren uit de kunstwereld aan mee, waaronder de wereldberoemde performancekunstenares Marina Abramovic.

Van het werk van Marina Abramovic werd in het New Yorkse museum MoMA in 2010, een overzichtstentoonstelling gehouden. De naam van deze tentoonstelling was ‘The Artist is Present’. Marina Abramovic was inderdaad aanwezig en voerde ter plekke een performance uit. Tijdens de tentoonstelling zat ze onbeweeglijk 736 uur en 30 minuten aan een tafel, waar bezoekers, een voor een, tegenover haar konden zitten. Zonder te spreken maakte ze op die manier met meer dan 1500 mensen oogcontact. Door deze performance werd Jay Z geïnspireerd om dezelfde kunstvorm ook op zijn eigen werk toe te passen. Op deze foto zie je dat Marina Abramovic tijdens het optreden van Jay Z deze performance, in iets andere vorm, herhaalt.

Jay Z en Marina Abramovic

In het nummer ‘Picasso Baby’ rapt Jay Zover het verzamelen van kunst. Hij noemt hierbij, onder anderen, de kunstenaars Marc Rothko, Andy Warhol en Jeff Koons. Ook zingt hij over de kunstenaar Basquiat, waarbij hij een schilderij schenkt aan zijn dochtertje Blue Ivy. Hij rapt de tekst: ‘yellow Basquiat in my kitchen corner / go ahead lean on that shit Blue / you own it’. De volledige tekst van ‘Picasso Baby’ kun je hier lezen.

Van de performance van Jay Z werd een videoclip gemaakt.

Aan het eind van de video zie je alle artistieke kopstukken die eraan meewerkten. Zo zie je maar waar roem toe kan leiden.

]]>
Mon, 19 Aug 2013 00:00:00 +0200 2013-08-19T00:00:00+02:00
Dutch Profiles vanaf nu op ARTtube http://www.arttube.nl/nl/nieuws/Dutch_Profiles De serie Dutch Profiles – videoportretten over toonaangevende Nederlandse ontwerpers – is vanaf nu te zien op ARTtube, het online videokanaal van musea in Nederland en België.

Initiatiefnemer Dutch Design Fashion Architecture (DutchDFA) draagt het beheer van de video’s officieel over aan Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam.

Dutch Profiles omvat bijna honderd korte documentaires over het werk van onder meer Rem Koolhaas, MVRDV, Herman Hertzberger, Wim Crouwel, Jurgen Bey, Hella Jongerius, Daan Roosegaarde, Jan Taminiau en Iris van Herpen. Dutch Profiles waren een zeer gewaardeerd onderdeel van het tijdelijke Dutch Design Fashion Architecture programma (2009 – 2012) voor duurzame versterking van de internationale positie van Nederlandse architectuur, mode en design.

De serie bestaat momenteel uit 96 video’s, die Submarine produceerde in opdracht van DutchDFA als middel om snel en goed een kwalitatief hoogstaande presentatie te kunnen samenstellen over Nederlands ontwerp. Ze vormden in eerste instantie het antwoord op de vraag naar dit type presentaties vanuit de Nederlandse diplomatieke posten in het buitenland. De afgelopen vier jaar waren selecties Dutch Profiles op beurzen, manifestaties en tentoonstellingen over de hele wereld te zien. Daarnaast zijn alle films online toegankelijk via YouTube, Vimeo en het Chinese Tudou.

Dutch Profiles naar Museum Boijmans Van Beuningen en ARTtube

De serie Dutch Profiles wordt vanaf 1 juli 2013 beheerd door Museum Boijmans Van Beuningen: de portretten sluiten goed aan bij de museumcollectie die veel Nederlands design en kunstnijverheid bevat. Het museum garandeert dat de serie videoportretten ook in de toekomst, na afronding van het DutchDFA programma, online beschikbaar en toegankelijk blijft en te benutten voor internationale presentaties over Nederlands ontwerp.

http://www.arttube.nl/nl/Dutch_Profiles

Over ARTtube

In oktober 2009 lanceerde Museum Boijmans Van Beuningen als eerste museum in Nederland een eigen videokanaal op internet. In juli 2012 is het platform uitgebreid met vier nieuwe partners. Het Stedelijk Museum Amsterdam, M HKA in Antwerpen, het Gemeentemuseum Den Haag, De Pont in Tilburg en Museum Boijmans Van Beuningen publiceren op www.arttube.nl video's van hoge kwaliteit over kunst en design, de meeste in eigen beheer en vanuit de eigen expertise ontwikkeld. Vanaf medio 2013 groeit ARTtube verder, met nieuwe partners en nog rijkere inhoud over kunst en design in de Lage Landen. De Dutch Profiles vormen een bijzondere en hoogwaardige aanvulling op dit platform.

Over DutchDFA

Het Dutch Design Fashion Architecture (DutchDFA) programma had als doel de internationale positie van Nederlands design, mode en architectuur versterken door het aangaan van duurzame samenwerkingsverbanden, gericht op actuele maatschappelijke vraagstukken in lokale context. Het vierjarige strategische programma (2009 – 2012) richtte zich op vier focuslanden (India, China, Duitsland en Turkije).

]]>
Thu, 27 Jun 2013 00:00:00 +0200 2013-06-27T00:00:00+02:00
XXXL Painting: In de media http://www.arttube.nl/nl/dossier/Boijmans/XXXL/in_de_media XXXL Painting is open!

Het kunstblog Blikvangen publiceert een mooi stuk en fotoserie over de opening.

 

XXXL Painting op RTV Rijnmond

5 juni 2013. Met een korte introductie door curator Els Hoek:

Preview door kunstbloggers

Bloggers' preview of XXXL Painting

Op maandag 27 mei werd de Onderzeebootloods bezocht door een groep Nederlandse kunstbloggers.

Trendbeheer publiceert een beeldverslag van 3x7 foto's en schrijft:

"... van de tussentijdse chaos in de onderzeebootloods werd ik buitengemeen vrolijk, opgewonden haast. XXXL Painting is een potentiele zomerhit."

"Groot is goed en veel is lekker maar of nog groterder goeder en lekkerder is – we zullen zien. Onaf zo als grootse laboratoriumsessie vlamt en spettert het dat het een aard heeft. Hoe gaat het worden eenmaal de vloeren gekuist, de kwasten opgepot, de dozen uit het zicht?"

Blikvangen wijdt een trilogie aan de drie kunstenaars.

 1. A beautiful mind. Titanentrilogie deel 1: Jim Shaw XXXL
 2. Grammatica van de kunst. Titanentrilogie deel 2: Klaas Kloosterboer XXXL
 3. Tears dry on their own. Titanentrilogie deel 3: Chris Martin XXXL

Artupdate schrijft: "Hoe het precies gaat uitpakken moeten we afwachten, de preview was in elk geval veelbelovend. Uit alles wat je zag en hoorde sprak opwinding en enthousiasme."

Speechman'sfavoriet is Klaas Kloosterboer:

"Wat Kloosterboer echt boven alles doet uitstijgen is dat hij als schilder net even verder gaat. Dat hij niet alleen de ruimte benut om enorme doeken op te spannen, maar met die ruimte een titanenstrijd aangaat door er een totaal nieuw aspect aan toe te voegen: letterlijk bewegende ‘beelden’ in meerdere lagen en vormen. En in een beeldtaal die met gemak de strijd aankan. XXXL Painting is wat mij betreft de tentoonstelling van Klaas Kloosterboer – maar dat zie je pas door de combinatie met Shaw en Martin."

Verder ook posts van Speechman over Chris Martin, Jim Shaw en Klaas Kloosterboer afzonderlijk.

George Knight vat samen:

XXXL Painting presenteert drie schilders die gevormd werden in de 80s. Uit Nederland: Klaas Kloosterboer, van de Amerikaanse Oostkust: Chris Martin en van de Westkust: Jim Shaw. Op twee manieren ligt de keuze voor schilders niet voor de hand. In de kunstpraktijk zijn ze in de minderheid vergeleken met ontwerpers, video-kunstenaars, fotografen, tekenaars, keramisten, wilde breiers en alle ruimtelijke kunstenaars. In zekere zin zetten bij de vorige drie edities Joep van Lieshout, Elmgreen en Dragset en Sarkis de ruimte naar hun hand. Ze waren geen pure schilders als Kloosterboer, Martin en Shaw. Tevens vraagt de immense loods van meer dan 100 meter lang schilders om buiten het vlak te denken. Anders verliezen ze het van de ruimte. Of van elkaar.

Beoordeling van een werk in uitvoering ruim een week voor de opening is lastig te doen. Toch is al te zien waar deze schilders het zoeken: in de dramatisering. Kloosterboer hangt zijn schilderijen aan een rails hoog in het plafond en beweegt ze langs ons in het midden, en een tableau van werken aan de buitenkant: Tijd. Shaw bouwt een stad van beschilderde decorstukken en vult dat met sculpturen: Plaats. Martin relativeert de ruimte door schaalvergroting en voedt dat met zijn individuele levensverhaal: Handeling. Zo ontvouwt zich een klassiek drama met eenheden van tijd, plaats en handeling. Waarbij de verschillende kunstenaars andere accenten leggen. Vraag is of het geheel ook als eenheid gaat werken. En welke interne spanning dat geeft. Het kan, want de kunstenaars zitten op hetzelfde spoor. Kijkers weten waar ze de komende zomer terechtkunnen."

]]>
Sat, 01 Jun 2013 00:00:00 +0200 2013-06-01T00:00:00+02:00
XXXL Painting: Nieuws http://www.arttube.nl/nl/dossier/Boijmans/XXXL/nieuws Dansrepetitie van de Mariaschool
24 mei 2013 - door Els Hoek

Jeanine en kinderen in kring

Gisteren hield een groep kinderen van de Rotterdamse Mariaschool een dansrepetitie in de Onderzeebootloods. Ze hebben vorige week samen met Klaas Kloosterboer vlaggen beschilderd, en ze werken samen met choreografe Jeanine Coco aan een dansperformance voor de opening op 8 juni, waarbij ze het gebouw min of meer 'in bezit' nemen.

Terwijl dansen vroeger iets was voor tutjes en mietjes, is het nu ronduit stoer. Ook, of misschien wel juist voor jongens. Dat komt natuurlijk door muziekclips, dance battles en competities als 'So You Think You Can Dance'. Een aantal kinderen zit al op breakdance of streetdance. De kinderen zijn superenthousiast: wat een energie komt er met hen de loods binnenwaaien!

Jeanine Coco en kinderenDe leerlingen van de Mariaschool worden begeleid door hun docenten, door cultuurcoach Andrea Jacobs, choreografe Jeanine Coco en een aantal dansers van de Utrechtse theatergroep DOX. Jeanine is in gesprek met de kunstenaars en probeert hun ideeën in haar dans te verwerken. Jim Shaw heeft ook al vaak dingen met dansers gedaan; hij zelfs een heel 'Oistisch' ritueel dansvocabulaire ontwikkeld. Jeanine haalt bijvoorbeeld ook inspiratie uit Jim's video 'The Whole'.

Links:
Jeanine Coco
Theatergroep DOX
Mariaschool

Video op komst: Detroit in Rotterdam (1998)
22 mei 2013 - door Els Hoek

Vijftien jaar geleden, in 1998, hebben Ben Schot en Ronald Cornelissen (twee Rotterdamse kunstenaars/muziekliefhebbers) een manifestatie georganiseerd met de titel 'I Rip You You Rip Me (Honey We're Going Down in history)'. Daarbij werd de kunst-muziekscene van de jaren 1970 in Detroit in kaart gebracht (Iggy Pop, The Stooges, MC5) en kwamen Mike Kelley en Jim Shaw naar Rotterdam voor een concert met hun legendarische psychedelische band Destroy All Monsters in Nighttown. Daarnaast waren er o.a. een tentoonstelling van het archief van de band (met veel tekeningen van Shaw) in het Boijmans, en workshops in V2_.

I Rip You, You Rip Me (bron: website van Scanner)
(Bron: website van Scanner)

We zijn bezig om voor ARTtube een videootje te maken van het nog ongepubliceerde materiaal (concert, workshops en achter de schermen); het materiaal wordt nu gedigitaliseerd. Ik verwacht dat de video tussen de 3 en 5 minuten gaat duren en voor de opening klaar is. Van het concert is een CD gemaakt die te krijgen is bij de kunst en muziekuitgeverij Sea-Urchin van Ben Schot.

CD Destroy All Monsters - The Detroit Oratorio

Links:
De CD van het concert
De band Destroy All Monsters op Wikipedia
I Rip You, You Rip Me in het archief van V2_


Bezoek van de brandweer
21 mei 2013 - door Els Hoek

Vandaag hebben we een hele delegatie van de brandweer op bezoek gehad die elk jaar komen controleren of de veiligheid van de bezoekers wel is gewaarborgd in dit grote oude gebouw.  Dat gaat over brandgevaar en vluchtwegen, maar ook over of je je hoofd kan stoten en of de traptreden wel stevig vast zitten. Ze letten overal op. Maar het ziet er allemaal goed uit en niemand voorziet problemen.

Inspectie brandweer

Ik vond het grappig om te merken dat de brandweerlieden al met belangstelling aan het rondkijken waren. Schilderkunst is voor veel mensen toch wel iets magisch, geloof ik.

]]>
Wed, 22 May 2013 00:00:00 +0200 2013-05-22T00:00:00+02:00
XXXL Painting: Chris Martin http://www.arttube.nl/nl/dossier/Boijmans/XXXL/Martin Chris Martin (Washington D.C. 1954) begint zijn kunstopleiding in 1972 aan de Yale University in New Haven. In 1974 verhuist hij naar New York, zonder zijn opleiding te hebben afgerond. Dat doet hij pas in 1990, als hij begint te werken met aidspatienten en zich aan de School of Visual Arts specialiseert in kunsttherapie. Na twaalf jaar te hebben gewerkt als therapeut in het kader van het eerste Amerikaanse aidshulpprogramma, is Martin sinds 2004 weer fulltime kunstenaar. Hij woont en werkt in New York.

Chris Martin is een schilderbeest. In geconcentreerde, vaak nachtelijke sessies laat hij zich meevoeren door uitgesproken kleuren, ongebruikelijke materialen, gedachten aan kunstenaars die hij bewondert en muziek. Die brengt zijn penseel in beweging; Martin volgt zijn hart.

Hij is gefascineerd door de relatie tussen het nietige en het grootse, de mens en het universum, de tunnels tussen leven en dood. Z’n schilderijen zijn monumentaal en tonen van een afstand een beperkt aantal abstracte motieven. Maar van dichtbij bevatten ze allerlei onvermoede - soms ook figuratieve details. Martin hangt zijn schilderijen soms gewoon buiten aan de gevel, in weer en wind. Zo maakt hij straatkunst, zichtbaar voor iedereen die voorbijloopt. Bovendien daagt hij de elementen uit om het schilderij aan te raken en op te nemen in de natuurlijke cyclus van groei, bloei, verval, dood... En opnieuw....

In de media

Kunstblog Blikvangen over Chris Martin:
"Ik loop weer terug naar het zwarte schilderij met de rode vlakken en de gele stippen. Ik blijf er naar kijken. Helemaal boven, in de linkerhoek, bijna niet te zien zo hoog, zie ik een print van Amy Winehouse. Een icoon van de generatie van nú, waarbij je denkt aan drank en drugs en muziek. Vanaf de print van Amy druipen twee rode stroompjes verf naar beneden als bloed of tranen. Wat mooi. Het blijkt geen opzet, maar toeval."

Video's

In deze video bezoekt James Kalm, een goede vriend van Chris Martin, diens solotentoonstelling Painting Big (2011) in de Corcoran Gallery of Art. De commentaar van Kalm vertelt veel over het werk. Een aantal van deze schilderijen is ook in de Onderzeebootloods te zien.

En een korte opbouwvideo van diezelfde tentoonstelling:

Tekst

Everything is Finished Nothing is Dead: An Article About Abstract Painting
Een manifest van Chris Martin over abstracte schilderkunst.

]]>
Thu, 16 May 2013 00:00:00 +0200 2013-05-16T00:00:00+02:00
XXXL Painting: Klaas Kloosterboer http://www.arttube.nl/nl/dossier/Boijmans/XXXL/Kloosterboer Klaas Kloosterboer (Schermer 1959) begint in 1977 aan een opleiding tot tekenleraar, maar stapt twee jaar later over naar de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Deze biedt traditioneel kunstonderwijs en tegelijk de vrijheid om een eigen koers te varen. In 1983 rondt hij zijn opleiding af en vanaf dat moment gebruikt hij geen figuratie meer. Kloosterboer woont en werkt in Amsterdam.

Klaas Kloosterboer is een ‘bommenwerper’, in de zin dat hij abstracte schilderijen maakt - vaak met cirkels of stippen - die hij daarna volgens van te voren vastgelegde spelregels aanvalt, de-construeert. Hij snijdt gaten in het doek, verfrommelt het, bekogelt het met verf of schuurt de verf er juist weer af. Ten slotte reconstrueert hij het schilderij tot een theatraal object of een kostuum. Zo ontmaskert Kloosterboer vooronderstellingen over wat een schilderij is of kan zijn. Tegelijk ontwikkelt hij een nieuwe, uiterst precieze beeldtaal en doet hij voorstellen voor de verschillende rollen die het kunstwerk, de kunstenaar en de kijker ten opzichte van elkaar kunnen spelen. Dit rollenspel speelt zich bij voorkeur af rondom filosofische vragen waarop geen antwoord bestaat, maar waar we wel over kunnen denken. Dit ‘zonder antwoord zijn’ komt in Kloosterboers werk terug als ‘leegte’ en is voor hem de essentie van het leven.

In de media

Kunstblog Beeldvangen over Klaas Kloosterboer:
"‘Ik hoop dat mensen genieten van de kleur en de gekkigheid, want er zijn toch weinig aanknopingspunten. Je begrijpt het en dan ontglipt het je weer.’ Klaas Kloosterboer wil er niet teveel over kwijt. Terecht, we willen best een kijkje in de keuken, maar de magie van de schoonheid moet toch ook in stand blijven. "

Een performance door Klaas Kloosterboer:

]]>
Fri, 03 May 2013 00:00:00 +0200 2013-05-03T00:00:00+02:00
XXXL Painting: Jim Shaw http://www.arttube.nl/nl/dossier/Boijmans/XXXL/Shaw Jim Shaw (Midland 1952) is musicus én beeldend kunstenaar. In 1972 volgt hij een kunstopleiding aan de Universiteit van Michigan én is hij mede-oprichter van de psychedelische band Destroy All Monsters. Hij vervolgt zijn studie vanaf 1976 aan het interdisciplinaire CalArts in Los Angeles. In deze stad woont en werkt hij nog steeds.

Jim Shaw is een verteller. Voor de vormgeving van zijn verhalen, gebruikt hij de verschillende beeldtalen die vanaf de jaren 60 de revue zijn gepasseerd op een betekenisvolle en tegelijk humoristische manier. Daarbij zet hij moeiteloos uiteenlopende technieken en media naar zijn hand. Als achtergrond voor zijn schilderijen gebruikt hij oude theaterdecors. Surrealisme en pop art zijn de pijlers waar zijn werk op steunt.

In de media

Kunstblog Blikvangen over Jim Shaw:
"Figuren uit de geschiedenis, kunst en mythologie. Hij vertelt met zijn werk een verhaal. De man is een wandelende encyclopedie, zijn hoofd zit vol verhalen, feiten, kennis en beelden. De verhalen, de verbanden die hij legt en ziet, vertaalt hij naar schilderijen bewoond door cartooneske figuren. Je kijkt, en weet dat je niet direct het verhaal zult begrijpen. Er zit zóveel in, daar ben je wel even mee bezig. Maar je weet, hier is een briljante geest aan het werk."

Bekijk een interview met Jim Shaw, naar aanleiding van zijn solotentoonstelling bij het BALTIC Centre for Contemporary Art in 2012-13:

Shaws belangrijkste inspiratiebron is de moderne westerse samenleving. Met haar ‘gekte’ in gedachten, heeft hij een religie verzonnen: het Oisme. Vanaf het midden van de jaren 90 staat al zijn werk in het teken van deze religie. Het Oisme heeft een eigen mythologie, met de godheid ‘O’ en de gevallen engel ‘I’, en ook een lange geschiedenis. Hierin duiken allerlei figuren en gebeurtenissen op die hun voorbeeld hebben in de echte geschiedenis.

Alleen: wat is echt? Laten wij ons ‘echte’ leven niet beïnvloeden door legio vergelijkbare verzinselen? Dan is het ook mogelijk om dingen te bedenken waar we liever mee leven.

The Hole & The Whole

In het kader van deze zelfbedachte religie, heeft Jim Shaw twee video's gemaakt. Ze zijn precies elkaars tegenpolen wat camerabewegingen betreft en baseren zich op allerlei manieren op de Amerikaanse filmgeschiedenis, zoals de regisseur en choreograaf Busby Berkeley (Wikipedia) en horrorfilms uit de jaren '60.

The Hole (2007):

The Whole (2009) is de vrouwelijke versie van de twee films:

]]>
Fri, 03 May 2013 00:00:00 +0200 2013-05-03T00:00:00+02:00
Onderweg: Guido van der Werve http://www.arttube.nl/nl/blog/CKV/Guido_van_der_Werve Bij het eindexamenthema VMBO-TL 2013: 'Onderweg': Guido van der Werve. Een gastbijdrage door Anja Marbus.

Als je 1700 kilometer zwemmend, fietsend en rennend moet overbruggen ben je lang onderweg. Er zullen dan ook maar weinig mensen zijn die dat doen. Kunstenaar Guido van der Werve deed het wél en hij deed er iets meer dan drie weken over. Hij maakte er een meeslepende kunstfilm over. De titel van de film is Nummer Veertien, home en hij speelt er zelf de hoofdrol in.

Bekijk hier een reportage door Maarten van Rossem over Guido van der Werve:

Hollandse Meesters - Guido van der Werve (2012) from Maarten van Rossem on Vimeo.

Guido van der Werve geeft de meeste van zijn kunstwerken een nummer. Niet al zijn werken zijn films. Hij maakt ook foto’s, composities of boeken en hij doet ook wel performances. Guido van der Werve ziet Nummer Veertien, home als een autobiografisch werk. Behalve elementen uit zijn eigen leven, komt er een aantal onderwerpen in samen waar Guido speciale belangstelling voor heeft. Zo heeft Guido van der Werve twee jeugdhelden die hij bewondert; Alexander de Grote en Frédéric Chopin.

Alexander de GroteAlexander de Grote is een vorst uit de oudheid die leefde van 356 tot 323 voor onze jaartelling. Vanaf ongeveer zijn 20ste jaar trok hij de wereld rond en veroverde daarbij de door hem doorkruiste gebieden. Alexander de Grote wilde zijn rijk uitbreiden tot aan het eind van de wereld en hij dacht dat dit de uitmondig van de rivier De Ganges in India was. Het is hem inderdaad gelukt om vanuit zijn geboorteland Macedonië India te bereiken. Bij zijn dood op 32 jarige leeftijd had Alexander de Grote een gebied veroverd dat zich tot 4000 km uitstrekte. Hij was al met al 12 jaar onderweg geweest en hij keerde nooit meer naar huis terug.

Het rijk van Alexander de Grote
Het rijk van Alexander de Grote, bron: Wikimedia Commons

Frédéric ChopinFrédéric Chopin is een Poolse componist en pianist uit de 19e eeuw die romantische pianomuziek componeerde. Guido van der Werve speelt al van jongs af aan piano en dan het liefst de muziek van Chopin. De componist verliet ook op de leeftijd van ongeveer twintig jaar zijn geboortegrond. Hij vertrok naar Parijs in de hoop daar beroemd te worden. Hij kreeg last van heimwee, maar een oorlog maakte het hem onmogelijk naar huis terug te keren. Hij stierf op de jonge leeftijd van 39 jaar en werd in Parijs op de begraafplaats Père Lachaise begraven. Omdat zijn zuster wist dat Frédéric Chopin door heimwee geplaagd werd, liet ze na zijn dood zijn hart uit zijn lichaam halen om het naar Polen te smokkelen. Ze liet het hart begraven in een tombe in de Heilighartkerk in Warschau.

Zowel Alexander de Grote als Chopin inspireerden Guido van der Werve bij het maken van zijn eigen reis en de daaruit voortgekomen film. De beelden van zijn reis en episodes die met zijn eigen geboorteplek te maken hebben, wisselt hij af met hun levensverhalen.

Guido van der Werve: Nummer Veertien

De reis van Guido van der Werve start in Warschau, waar hij een zilveren beker vult met aarde uit de tuin van de Heilighartkerk. De bedoeling van de reis is het bekertje met aarde naar het praalgraf van Chopin op de begraafplaats Père Lachaise te brengen, en het daar achter te laten.

Guido van der Werve bij het praalgraf van Chopin

Van der Werve begint zijn reis met zwemmen: hij zwemt in totaal 27 kilometer waar hij twee dagen over doet. Vervolgens fietst hij 1400 kilometer in acht dagen, om de laatste 289 in één week tijd rennend af te leggen. Buiten adem en helemaal uitgeput komt hij na deze enorme sportieve prestatie tenslotte aan in Parijs.

Guido van der Werve: Nummer Veertien

Ontworteld zijn, heimwee hebben en afscheid nemen fascineren Guido van der Werve. Zelf werd hij geboren Papendrecht, maar op dit moment woont hij afwisselend in Finland, Berlijn en Amsterdam. Hij weet zelf dus goed wat het gevoel van ontworteld zijn inhoudt.

Aan het eind van de film Nummer Veertien, home gaat Guido van der Werve naar Papendrecht waar hij zijn jeugd doorbracht en blaast daar zijn geboortehuis op.

Guido van der Werve: Nummer Veertien

De film is opgebouwd uit drie delen, net zoals een triatlon. Ieder deel bestaat uit vier aktes.

De muziek voor de film componeerde Guido van der Werve zelf en is op dezelfde wijze opgebouwd. Deze compositie is een requiem, een muziekstuk om de doden te herdenken. Van de filmmuziek werd een CD met de titel Home gemaakt die je via de website van Guido van der Werve kunt kopen.

De film duurt bijna een uur en is heel erg de moeite waard om te gaan zien. Dat kan tot 29 april 2013 in het Stedelijk Museum. Daarna wordt de film ongetwijfeld elders vertoond.

]]>
Tue, 23 Apr 2013 00:00:00 +0200 2013-04-23T00:00:00+02:00
Hand Made - lang leve het ambacht http://www.arttube.nl/nl/nieuws/Hand_Made Museum Boijmans Van Beuningen staat dit voorjaar in het teken van het ambacht met de tentoonstelling Hand Made - lang leve het ambacht. In ruim vijfhonderd objecten zijn de meest bijzondere voorbeelden van het kunstambacht te zien. Demonstraties van ambachtelijke technieken, een film- en documentaire programma, markten en diverse workshops laten de bezoeker het ambacht beleven en onderzoeken.

Een paar ARTtube-tips bij deze tentoonstelling:

Koninklijke Tichelaar Makkum

Koninklijke Tichelaar te Makkum geeft vakmanschap en jarenlange ervaring een nieuw impuls door samen te werken met hedendaagse ontwerpers. 

Atelier NL

Het servies Fundamentals of Makkum van Atelier NL (Nadine Sterk & Lonny van Ryswyck) is te zien bij Hand Made. Het is gemaakt van verschillende Nederlandse kleisoorten, een gebakken landkaart van Nederland.

Christien Meindertsma

De 'truien uit één schaap' van Christien Meindertsma spelen een hoofdrol in deze uitzending van Boijmans TV.

Piet Hein Eek

Ook het 'oneerlijke' Sloophout Behang van Piet Hein Eek is op Hand Made te zien.

Ritsue Mishima

En van Ritsue Mishima zie je de glassculptuur Stella Novella (2004) in de tentoonstelling.

Kant-tentoonstelling in 1961 bij Museum Boijmans Van Beuningen

]]>
Thu, 14 Mar 2013 00:00:00 +0100 2013-03-14T00:00:00+01:00
Engagement: Jeanne van Heeswijk en het Freehouse project http://www.arttube.nl/nl/blog/CKV/Jeanne_van_Heeswijk Bij het eindexamenthema VWO 2012-2013: 'Engagement'. Een gastbijdrage door Anja Marbus.

Jeanne van Heeswijk is bijzonder sociaal betrokken én beeldend kunstenaar. Die combinatie zorgt voor verrassende projecten. Zo ontwikkelde zij samen met de architect Dennis Kaspori het project Freehouse. Freehouse maakt deel uit van een groter project waarmee Rotterdam de overstap wil maken van werkstad naar cultuurstad. Het Freehouse project werd bedacht voor de Afrikaanderwijk.

Het uitgangspunt voor dit project is een bestaand model dat uit de middeleeuwen stamt. Een Freehouse of Freihaus was in de middeleeuwen een plek binnen de muren van de stad waar buitenstaanders die uitgesloten waren van de sociale en politieke structuren tóch een eigen ruimte kregen omdat ze een belangwekkende bijdrage leverden aan de stad.

In Rotterdam werden rond 1900 in een snel tempo wijken aangelegd waar havenarbeiders gehuisvest konden worden. Dit was nodig omdat er nieuwe havens waren uitgegraven en er veel havenarbeiders uit andere provincies naar Rotterdam verhuisden. Een van deze wijken is de Afrikaanderwijk.

De Afrikaanderwijk was een van de eerste wijken in Nederland waarvan de meerderheid van de bewoners van allochtone afkomst was. Dit kwam omdat er in de jaren ’70 werknemers uit andere landen werden aangetrokken om het veelal zware en vieze werk in de havens te verrichten. Het waren de zogenaamde gastarbeiders. Nog steeds is de Afrikaanderwijk een levendige buurt waar bewoners uit verschillende culturen samenleven.

In het kader van het Freehouse project onderzocht Jeanne van Heeswijk welke kwaliteiten in de Rotterdamse Afrikaanderwijk aanwezig waren. Ze interviewde daarvoor ondernemers, buurtbewoners en onderwijsinstellingen. De bedoeling daarvan was het in kaart brengen van de mogelijkheid om aanwezige capaciteiten en ondernemerschap samen te brengen. Jeanne van Heeswijk wilde hiermee de betrokkenheid van de bewoners, ondernemers en gebruikers van de Afrikaanderbuurt stimuleren. Ook wilde ze in de wijk een cultureel bewustzijn creëren en dat zichtbaar maken in de openbare ruimte.

Met de openbare ruimte worden plekken bedoeld waar het publieke leven plaatsheeft. Traditiegetrouw is dé markt een plaats waar het openbare leven zich afspeelt. Dat geldt ook voor de Afrikaandermarkt. Deze markt is het hart van de Afrikaanderwijk. Twee keer per week wordt er een dagmarkt gehouden waar artikelen uit verschillende culturen worden verkocht aan de buurtbewoners.

Jeannne van Heeswijk vond dat de mogelijkheden van deze publieke ruimte niet optimaal werden benut en dat de Afrikaandermarkt wel een oppepper kon gebruiken. Ze bedacht daarvoor samen met kunstenaars en de marktkooplieden kleine veranderingen die ze stapje voor stapje doorvoerde.

De sieradenkraam werd bijvoorbeeld heel anders en vrolijk ingericht waardoor de kraam er aantrekkelijker uitzag. Dat kwam de omzet van de kettingenverkoper zo ten goede dat de andere marktkooplieden ook wel zo’n leuk ingerichte kraam wilden.

Ook bedacht Jeanne van Heeswijk een kraam waar van overgebleven groente soep werd gemaakt die vervolgens werd uitgedeeld aan de marktbezoekers.

Jeanne van Heeswijk noemt dit onderdeel van het project De Markt van Morgen. Om alles voor elkaar te krijgen moest ze de strenge marktregels overtreden. Ze kreeg dan ook regelmatig geldboetes opgelegd, maar dat ze er graag voor over.

NAi OAC - freehouse from victor-zorro on VimeoDit is een filmpje waar Jeanne van Heeswijk vertelt over het project Freehouse en waarin uitlegt wat ze aan de Afrikaandermarkt heeft veranderd.  

Andere (deel)projecten van Freehouse waarmee het cultureel ondernemerschap in de Afrikaanderwijk gestalte kreeg zijn het Wijkatelier, de Wijkkeuken en de Wijkwinkel. In het atelier en de keuken werken buurtbewoners samen met ontwerpers en kunstenaars aan het maken van nieuwe producten die vervolgens in de Wijkwinkel worden verkocht, maar die ook het hele land door en soms zelfs naar het buitenland gaan.

 Het Wijkatelier op Zuid

 De Wijkkeuken van Zuid

Jeanne van Heeswijk vindt het belangrijk dat mensen zeggenschap krijgen over hun eigen leefomgeving. Ze heeft vijf dingen bedacht die daarvoor noodzakelijk zijn; zelfpresentatie, zelfproductie, zelforganisatie, zelfbeschikking en zelfontwikkeling.

In 2011 werd Jeanne van Heeswijk met het project Feehouse genomineerd voor de Rotterdam designprijs. In dit filmpje vertelt ze nog een keer over het project en kun je zien hoe er in het wijkatelier kleding wordt gemaakt en wat voor mooie taarten er in de wijkkeuken worden gebakken.

De laatste tweeëneenhalf jaar werkt Jeanne van Heeswijk ook samen met bewoners van de wijk Anfield en Breckfield in Liverpool aan een soortgelijk project. Het project heeft de naam 2Up 2Down/Homebaked gekregen. Wil je hier meer over weten dan kun je op de website van Jeanne van Heeswijk kijken. Dan zie je ook de grote hoeveel projecten die zij al vanaf 1993 heeft ondernomen en hoeveel mensen daarbij betrokken zijn.
http://www.jeanneworks.net

Uit alles blijkt dat Jeanne van Heeswijk enorm bevlogen is en met recht een geëngageerd kunstenaar kan worden genoemd.

]]>
Wed, 13 Mar 2013 00:00:00 +0100 2013-03-13T00:00:00+01:00
Rijkdom en weelde: Jeff Koons http://www.arttube.nl/nl/blog/CKV/Jeff_Koons Bij het eindexamenthema HAVO 2012-2013: 'Rijkdom en Weelde'. Een gastbijdrage door Anja Marbus.

Jeff Koons en het kunstwerk ’Baroque Egg with Bow‘

Je zou het niet zeggen, maar zelfs zoiets gewoons als een paasei kan een gevoel van rijkdom en weelde oproepen. Dat is zeker het geval bij het oranjegekleurde reuzenpaasei met de cyclaamroze glimstrik van Jeff Koons. Dit gigantische ei staat te pronken in het entreegebied van Museum Boijmans van Beuningen.

Het ei behoort tot een serie kunstwerken die Jeff Koons zelf ‘Celebration’ noemt. Die serie bestaat uit twintig verschillende kunstwerken die allemaal iets feestelijks uitstralen. Ballonnen waarvan teckels zijn geknoopt, suikerzoete Valentijnharten, flonkerende diamanten en felgekleurde paaseieren. Van ieder afzonderlijk kunstwerk bestaan vijf verschillende exemplaren die ieder een andere kleur hebben. Jeff Koons gebruikte voor de eieren de kleuren rood, blauw, geel, oranje en magenta, waarbij de strikken ook steeds een andere kleur kregen. De kleur magenta is het roze paarsachtige dat voor de strik werd gebruikt. Bij de serie ‘Celebration’ die hij tussen 1994 en 2011 maakte, hoort ook een reeks van 16 olieverfschilderijen die allemaal een feestelijk onderwerp hebben.

Van de reuzenpaaseieren maakte Jeff Koons in totaal tien exemplaren. Hij deed daar veertien jaar over. Sommige eieren hebben een glad en glanzend oppervlak en anderen hebben een beetje een rommelig oppervlak, alsof ze in gekleurd kreukelfolie zijn verpakt. Precies zoals een écht paasei eruit kan zien.

De versie van het ei met het gladde oppervlak kreeg van Jeff Koons de titel ‘Smooth Egg with Bow’

en het gekreukelde ei noemde hij ‘Baroque Egg with Bow’.

Alle feestkunstwerken uit de serie ‘Celebration’ zijn blow-ups van voorwerpen uit de dagelijkse werkelijkheid. Een blow-up is een enorme uitvergroting. Het paasei meet bijvoorbeeld zes kubieke meter. Om heel precies te zijn; 212,1 x 196,9 x 152,4 cm. Dat is dus behoorlijk groot. Het is ook heel zwaar. Het ei weegt maar liefst tweeduizend kilo. Het materiaal waarvan de eieren zijn gemaakt is gekleurd roestvrij staal waarover met de hand laag voor laag een transparante coating werd aangebracht. Door het gebruik van deze techniek, die ook in de auto-industrie wordt gebruikt, wordt een optimale glans verkregen.

Het was voor Jeff Koons een kostbare aangelegenheid om de kunstwerken uit de serie ‘Celebration’ te maken. Hij zocht verzamelaars en investeerders om alles te kunnen bekostigen. Alleen al het betaalde personeel dat meehielp om alles tot stand te kunnen brengen bestond uit 120 personen.

De eieren zijn allemaal door verzamelaars aangekocht. Het ei dat nu in Museum Boijmans van Beuningen staat is eigendom van de kunstverzamelaar Bert Kreuk. Hij kocht het ei in 2011 voor het enorme bedrag van 6,2 miljoen dollar. Hij heeft het kunstwerk voor drie jaar in bruikleen aan het museum gegeven.

Hier zie je hoe het ei het museum wordt binnengebracht en voorzichtig wordt uitgepakt als een groot en kostbaar cadeau.

En hier zie je het in aflevering 1 van Boijmans TV 2013 ‘Wat de gek ervoor geeft’, een programma over kunst en geld.

Het werk van Jeff Koons wordt voor gigantische prijzen verkocht en staat over de hele wereld tentoongesteld. Over rijkdom en weelde gesproken; het zal niemand verbazen dat Jeff Koons een van best betaalde kunstenaars ter wereld is en zichzelf met recht een multimiljonair mag noemen.

]]>
Mon, 18 Feb 2013 00:00:00 +0100 2013-02-18T00:00:00+01:00
Onderweg: Panamarenko http://www.arttube.nl/nl/blog/CKV/Panamarenko Bij het eindexamenthema VMBO-TL 2013: ‘Onderweg’. Een gastbijdrage door Anja Marbus.

Ook in je fantasie kun je ‘onderweg’ zijn en het leuke daarvan is dat je daar zelf een voertuig bij kunt bedenken. Beeldend kunstenaar Panamarenko deed dat tot voor kort graag. Ooit was hij helemaal in de ban van vliegmachines en andere vliegende voertuigen. Dat blijkt al uit zijn artiestennaam. Eigenlijk heet hij Henri Van Herwegen maar hij koos als pseudoniem Panamarenko. Deze naam is een samentrekking van Pan Americain Airlines and Company. Dit was de naam waaronder hij de rest van leven bekend wilde zijn. En dat is tot nog toe gelukt.

In het begin van zijn carrière bouwde Panamarenko allerlei voertuigen waarmee hij door de lucht kon reizen. Van vleugels en propellers tot ingenieuze vliegmachines en ruimteschepen. Eigenlijk is Panamarenko niet alleen beeldend kunstenaar maar ook uitvinder en wetenschapper. Hij weet heel veel van natuurkundige wetten en aerodynamica. Van alle informatie die hij over vliegen en vliegtuigen tegenkomt maakt hij een herberekening. Met die nieuwe berekeningen herschept hij bestaande luchtvoertuigen tot een geheel eigen kunstwerk.

Zo bouwde hij in 1969 een Zeppelin van polyesterfilm met daaronder een gondel van gevlochten rotan. De vliegschroeven maakte hij van mahoniehout en triplex. Ze worden aangedreven door motoren en het geheel staat op een basis die heen en weer kan zwenken. Eigenlijk wilde Panamarenko in de gondel gaan wonen maar deed dat uiteindelijk niet. Hieronder zie je dit luchtvaartschip dat hij zelf een Aeromodellor noemde.

 
De Aeromodellor

Panamarenko zei ooit: ‘Het hoogste doel dat een mens zichzelf kan stellen is een manier vinden om de aarde te verlaten’. Hij maakte dan ook veel ontwerpschetsen om uit te zoeken op welke wijze een mens zich van de aarde los zou kunnen maken. Zo ontwierp hij zelfs een keer een vliegend tapijt. Het allerliefst zou hij namelijk zonder al te veel hulpmiddelen zo vrij als een vogel in de lucht vliegen. De schets van het ontwerp, waarbij hij serieus allerlei berekeningen deed, zie je hieronder.


Schetsontwerp vliegend tapijt met berekeningen

2005 ontwierp Panamarenko een kunstwerk dat hij zelf Batapillo noemde maar dat ook wel bekend is onder de naam Klapperschroef-rugzak-met Vliegenier. Hij maakte verschillende versies van Batapillo. Het is een levensgroot mensfiguur van een vliegenier in een soort ouderwets pilotenpak. Op zijn rug draagt hij een rugzak met een grote hoeveelheid batterijen met daarop een aantal propellers. Het lijkt alsof hij aanstalten maakt om op te stijgen. Voor de piloot gebruikte Panamarenko een etalagepop. Het kunstwerk is helemaal in gelakt brons en roestvrij staal uitgevoerd en het is te zien in de entree van het Gemeentemuseum Den Haag.


Batapillo in het Gemeentemuseum Den Haag. Foto: Gerrit Schreurs

Behalve vliegende voertuigen ontwierp Panamarenko ook duikboten, auto’s en vogels.


In 2005 stopte Panamarenko met het maken van kunstwerken. Het huis waar hij dertig jaar had gewoond en gewerkt was nog van zijn ouders geweest. In 2007 schonk hij dit woonhuis en atelier aan het Museum Voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA).

Het woonhuis werd in samenspraak met de kunstenaar helemaal gerenoveerd en opnieuw ingericht met alle tekeningen, kunstvoorwerpen en materialen die al aanwezig waren toen Panamarenko er nog woonde en werkte. Ook werd een klein helikopterplatform op het dak gebouwd.
De verbouwing heeft vijf jaar geduurd en op 17 januari 2013 werd het huis officieel opengesteld. Vanaf de zomer van 2013 is het huis ook voor publiek geopend. Er mogen niet meer dan acht mensen tegelijk in en er moet van tevoren een afspraak gemaakt worden via www.muhka.be.

Hier zie je een leuk filmpje waarop te zien is hoe het Workstation Biekorfstraat wordt gerenoveerd.

Panamarenko is niet zelf alsmaar ‘onderweg’, maar dat geldt wel voor wel een vliegtuig dat zijn naam draagt. In 2009 werd een Fokker 50 van VLM-Airlines naar hem vernoemd en dat is écht bijzonder. Op de afbeelding hieronder zie je hoe Panamarenko trots uit het raampje van de cockpit kijkt.

Kijk ook eens op de homepage van Panamarenko. Je vindt daar heel veel informatie over hem.

]]>
Fri, 08 Feb 2013 00:00:00 +0100 2013-02-08T00:00:00+01:00
Engagement: De 7000 eiken van Joseph Beuys http://www.arttube.nl/nl/blog/CKV/Joseph_Beuys Een gastbijdrage door Anja Marbus.

Joseph BeuysJoseph Beuys kan met recht een geëngageerde kunstenaar worden genoemd. Met zijn kunst gaf hij uiting aan zijn maatschappelijke betrokkenheid. Hij stierf in 1986 maar veel van zijn kunstwerken hebben hem overleefd. Dat geldt vooral voor zijn project '7000 eiken'.

Aanvankelijk wilde Joseph Beuys helemaal geen kunstenaar worden en koos hij voor een studie medicijnen. Deze artsenstudie maakte hij niet af omdat hij in 1940 dienst nam in het Duitse leger en piloot werd bij de luchtmacht. Naar eigen zeggen werd hij boven het steppegebied van Zuid-Rusland in 1943 door de Russen neergeschoten. Hij vertelde altijd dat hij de crash had overleefd doordat Tataren hem vonden en hem in vet en vilt wikkelden waardoor hij warm bleef. De materialen vet en vilt speelden gedurende lange tijd een rol in zijn werk. Later bleek dit verhaal een combinatie van mythe en werkelijkheid te zijn.

Na de oorlog ging Joseph Beuys naar de kunstacademie van Düsseldorf en in 1951 voltooide hij zijn studie. Bij kunstcritici viel hij op doordat hij in zijn kunstwerken gebruik maakte van goedkope en natuurlijke materialen. Niet alleen hout en steen, maar ook vet en vilt. Tien jaar later, in 1961, werd hij aangesteld als professor in de monumentale beeldhouwkunst aan dezelfde kunstacademie waar hij afstudeerde.

Joseph Beuys ontwikkelde een kritisch politiek en sociaal geëngageerde kunsthouding. Later werd hij bij de Fluxusbeweging ingedeeld. Hij hield ervan om zijn publiek bij zijn kunstmanifestaties te betrekken. Hij vond dat alle uitingen en alle werkzaamheden van de mens als kunst moesten worden gezien en in dat in die zin iedereen een kunstenaar was. De leiding van de academie waar hij les gaf vond op den duur dat hij wel erg ver ging in zijn ideeën en ontsloeg hem. Hierop besloot Joseph Beuys een eigen academie te stichten waar hij les gaf aan alle studenten die bij het toelatingsexamen aan de kunstacademie waren afgewezen.

Viltbed, Joseph Beuys
Viltbed, Joseph Beuys

Aan het eind van de jaren '70 ontpopte Joseph Beuys zich als een 'groene' kunstenaar. Hij bekommerde zich om het milieu en wilde met zijn kunst een steentje bijdragen aan een beter leefklimaat. Toen hij in 1982 werd uitgenodigd om deel te nemen aan de Documenta 7 in Kassel, waarvan Rudy Fuchs samensteller was, besloot hij dat hij de stad leefbaarder en groener wilde maken door het planten van 7000 eiken.

Joseph Beuys plant de allereerste boom in KasselDezelfde boom in 2005
Joseph Beuys plant de allereerste boom in Kassel / Dezelfde boom in 2005

Om dit idee ten uitvoer te kunnen brengen had hij geld nodig. Hij bedacht een constructie van 7000 basaltzuilen die hij als een lange bergketen voor het hoofdgebouw van de Documenta, Het Fridericianum, in Kassel had uitgespreid. Wie maar wilde kon voor 500 mark een basaltsteen kopen. De opbrengst van de stenenverkoop werd door Joseph Beuys in een fonds gestort en later gebruikt voor de aankoop van bomen en het planten ervan. Bij iedere boom die werd gepland werd een basaltzuil geplaatst.

Joseph Beuys bij de basaltzuilen
Joseph Beuys bij de basaltzuilen

Met het 7000 eikenproject wilde Joseph Beuys niet alleen de stad 'groener' maken maar hij wilde ook aantonen dat verschillende componenten in harmonie naast elkaar konden bestaan en elkaar konden aanvullen. Dode materie had levende materie mogelijk gemaakt.

In dit compilatiefilmpje over het 7000 eikenproject zie je hoe Joseph Beuys zijn project gestalte geeft.

Nog voor het project was afgesloten overleed Joseph Beuys. Het project werd door zijn zoon Wensel voortgezet en in 1987 voltooid.

Een andere intentie van Joseph Beuys was dat hij mensen bewust wilde maken van de eigen leefomgeving. Voor hem was de bomenplant in Kassel slechts een startschot voor een grotere actie waar wereldwijd vers geplante bomen en basaltzuilen in steden gepaard zouden worden. Dit is gelukt. In de geest van Joseph Beuys zijn bij de kunstacademie in Oslo bomen geplant en stenen geplaatst. Dat gebeurde ook in de steden Sydney en New York.

Bomen met basaltzuilen in New York

]]>
Thu, 03 Jan 2013 00:00:00 +0100 2013-01-03T00:00:00+01:00
Rijkdom en weelde: Het bladgoud van de Norfolk-Triptiek http://www.arttube.nl/nl/blog/CKV/Norfolk_Triptiek Een gastbijdrage door Anja Marbus.

Goud staat symbool voor rijkdom en weelde. Goud werd al in de 26e eeuw voor onze jaartelling door de Egyptenaren als zeer kostbaar beschouwd. Eigenlijk is dat nooit veranderd. Ook nu nog wordt goud geassocieerd met rijkdom. Het is zeer gewild en er wordt in belegd omdat het waardevast is of zelfs in waarde vermeerdert.

Laag voor laag

Goud kan tot flinterdunne blaadjes worden geplet. Met een hamertje en een speciale soort lijm (mordant) kan het vervolgens worden aangebracht op voorwerpen, schilderijlijsten of schilderijen zelf. Het wordt dan bladgoud genoemd. Als iets bedekt is met bladgoud lijkt het alsof het écht helemaal van goud is maar het is dan minder duur.

In de middeleeuwen werd bij boekverluchtingen vaak bladgoud op het perkament aangebracht. Door het gebruik van bladgoud lichten de bladzijden uit de boeken op en lijken ze te stralen. Ook werd in de late middeleeuwen de achtergrond van schilderijen vaak voorzien van een laagje bladgoud. De schilderijen waren vaak religieus van karakter.

Op een triptiek bij Museum Boijmans Van Beuningen is ook gebruik gemaakt van bladgoud. De maker van dit drieluikje, dat de Norfolk-Triptiek wordt genoemd, is anoniem. Het werd rond 1415 gemaakt en geschilderd op eikenhout. Het is het oudste schilderij dat in het bezit is van het museum. Kunsthistorici denken dat het in de omgeving van Luik werd geschilderd en dat Jan van Eyck het in zijn jeugdjaren misschien wel heeft gezien en erdoor geïnspireerd raakte. Er zijn ook kunsthistorici die denken dat het door Jan van Eyck zelf werd geschilderd. Het is al met al een heel belangrijk schilderij.

Het triptiek is eigenlijk een klein draagbaar altaar waarvan de zijluiken gesloten kunnen worden. Op de achterkant van de zijpaneeltjes staan ook afbeeldingen zodat het in gesloten toestand ook mooi is om te zien. Dit soort altaartjes werd thuis gebruikt maar ook meegenomen op reis.

Norfolk-Triptiek

Het schilderij is heel gedetailleerd geschilderd. Zo is bijvoorbeeld te zien hoe het kleed van de heilige Agnes over de rand van het kader hangt waardoor het levensecht lijkt. Ook zie je een poesje op haar schoot zitten.

  
In het midden van het triptiek wordt Christus afgebeeld als 'Man der Smarten'. Daarboven zie je de 'Kroning van Maria in de hemel'. Als je kijkt naar de architecturale achtergrond van deze scène en je realiseert dat het om een piepklein stukje van het triptiek gaat, zie je hoe ongelooflijk knap het is geschilderd.

Omdat er zoveel heiligen worden afgebeeld op het triptiek wordt wel gedacht dat het hier om een Allerheiligenvoorstelling gaat. De heiligen hebben allemaal hun eigen attribuut waaraan ze herkenbaar zijn en ze zijn omringd met een aureool, een lichtende stralenkrans van bladgoud.

Op dit filmpje laat kunsthistoricus en schilderijenrestaurateur Charlotte Caspers zien hoe het schilderij laag voor laag werd opgebouwd. Ook demonstreert ze het aanbrengen van bladgoud. Hoe klein het schilderij ook is, het ziet er door het vele goud kostbaar en rijk uit.

]]>
Thu, 03 Jan 2013 00:00:00 +0100 2013-01-03T00:00:00+01:00
Onderweg: Joost Conijn http://www.arttube.nl/nl/blog/CKV/Joost_Conijn Bij het eindexamenthema VMBO-TL 2012: 'Onderweg'. Een gastbijdrage door Anja Marbus.

Als iemand er van houdt om onderweg te zijn, dan is het wel Joost Conijn. Hij reist veel en ver en doet dat bij voorkeur in zijn door hemzelf gebouwde voertuigen. Zo toerde hij in 2002 heel Oost-Europa rond in een houten auto.

Joost Conijn maakte een film van deze reis. De titel van deze film is 'Hout auto'.

Op dit fragment uit de film zie je hoe hij ergens onderweg picknickt met Roemeense plattelandsvrouwen. Na het eten zijn de vrouwen zo aardig om de auto de heuvel op te duwen.

Joost Conijn studeerde, nadat hij de Rietveld Academie had voltooid, in 1997 af aan het Sandberg Instituut. Behalve dat hij beeldend kunstenaar is en films maakt, is hij ook bijzonder technisch. Dat moet ook wel natuurlijk, anders kan je geen écht rijdende auto's en écht vliegende vliegtuigen maken. Want dat laatste deed Joost Conijn ook. Hij bouwde al met al drie vliegtuigen. Hieronder zie je afbeeldingen van zijn laatste vliegtuig.

 

 

Met dit oranje vliegtuig vloog hij helemaal naar Kenia. Hij schreef over zijn vliegavonturen een boek met de titel: Piloot van goed en kwaad. Bij de verschijning van dit boek, in september 2012, maakte Joost Conijn een voorstelling die werd opgevoerd in de Amsterdamse Stadsschouwburg. In deze voorstelling speelde zijn vriend, de schrijver Tommy Wieringa, een rol. Tommy Wieringa baseerde zijn personage Joe Speedboot uit het gelijknamige boek, op Joost Conijn. Zo grijpen de dingen soms op een grappige manier in elkaar.

Hierboven is een filmfragment waarop te zien is hoe Joost Conijn aan zijn vliegtuig sleutelt terwijl hij onderweg is naar Afrika.

]]>
Thu, 20 Dec 2012 00:00:00 +0100 2012-12-20T00:00:00+01:00
11 december: ARTtube On Stage bij de Brakke Grond http://www.arttube.nl/nl/nieuws/ARTtube_On_Stage ARTtube On Stage was bijzonder geslaagd!

Bekijk de foto's hier: http://www.flickr.com/photos/ter-burg/sets/72157632221867071

---------------------

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en het online videokanaal ARTtube nodigen je uit voor een bijzondere filmavond.

ARTtube On Stage is een avondvullend programma met een selectie van internetvideo’s over kunst en design op het grote scherm. Deze video’s zijn gemaakt door de vijf ARTtube-partners: Het stedelijk Museum Amsterdam, M HKA in Antwerpen, Gemeentemuseum Den Haag, De Pont in Tilburg en Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Daarnaast zijn er diverse andere sprekers uit de kunst- en museumwereld die vertellen over verwante online initiatieven. Tussen de vertoningen door bieden de makers een blik achter de schermen.

Verwacht diverse kunstenaarsportretten, de restauratie van een schilderij van Jan van Eyck, een spectaculair kanonschot bij een installatie van Anish Kapoor, tot de serie Inspired By over hedendaagse kunstenaars en hun inspiratiebronnen.

Deze avond bevind je je dus niet achter je eigen laptop of tablet, maar leun je achterover en laat je je inspireren door het grote doek en de makers zelf.

Presentatie: Andrea van Pol, bekend van AVRO Kunstuur en Vroege Vogels (VARA).

Programma:

- De ARTtube-partners vertonen recente en favoriete video’s, waaronder een aantal exclusieve previews: Stedelijk Museum Amsterdam, M HKA in Antwerpen, Gemeentemuseum Den Haag, De Pont in Tilburg en Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam
- Sneak preview van de nieuwe serie Boijmans TV, door Els Hoek, Sander Burger en Dragan Bakema
- Presentatie van Smarthistory, het Amerikaanse multimedia-webboek voor kunstgeschiedenis, door Lotte Meijer
- Presentatie van MJCTV, door Museum Jan Cunen
- Eigen videoprojecten in de culturele sector, door Studio Louter

ARTtube is het online videokanaal van vijf musea uit Nederland en België: Stedelijk Museum Amsterdam, M HKA in Antwerpen, Gemeentemuseum Den Haag, De Pont in Tilburg en Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

ARTtube On Stage
Video’s over kunst en design
Dinsdag 11 december 2012, 20.30 - 22.30
De Brakke Grond
Nes 45
NL-1012 KD Amsterdam
Toegang gratis. Reserveren is mogelijk, niet verplicht: http://arttubeonstage.eventbrite.nl/

Voorafgaand, van 16.00 tot 18.00 vindt bij De Brakke Grond ook een presentatie over ARTtube plaats voor collega's uit de culturele sector en voor journalisten.
Na afloop, om 18.00, is er een netwerkborrel aangeboden door Vlaams-Nederlands Cultuurhuis deBuren.

Met dank aan:

Vlaams-Nederlands Cultuurhuis deBuren   De Brakke Grond 

 

ARTtube is mogelijk gemaakt door een substantiële bijdrage van hoofdbegunstiger SNS REAAL Fonds. In 2013 presenteren de vijf ARTtube parnters een gezamenlijke videoserie. Deze productie is mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

Beeld: Boijmans TV aflevering 9. Zwarte Piet

]]>
Fri, 16 Nov 2012 00:00:00 +0100 2012-11-16T00:00:00+01:00
ARTtube presentatie, 11 december 2012 http://www.arttube.nl/nl/nieuws/ARTtube_presentatie Presentatie en Q&A over ARTtube
Voor collega’s uit de culturele sector en journalisten
Dinsdag 11 december 2012, 16.00 - 18.00
De Brakke Grond
Nes 45
NL-1012KD Amsterdam
Toegang gratis. Graag reserveren op http://presentatiearttube.eventbrite.nl

Moderatie: Francisco van Jole, internetjournalist en hoofdredacteur van Joop.nl.

Het Stedelijk Museum Amsterdam, M HKA in Antwerpen, Gemeentemuseum Den Haag, De Pont in Tilburg en Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam publiceren op ARTtube video's over kunst en design, de meeste in eigen beheer en vanuit de eigen expertise ontwikkeld.

De vernieuwde website van ARTtube werd in de zomer van 2012 gelanceerd. Na dit eerste halfjaar vertellen we onze collega’s graag meer over de voortgang van het project. Wat is de voorgeschiedenis van ARTtube? Welke keuzes werden voor de samenwerking en de website gemaakt? Wat zijn de ervaringen en lessen tot nu toe? Is er ruimte voor uitbreiding en nieuwe partners? Wat zijn uitdagingen en plannen voor de toekomst?
Sandra Fauconnier, projectleider ARTtube, zal het project kort presenteren; hierna is er volop ruimte voor vragen en discussie.

U bent ook van harte welkom bij de netwerkborrel om 18.00 bij De Brakke Grond, aangeboden door Vlaams-Nederlands huis deBuren.

Tenslotte, van 20.30 tot 22.30, kunt u ook onze filmavond bijwonen bij De Brakke Grond: ARTtube On Stage.

Met dank aan:

Vlaams-Nederlands Cultuurhuis deBuren   De Brakke Grond 

 

ARTtube is mogelijk gemaakt door een substantiële bijdrage van hoofdbegunstiger SNS REAAL Fonds en van het Mondriaan Fonds.

 Beeld: uit de video The Beanery van Edward Kienholz: Sporen in de tijd - Restauratie van een icoon.

]]>
Fri, 16 Nov 2012 00:00:00 +0100 2012-11-16T00:00:00+01:00
Volg ARTtube via RSS http://www.arttube.nl/nl/RSS_feeds RSS feeds voor ARTtube:

Recente nieuwsitems - Nederlandstalig

Recente video's - Nederlandstalig

Recent news - English

Recent videos - English

]]>
Thu, 12 Jul 2012 00:00:00 +0200 2012-07-12T00:00:00+02:00
Art Tracks http://www.arttube.nl/nl/nieuws/Boijmans/Art_Tracks In Art Tracks gingen muzikanten in het Museum Boijmans van Beuningen op zoek naar dat ene kunstwerk dat hen inspireerde tot het maken van muziek. Samen met Andrea van Pol bekeken zij de schilderijen. Welk kunstwerk kozen de artiesten uit?

Door Avro KunstUur, met Tim Akkerman, De Staat, Eric Vloeimans, Esther Apituley en Bart van Rosmalen, Carel Kraayenhof en Juan Pablo Dobal, Brainpower en Zanillya, Frédérique Spigte en Ellen ten Damme, Mike Boddé.

Bekijk hier alle afleveringen van Art Tracks.

]]>
Sat, 02 Jun 2012 00:00:00 +0200 2012-06-02T00:00:00+02:00