ARTtube live! 19 oktober Pakhuis De Zwijger

In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat De Stijl werd opgericht in Leiden. Deze baanbrekende kunststroming inspireert nog altijd kunstenaars en ontwerpers. Nederland viert 100 jaar De Stijl met het feestjaar van Mondriaan tot Dutch Design. Den Haag is volledig ‘vermondriaant’ door citydressing, en ook in steden als Utrecht, Amersfoort, Leiden en Drachten kun je niet om De Stijl heen. Maar waarom slaat De Stijl nu nog steeds zo aan?

Het was eigenlijk een super high-brow en intellectuele stroming, waar het grote publiek maar moeilijk aan kon wennen. En nu, 100 jaar later, kent iedereen het werk van Mondriaan en Rietveld, maar niet het gedachtegoed en de utopische visie van deze kunstenaars. Samen met De Stijl-experts en kunstenaars uit verschillende disciplines blikken we met Jeroen Junte terug op de invloed van De Stijl op het Nederlandse makerslandschap en onze leefomgeving.

Pakhuis de Zwijger - 19 oktober - 20:00 uur

Toegang is gratis, reserveer je plek hier.

Sprekers: Hans Janssen (De Stijl-expert, Gemeentemuseum Den Haag), Vruchtvlees (Creatief digitaal bureau, mede-oprichter Das Magazin), Carlijn Kingma (kunstenaar, architect en cartograaf) en anderen. 

Foto: Gerrit Schreurs