Spring naar fragment...

  • Modebedrijf

    Christophe Coppens had sinds 1990 zijn eigen modebedrijf. Hij was gespecialiseerd in het ontwerpen en maken van hoeden, maar hij maakte ook andere accessoires zoals sjaals, sieraden en handschoenen. Hij bracht collecties uit onder zijn eigen naam, maar ontwierp ook voor beroemde andere ontwerpers, zoals Yohji Yamamoto en Issey Miyaeke.

  • The Art of Fashion: Installing Allusions

    Het werk van Coppens was al eerder te zien in het museum tijdens de tentoonstelling ‘The Art of Fashion: Installing Allusions’. Deze tentoonstelling vond plaats van 19 september 2009 t/m 10 januari 2010. Op de tentoonstelling werd werk getoond van 25 verschillende kunstenaars en ontwerpers die in hun werk het spanningsveld tussen mode en kunst onderzochten.

  • Hugo Meert

    Hugo Meert is een Belgische keramist. Hij ontwerpt producten die zich op de grens van kunst en gebruiksvoorwerpen bevinden. Daarnaast werkt hij ook regelmatig samen met andere kunstenaars.

Door: Museum Boijmans Van Beuningen

Gepubliceerd op: 27 mrt 2013

Aantal keer bekeken: 2322

Toen ontwerper Christophe Coppens in mei 2012 bekend maakte dat hij zijn modebedrijf zou sluiten kwam dit als onverwacht nieuws. 21 jaar lang ontwierp hij voornamelijk hoeden, maar ook andere accessoires en maakte hij tegelijkertijd kunstwerken. Coppens vond nu echter dat hij kunst en mode niet langer meer kon combineren.

Zijn definitieve keuze voor het kunstenaarschap verklaart Coppens als volgt: "Je kunt geen goed kunstenaar zijn met de mentaliteit van een mode-ontwerper. Part-time kunstenaar zijn is me niet gelukt."
In dit interview vertelt Coppens over de keuze om zijn modebedrijf te sluiten en zich volledig op de kunst te richten. Hij legt uit waar zijn eerste kunstwerk als ‘fulltime’ kunstenaar over gaat en benoemt waarin mode en kunst volgens hem van elkaar verschillen.

Deze video is gemaakt naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Christophe Coppens, “Everything is Local’’ Landscape part 1’. Deze tentoonstelling is te zien in Museum Boijmans Van Beuningen van 9 maart t/m 2 juni 2013. Het werk dat Coppens hier tentoonstelt is gemaakt in opdracht van ‘Han Nefkens Fashion on the Edge’.

Camera en editing: Leendert Oostlander
Interview: Harma van Uffelen

Met dank aan:
Han Nefkens Fashion on the Edge
Hugo Meijer
Cas van der Pas
Tjitske Brokking
Lieneke Brokking