83 video's

Het Stedelijk Museum, gebouwd in 1895, is het grootste museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving in Nederland. Het historische gebouw is voor het eerst gerenoveerd, en uitgebreid met de futuristische nieuwe vleugel van Benthem Crouwel Architekten. Na de heropening op 23 september 2012 heeft het museum meer dan ooit de ruimte om de beroemde collecties en cutting edge tentoonstellingen te presenteren, onder meer in de immense ondergrondse tentoonstellingszaal: met 1100 m2 de grootste van Amsterdam.

De helft van de begane grond in het historische pand is gewijd aan industriële en grafische vormgeving en toegepaste kunst, met werk van onder meer Gerrit Rietveld, Willem Sandberg en Ettore Sottsass. De overige zalen geven een overzicht van de beeldende kunst vanaf 1870 tot heden, met iconen van onder meer Karel Appel, G.H. Breitner, Marc Chagall, Rineke Dijkstra, Marlene Dumas, Edward Kienholz, Willem de Kooning, Kazimir Malevich, Henri Matisse, Piet Mondriaan en Andy Warhol.

Stedelijk Museum
Museumplein 10
1071 DJ Amsterdam
www.stedelijk.nl

83 video's

 • Machine spektakel van Jean Tinguely

  De Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely (1925–1991) speelde in de jaren vijftig een grote rol in de ontwikkeling van de kinetische kunst.

 • Restauratie van de Tinguely's

  De machines van Jean Tinguely moesten voor de tentoonstelling 'Machinespektakel' gerestaureerd worden. Kijk hier hoe dat ging.

 • Wat de vakman?! Design

  In deze aflevering van 'Wat de vakman?' maken leerlingen Tygo en Samuel kennis met ontwerper Ted Noten en ontdekken ze hoe hij sieraden maakt. Samen bezoeken ze het Stedelijk Museum en Ted's studio.

 • De Werkplaats - Kleurgebruik

  De architectuur van de Amsterdamse School is beroemd in binnen- en buitenland. In deze video vertelt conservator Ingeborg de Roode meer over het kleurgebruik van Amsterdamse School ontwerpers.

 • De Werkplaats - Gereedschap

  In deze video vertelt Arnoud Carp, erfgenaam van Anton Kurvers, meer over het gereedschap van deze ontwerper.

 • De Werkplaats - Houtsnijwerk

  In deze video volgen we twee studenten die voor de Amsterdamse School tentoonstelling een aantal replica’s maakten van houtsnijwerk van meubelstukken uit de Amsterdamse School periode.

 • Wim Crouwel 2015/1968

  Korte documentaire over de denkbeelden van grafisch ontwerper Wim Crouwel gemaakt door Lex Reitsma ter gelegenheid van het verschijnen van de monografie 'Wim Crouwel. Modernist’ in december 2015.

 • Opwinding – een tentoonstelling van Rudi Fuchs

  In deze video gaan Bart Rutten (Hoofd Collectie Stedelijk Museum) en Rudi Fuchs met elkaar in gesprek over zijn keuzes en mijlpalen.

Toon alle videos van Stedelijk Museum Amsterdam

6 series

 • Amsterdamse School

  De architectuur van de Amsterdamse School is beroemd in binnen- en buitenland. Dat er ook spectaculaire ontwerpen voor het interieur zijn, is minder bekend.

 • We Live Art - Invloed van kunst

  In de serie ‘We Live Art’ zie je portretten van mensen die niet in het veld van de beeldende kunst werken, maar er wel sterk door worden beïnvloed. Een schrijver gaat op reis in de voetsporen van Matisse; een abt vertelt over zijn passie en spirituele ervaringen bij hedendaagse beeldende kunst.

 • Wat de vakman?!

  In de onderwijsserie “Wat de vakman?!” kom je van alles te weten over het beroep van de kunstenaar. Je ontdekt hoe kunstenaars iets maken, hoe ze op ideeën komen en hoe het is om kunstenaar te zijn. In elke aflevering staat een kunstenaar en zijn vakmanschap centraal.

 • Serie: ARTclips

  De ARTclips zijn korte video’s over kunst speciaal ontwikkeld voor de bovenbouw van het VMBO. In elke ARTclip staat een vraag van jongeren over kunst centraal.

 • On The Move

  Verhalen in hedendaagse fotografie en grafische vormgeving. Nieuwe aanwinsten voor Amsterdam.

 • What the Art?!

  Onder professionele begeleiding van de AVRO maakten Blikopeners de televisieserie What The Art?! Elke aflevering bezochten Blikopeners een toonaangevende kunstenaar of vormgever in zijn of haar atelier.