Spring naar fragment...

  • Anne Wenzel

    Anne Wenzel (1972, Schüttorf Duitsland) studeerde aan de AKI, academie voor beeldende kunst in Enschede en woont en werkt al geruime tijd in Rotterdam. Wenzel is gefascineerd door de universele taal van (oorlogs-) monumenten en herdenkingsplekken. Haar voorliefde gaat daarbij uit naar monumenten waarvan de grandeur is aangetast door de tand des tijds. Het zo ontstane contrast speelt in haar werk vaak een centrale rol. In donkere, keramische sculpturen en installaties onderzoekt zij de schoonheid die schuilt in dreiging, vernietiging, rampen en verval. Zo positioneert zij zich als nazaat van de 18de eeuwse Romantische schilderkunst, toen kunstenaars het sublieme vonden in de aantrekkingskracht en de dreiging van de natuur

    Museum Boijmans Van Beuningen nodigt regelmatig hedendaagse kunstenaars uit voor een interventie, een presentatie waarin zij reflecteren op de collectie of het museumgebouw. Zo ook Anne Wenzel. Haar Interventie #13 - Requiem of Heroism is samengesteld door de Conservator Stadscollectie van Museum Boijmans Van Beuningen.

  • Maurizio Cattelan: een opvallend portret

    Maurizio Cattelan (1960) maakte in 2002 dit zelfportret. Speciaal voor de installatie van het beeld werd een gat in de vloer van de museumzaal gemaakt. Cattelan breekt hier letterlijk en figuurlijk de fundamenten van het museum af. De kunstenaar steekt graag de draak met het instituut museum. Zijn werken tasten het grensgebied tussen legaal en illegaal, verantwoord en immoreel af. Zo stelde Museum Boijmans in 2002 zijn knielend beeld van een biddende Hitler tentoon. Dit deed veel stof opwaaien in de media: precies waar Cattelan op uit is.

Door: Museum Boijmans Van Beuningen

Gepubliceerd op: 21 jul 2010

Aantal keer bekeken: 2536

Verschrompelde bloemen en een teddybeertje op het asfalt van het Kleinpolderplein, zetten haar op het spoor van een onderzoek naar de beeldtaal van monumenten en hun rol bij het vasthouden van de herinnering. In dit interview legt Anne Wenzel uit dat gebakken lucht zich wel eens groot, zwaar en pompeus voordoet en dat de ware emotie die in de herinnering ligt, gemakkelijk kan worden verdrongen door monumenten te bouwen en te exploiteren als toeristische attracties. Wat er werkelijk gebeurde zijn we, al fotograferend, binnen de kortste keren vergeten.

Dit interview is een compilatie van het interview met Anne Wenzel in Boijmans TV (aflevering 4: Echte nep) naar aanleiding van haar installatie Requiem of Heroism (6 februari - 3 oktober 2010). Het interview is aangevuld met materiaal waar in het televisieprogramma geen plaats voor was.

Camera: Fred Ernst
Met dank aan: Anne Wenzel, Esther en Mariette