Spring naar fragment...

  • Der Spiegel

    Ook in de tijd van Panton was Der Spiegel al een beroemd weekblad in Duitsland, en dat is het tot op de dag van vandaag nog. Voor dit toonaangevende nieuwsmagazine dat zich in 1969  vestigde in een gemoderniseerd pand Hamburg ontwierp Panton de entree met binnenplaats en lobby, de kantine en de bargebieden, het zwembad voor de werknemers in de kelder van het gebouw, de kamers voor de redactionele conferenties en de lounges, evenals de kleurenschema's voor de gangen.

  • Visiona 2

    Vanaf het einde van de jaren zestig tot midden jaren zeventig huurde het chemiebedrijf Bayer tijdens elke meubelbeurs in Keulen een boot. Elk jaar werd deze boot omgevormd tot een tijdelijke 'showroom' voor een bekende hedendaagse ontwerper. Het belangrijkste doel was om het gebruik van verschillende kunststoffen in woninginrichting te promoten. Verner Panton kreeg twee keer de opdracht om deze tentoonstelling, genaamd 'Visiona' te ontwerpen. Tijdens de tentoonstelling van 1970, 'Visona 2', toonde hij zijn 'Fantasy Landscape'. In termen van design geschiedenis wordt deze installatie beschouwd als een van de belangrijkste ruimtelijke ontwerpen van de tweede helft van de twintigste eeuw.

Door: Museum Boijmans Van Beuningen

Gepubliceerd op: 30 apr 2014

Aantal keer bekeken: 6767

In deze video vertelt conservator vormgeving Annemartine van Kesteren iets over de bijzondere lamp 'Spiegel Luminous Elements' uit 1969 van Verner Panton. Panton laat de traditionele ruimte achter zich en maakt interieurs die een hele kamer beslaan: deze lamp is niet per se bedoeld voor op de muur, maar hij kan ook aan het plafond en zelfs op de grond!

Camera, editing & production: Emmely van Mierlo

Met dank aan:
Annemartine van Kesteren
Daniëlle Bastiaens
Museum Boijmans Van Beuningen