Spring naar fragment...

 • Emile Gallé

  Emile Gallé werd geboren in Nancy in 1846, en is vooral bekend om zijn glaswerken en meubelontwerpen. Hij studeerde filosofie, plantenkunde en tekenen: dit verklaart waarom de plant een vaak terugkerend thema is in zijn werk. Later leerde hij om glas te maken en ging hij werken in de meubelfabriek van zijn vader. Ook experimenteerde Gallé graag met nieuwe technieken, zoals luchtbellen in zijn glas of metaal. Hij ontwierp zijn kunstwerken zó, dat het makkelijk werd om er veel van te produceren en dus te verkopen. Dit klokkenstel is dus niet het enige dat bestaat, er bestaan er meerdere in deze vorm. Ze zijn echter wel allemaal anders beschilderd!

 • Art Nouveau

  Art Nouveau, ook wel Jugendstil genoemd, was een kunststroming die aan het einde van de negentiende- en begin van de twintigste eeuw enorm populair was. Kunstenaars zoals Gallé die werkten in deze stijl, maakten vooral gebruiksvoorwerpen. Hierbij kun je denken aan glazen objecten, maar ook aan sieraden of meubelstukken. Ook architectuur en schilderkunst waren pijlers van deze stroming.
  Kunstwerken gemaakt in de Art Nouveau stijl zijn meestal tweedimensionaal en zeer sterk beïnvloed door de natuur. Dit zie je bij Gallé heel duidelijk terug: hij beeldt vaak planten, bloemen of dieren af.

 • Elzas-Lotharingen

  Frankrijk en Duitsland hebben lang gestreden om dit kleine gebied in het oosten van Frankrijk. Na de Frans-Duitse Oorlog in 1871 moesten de Fransen Elzas-Lotharingen afstaan aan het Duitse Keizerrijk, iets wat veel weerstand vond. De bevolking van het gebied bleef zich de jaren erna verzetten tegen de Duitsers. Uiteindelijk leidde deze ontevredenheid tot de Eerste Wereldoorlog, waarin het één van de redenen van Frankrijk was om de oorlog tegen Duitsland te beginnen.

 • Imari

  Japans porselein uit de stad Arita wordt Imari-porselein genoemd. Gallé’s schoorsteenstuk is duidelijk geïnspireerd porselein uit Arita: dit is te zien aan de kleuren die hij gebruikt. De opvallende kleuren kobaltblauw, ijzerrood en goud zijn namelijk heel kenmerkend voor de Imari stijl. In Europa maakte men kennis met dit soort porselein doordat de VOC het importeerde.

Door: Museum Boijmans Van Beuningen

Gepubliceerd op: 14 jun 2013

Aantal keer bekeken: 5904

Conservator Mienke Simon Thomas laat ons zien waarom dit negentiende-eeuwse schoorsteenstuk van Emile Gallé zo bijzonder is, zowel voor de kunst als voor de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Ze geeft aan dat hele kleine details een hele grote betekenis kunnen hebben in een kunstwerk: er wordt op dit klokkenstel namelijk verwezen naar de politieke strijd tussen Frankrijk en Duitsland om Elzas-Lotharingen.

Camera, editing & production: Robert Koster

Met dank aan:
Mienke Simon Thomas
Daniëlle Bastiaens
Museum Boijmans Van Beuningen