ARTtube is het online videokanaal van musea uit Nederland en België.
Het Stedelijk Museum Amsterdam, M HKA in Antwerpen, Gemeentemuseum Den Haag, De Pont in Tilburg, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam, Centraal Museum Utrecht, Museum Jan Cunen in Oss, Middelheimmuseum in Antwerpen, Groninger Museum, Museum De Lakenhal, Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem en Willem II Fabriek 's-Hertogenbosch publiceren op ARTtube video's van hoge kwaliteit over kunst en design. De meeste video's worden in eigen beheer en vanuit de eigen expertise ontwikkeld.

ARTtube bevat bijzondere interviews met toonaangevende kunstenaars en ontwerpers naast sfeervolle portretten van inspirerende makers. De musea en presentatie-instellingen bieden een kijkje achter de schermen bij de opbouw van tentoonstellingen en de restauratie van kunstwerken en laten hun curatoren en conservatoren aan het woord. Ook fictie en experiment komt aan bod, bijvoorbeeld in de televisiereeks Boijmans TV en in een aantal bijzondere animatie- en remixfilms.

Toekomst
ARTtube groeit: in 2012 startten vijf musea (Stedelijk Museum, M HKA, Gemeentemuseum, De Pont en Museum Boijmans Van Beuningen) het gezamenlijke platform. Inmiddels delen al 13 musea en presentatie-intellingen hun video's met het publiek via www.arttube.nl - en dit aantal is groeiend.
ARTtube wil zich de komende jaren ontwikkelen tot hét videoplatform over kunst en design, in Nederland en België, maar ook internationaal. ARTtube zet zich naast het verspreiden van video's via het eigen en andere kanalen (samenwerking digitale televisie, omroepen, social media, festivals) om de kennis over (online) video's over kunst en design te delen. Meerdere keren per jaar organiseert ARTtube kennisdagen "ARTtube Academie" en publieke events waarbij de video's op groot scherm worden getoond "ARTtube On Stage". 

ARTtube heeft gemiddeld 20.000 unieke bezoekers per maand.
De site groeit jaarlijks met meer dan 100 nieuwe video's.

ARTtube Partners
Stedelijk Museum Amsterdam www.stedelijk.nl 
Gemeentemuseum Den Haag www.gemeentemuseum.nl 
Museum Boijmans Van Beuningen www.boijmans.nl 
M HKA www.muhka.be 
De Pont www.depont.nl

ARTtube maakt sinds 1 januari 2014 onderscheid tussen een partners en deelnemers. Vertegenwoordigers van de partnermusea maken deel uit van de ARTtube redactieraad en bepalen gezamenlijk beleid.

Deelnemende musea / presentatie-instellingen
Centraal Museum Utrecht www.centraalmuseum.nl
Centrum Beeldende Kunst Rotterdam www.cbkrotterdam.nl
Museum Jan Cunen Oss www.museumjancunen.nl
Middelheimmuseum Antwerpen www.middelheimmuseum.be
Groninger Museum www.groningermuseum.nl 
Museum De Lakenhal Leiden www.lakenhal.nl
Frans Hals Museum / De Hallen Haarlem www.franshalsmuseum.nlwww.dehallen.nl
Willem II Fabriek www.willem2fabriek.nl

ARTtube staat open voor nieuwe deelnemers: musea, presentatie-instellingen, biënnales en festivals die hoogwaardige videoproducties met het publiek willen delen en gebruik willen maken van de kracht van een gezamenlijk videoplatform. Deelnemers krijgen toegang tot gedeelde diensten (pool van filmmakers, redactierichtlijnen en modelcontracten) en uitwisseling van expertise rond het maken van online video.

Twitter: www.twitter.com/ARTtube_NL
Facebook: www.facebook.com/ARTtube