ARTtube is het online videokanaal van musea uit Nederland en België. ARTtube bevat bijzondere interviews met toonaangevende kunstenaars en ontwerpers naast sfeervolle portretten van inspirerende makers. De musea en presentatie-instellingen bieden een kijkje achter de schermen bij de opbouw van tentoonstellingen en de restauratie van kunstwerken en laten hun curatoren en conservatoren aan het woord. Ook fictie en experiment komt aan bod, bijvoorbeeld in de televisiereeks Boijmans TV en in een aantal bijzondere animatie- en remixfilms.

Samenwerking
Een publiek op het internet is minder dan de bezoeker in het museum, geïnteresseerd in de precieze grenzen tussen museumgebouwen en de verschillende collecties. Door ARTtube presenteren de musea zich als collectief aan het publiek, met al hun verhalen over tentoonstellingen, collecties en onderzoek.
ARTtube is mede opgericht om ook inhoudelijke samenwerking tussen musea te bevorderen: van gezamenlijke videoproducties, live streams, een videowedstrijd voor het publiek tot het gezamenlijk organiseren van evenementen en programmering op festivals als Lowlands, Nacht van Kunst en Kennis Leiden en KANTOR.

Kennisdeling
Naast het verspreiden van video’s via het eigen en andere kanalen (samenwerking digitale televisie, omroepen, social media, festivals), zet ARTtube zich ook in om kennis over (online) video's over kunst en design te delen. Meerdere keren per jaar organiseert ARTtube kennisdagen genaamd "ARTtube Academie" en "ARTtube On Stage": publieke events waarbij de video's op groot scherm en in bijzijn van de makers worden getoond.

Toekomst
ARTtube groeit: in 2012 startten vijf musea (Stedelijk Museum, M HKA, Gemeentemuseum, De Pont en Museum Boijmans Van Beuningen) het gezamenlijke platform. Inmiddels delen meer dan twintig musea en presentatie-intellingen hun video's met het publiek via www.arttube.nl - en dit aantal is groeiend. ARTtube ontwikkelt zich de komende jaren tot hét videoplatform over kunst en design, in Nederland en België, maar ook internationaal. 

ARTtube heeft gemiddeld 25.000 unieke bezoekers per maand.
De site groeit jaarlijks met meer dan 100 nieuwe video's.

Organisatie
ARTtube maakt sinds 1 januari 2014 onderscheid tussen een partners en deelnemers. Vertegenwoordigers van de partnermusea maken deel uit van de ARTtube redactieraad en bepalen gezamenlijk beleid.

ARTtube Partners zijn: 
Stedelijk Museum Amsterdam www.stedelijk.nl 
Gemeentemuseum Den Haag www.gemeentemuseum.nl 
Museum Boijmans Van Beuningen www.boijmans.nl 
M HKA www.muhka.be 
De Pont www.depont.nl
EYE Filmmuseum www.eyefilm.nl 

Deelnemende musea / kunstinstellingen zijn:
Centraal Museum Utrecht www.centraalmuseum.nl
Centrum Beeldende Kunst Rotterdam www.cbkrotterdam.nl
Museum Jan Cunen Oss www.museumjancunen.nl
Middelheimmuseum Antwerpen www.middelheimmuseum.be
Groninger Museum www.groningermuseum.nl 
Museum De Lakenhal Leiden www.lakenhal.nl
Frans Hals Museum / De Hallen Haarlem www.franshalsmuseum.nlwww.dehallen.nl
Willem II Fabriek www.willem2fabriek.nl
M Leuven www.mleuven.be
Van Abbemuseum www.vanabbemuseum.nl
Het Nieuwe Instituut www.hetnieuweinstituut.nl
Mauritshuis www.mauritshuis.nl 
Kröller-Müller Museum www.krollermuller.nl
Han Nefkens Fashion on the Edge www.hfcollection.org
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) www.kmska.be
Museum Arnhem www.museumarnhem.nl
Museum Van Loon www.museumvanloon.nl

ARTtube staat open voor nieuwe deelnemers: musea, presentatie-instellingen, biënnales en festivals die hoogwaardige videoproducties met het publiek willen delen en gebruik willen maken van de kracht van een gezamenlijk videoplatform. Deelnemers krijgen toegang tot gedeelde diensten (pool van filmmakers, redactierichtlijnen en modelcontracten) en uitwisseling van expertise rond het maken van online video. Interesse? Neem contact op met projectleider Rinske Hordijk via info@arttube.nl.

Volg ons voor nieuws, bijzondere events en acties
Nieuwsbrief www.arttube.nl/nieuwsbrief
Twitter: www.twitter.com/ARTtube_NL
Facebook: www.facebook.com/ARTtube
Pinterest: www.pinterest.com/arttube
Instagram: www.instagram.com/arttube.nl

ARTtube wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 21 en Mondriaan Fonds.