Lancering videoreeks Iconische Tentoonstellingen

Op vrijdag 21 april lanceren we onze nieuwste, interactieve videoserie 'Iconische tentoonstellingen'. De vijf video's in deze reeks gaan in op een aantal belangrijke tentoonstellingen in Nederland in de 20e eeuw. Bekijk hier de trailer:

De tentoonstellingen zijn ‘iconisch’, in de zin dat hun titel meteen een bepaald beeld oproept, terwijl over de inhoud van de tentoonstelling weinig bekend is. Waarom waren ze indertijd spraakmakend en hoezo zijn ze bepalend geweest voor de toekomstige ontwikkelingen in de kunst? Over deze vragen laten kenners zich in de serie uit.

Het spraakmakende karakter van de tentoonstellingen bracht aandacht mee in alle mediavormen: naast kunstvakbladen deden ook dagbladen, radio en televisie verslag van de tentoonstellingen.

Verrijkte omgeving

Deze serie geeft inkijk in een aantal tentoonstellingen in de 20ste eeuw, waarbij veel onbekend bron- en archiefmateriaal wordt getoond. Wie verder in de stof van de exposities en het archiefmateriaal wilt duiken kan doorklikken naar de verrijkte omgeving: samen met Beeld en Geluid, Videodock en DOOR/IN10 ontwikkelde ARTtube een interactieve videoplayer waarmee video's verrijkt kunnen worden met bronnen, data en audiovisueel (archief)materiaal in de vorm van een ‘tijdlijn’ onder de video. Zo biedt deze nieuwe player een schat aan verdiepingsmogelijkheden vanuit archiefmateriaal en andere bronnen.

Iconsische tentoonstellingen

De tentoonstellingen die aan de orde komen zijn:
Mondriaan, Gemeentemuseum Den Haag, 1966
Dalí, Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam, 1970-1971
Bewogen Beweging, Stedelijk Museum Amsterdam, 1960
Dylaby, Stedelijk Museum Amsterdam, 1961
De experimentele groep, Stedelijk Museum Amsterdam, 1949
Minimal Art, Gemeentemuseum Den Haag, 1968
Sonsbeek buiten de perken, Park Sonsbeek Arnhem, 1971
Het lumineuze beeld, Stedelijk Museum Amsterdam, 1984
Talking Back To The Media, diverse locaties Amsterdam, 1985

De vijfdelige serie Iconische Tentoonstellingen in de 20e eeuw wordt gelanceerd op vrijdag 21 april tijdens de ARTtube Academie in Beeld en Geluid Hilversum.

ARTtube Academie 21 april

Tijdens de ARTtube Academie geeft Els Hoek, maker van de serie, een toelichting op het proces en inhoudelijke keuzes.

Ook andere sprekers in het culturele veld tonen innovatieve voorbeelden van transmediale storytelling. Keynote speaker van de dag is Leonieke Verhoog, conceptontwikkelaar bij de VPRO en programmamaker bij het VPRO Medialab. Tijdens de ARTtube Academie vertelt ze meer over de toekomst van storytelling en contentformats.

De concrete voorbeelden volgen door digitale bureau’s Vruchtvlees, Scrollytelling en Lyangelo Vasquez van Hyper Epic, die met hun werk voor het Literatuurmuseum, Stedelijk Museum en VPRO/NTR de archieven van de musea succesvol aanpakten en klaarstoomden voor de digitale wereld. Na de presentaties kunnen deelnemers aan de slag in hands-on workshops: Verrijkte video, Auteursrecht en digitale cultuur of Conceptontwikkeling.

Deelnemen aan de ARTtube Academie? Meld je hier aan.

Foto bovenaan pagina: 
Eric Koch / Anefo, Mondriaanmode uit Parijs, japonnen gemaakt door Yves St. Laurent, de modellen in Haagse Gemeente Museum, 12 januari 1966 - bron: Nationaal Archief