40 video's

Het M HKA – Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen – is één van de acht grote instellingen van de Vlaamse Gemeenschap.

Het museum houdt de vinger aan de pols van wat er leeft binnen de hedendaagse beeldende kunst in eigen land en ver daarbuiten. Gelegen in de avant-gardestad bij uitstek, herbergt het M HKA ondertussen een rijke en divers samengestelde collectie die in steeds wisselende presentaties zowel binnen als buiten het museum getoond wordt.

Het M HKA is een dynamische ontmoetingsplek voor kunst, kunstenaars en cultuurliefhebbers en brengt jaarlijks een veelzijdig tentoonstellingsprogramma dat wordt aangevuld met tal van kunstenaarsgesprekken, performances, lezingen, boekpresentaties, wandelgesprekken en activiteiten voor jong en oud. Elke donderdagavond is het museum bovendien toegankelijk tot 21u00.

In het M HKAFE kan je steeds terecht voor een lekker drankje of een heerlijke lunch.

Onder de vleugels van het M HKA is ook Cinema Zuid terug te vinden.

In het gebouw van het FotoMuseum – waar Cinema Zuid sinds 2009 ondergebracht is – worden, in twee prachtig uitgeruste zalen, dagelijks filmvoorstellingen georganiseerd.

In Cinema Zuid herleeft het verleden van de cinema via reeksen als Filmhistories, Reeksen en Matinees. De geschiedenis van het medium wordt voortdurend herschreven, vergeten films herontdekt, verloren gewaande teruggevonden, klassiekers heruitgebracht op nieuwe kopieën, stille films voorzien van nieuwe muziek… Cinema Zuid laat je dit allemaal mee beleven en reikt je via inleidingen, lezingen en seminaries meteen ook een context aan.

foto bovenaan pagina: @Bram Goots.

Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen
Leuvenstraat 32
2000 Antwerpen
www.muhka.be

Cinema Zuid
Lakenstraat 14
2000 Antwerpen
www.cinemazuid.be

40 video's

 • Een tijdelijk toekomsten instituut

  Niemand kan weten wat nog niet bestaat. Maar het verbeelden van mogelijke, waarschijnlijke en verkiesbare toekomsten kan ervoor zorgen dat we het heden en het verleden beter begrijpen.

 • cameo

  CAMEO is een samenwerking tussen het tijdschrift Oogst en Cinema Zuid, de filmafdeling van het M HKA.

 • WJSVTK #6 M HKA

  Elke week trommelt Luuk Heezen een museumdirecteur of conservator uit bed voor zijn of haar favoriete kunstwerk uit hun museumcollectie. Deze aflevering is Luuk met Bart de Baere, directeur van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen. ’s Nachts komt hij terug voor een fiets! Maar niet zomaar eentje…

 • Robert Filliou - Het geheim van de permanente creatie

  Het M HKA wijdt een tentoonstelling aan de Franse dichter, toneelschrijver, kunstenaar en denker Robert Filliou: een sleutelfiguur van de experimentele kunst uit de tweede helft van de twintigste eeuw.

 • Energy Flash - De rave-beweging

  Energy Flash – De rave-beweging is de eerste museumtentoonstelling die het rave-fenomeen behandelt, evenals de sociale en politieke omstandigheden.

 • Show me yours & I'll show you mine

  Met Vaast Colson en Kati Heck nodigt het M HKA twee belangrijke vertegenwoordigers uit van een nieuwe generatie Antwerpse kunstenaars die het verdient om als referentie te worden gezien.

 • THE GAP - Abstracte kunst uit België

  Met bijzondere aandacht voor de notie van abstractie binnen de twintigste-eeuwse en hedendaagse Belgische kunst, heeft Luc Tuymans vijftien kunstenaars geselecteerd waarvan hun werk een relatie met of vertrekpunt van de abstractie heeft.

 • LODGERS in M HKA

  Video over het artists-in-residence programma 'Lodgers' van M HKA en AIR Antwerpen.

Toon alle videos van M HKA

2 series

 • We Live Art - Invloed van kunst

  In de serie ‘We Live Art’ zie je portretten van mensen die niet in het veld van de beeldende kunst werken, maar er wel sterk door worden beïnvloed. Een schrijver gaat op reis in de voetsporen van Matisse; een abt vertelt over zijn passie en spirituele ervaringen bij hedendaagse beeldende kunst.

 • Waar je 's nachts voor terugkomt

  Voor ARTtube bezoekt Luuk Heezen verschillende musea na sluitingstijd. In de reeks Waar je 's nachts voor terug komt laten 12 museumdirecteuren en curatoren zien van welk werk zij het meest genieten als het licht uit is en de laatste bezoeker is verdwenen. Mooie, korte verhalen: weg van de waan van de dag, en zonder alledaags geneuzel.