Door: Museum Boijmans Van Beuningen

Gepubliceerd op: 15 feb 2014

Aantal keer bekeken: 5779

Een spectaculaire vondst: Een meesterwerk van de vroege Nederlandse tekenkunst 

De Groningse psychiater en verzamelaar W.A. Hofman (1915 Groningen - Haren 2002) kocht in 1971 voor tien gulden op een inboedelveiling in Slochteren een tekening van de Kruisiging van Christus. De voorstelling herinnerde hem aan een schilderij van Jan van Eyck uit circa 1430 in het Metropolitan Museum in New York. Hij meende dat de tekening uit dezelfde periode moest dateren. De toenmalige directeur van het Rijksprentenkabinet in Amsterdam oordeelde echter dat het om een 19de-eeuwse kopie ging.

De tekening bleef vrijwel volledig onbekend totdat hij in 2012 te zien was op de tentoonstelling De weg naar Van Eyck. Na uitvoerig onderzoek werd Hofmans idee bevestigd: het bleek inderdaad om een uitzonderlijk belangrijk werk uit de 15de eeuw te gaan. Maar door wie en wanneer het precies gemaakt zou zijn is onder kunsthistorici onderwerp van een heftige discussie. Sommigen zijn ervan overtuigd dat het een tekening van Jan van Eyck zelf is, anderen zien het als een werk van een medewerker of van een navolger uit de tweede helft van de 15de eeuw. De ontdekking van de tekening is één van de spectaculairste vondsten op het gebied van de vroege Nederlandse tekenkunst van de afgelopen decennia.

Aankoop
Museum Boijmans Van Beuningen is tijdens de afgelopen najaarstentoonstelling ‘De weg naar Van Eyck’ een wervingsactie gestart om de tekening aan te kopen voor de collectie. Dank zij de Vereniging Rembrandt, de Stichting Museum Boijmans Van Beuningen en het Mondriaan Fonds is de tekening recent aangekocht.

Een film door: Kuba Szutkowski
Concept: Catrien Schreuder en Friso Lammertse
Muziek: Harm Goslink Kuiper
Camera en animatie: Mano Szollosi
Camera assistent: Gino Ragueb
Ondertiteling: Einion media
Met dank aan: Els Hoek, Marloes Prins, Ria Bonten, Paul Jansen, familie Hofman