16 video's

Met een constante stroom van 200.000 bezoekers per jaar behoort het Groninger Museum tot een van de belangrijkste musea van Nederland. 

Het Groninger Museum wordt beschouwd als een nationaal en internationaal hoogtepunt van postmoderne architectuur. Bekend staat het museum om zijn bijzondere gebouw dat ontworpen is door de architecten Alessandro Mendini en het Oostenrijkse architectenbureau Coop Himmelb(l)au. Het interieur is verzorgd door de vormgevers Philippe Starck en Michele de Lucchi. In 2010 zijn er mooie nieuwe ruimten ontstaan, vormgegeven door Studio Job, Maarten Baas en Jaime Hayon. Het museum bezit een eeuwenoude historische collectie die onder meer bestaat uit archeologische vondsten, kostuums, en in- en export porselein. Op het gebied van moderne en hedendaagse kunst kenmerkt het museum zich onder andere door een grote collectie Ploeg-schilderijen en verzamelingen postmodern Italiaans design, installatiekunst, geënsceneerde fotografie en mode.

Groninger Museum
Museumeiland 1
9711 ME Groningen
www.groningermuseum.nl

16 video's

 • Hide & Seek, Maarten Baas

  Voor de tentoonstelling Hide & Seek, Maarten Baas, volgde filmmaker Sije Kingma de ontwerper tijdens de Dutch Designweek en zocht hij hem op in zijn atelier voor een interview.

 • WJSVTK #8 Groninger Museum

  Elke week trommelt Luuk Heezen een museumdirecteur of conservator uit bed voor zijn of haar favoriete kunstwerk uit hun museumcollectie. Dit keer reist hij af naar het hoge Noorden - het Groninger Museum voor een goed vragengesprek met directeur Andreas Blühm en het schilderij van Antonio Mancini.

 • Rodin - Genius at work

  Kijk mee in de expositie 'Rodin - Genius at Work' in het Groninger Museum.

 • Louise Jordan: ode aan Isaac Israëls

  De Engelse singer songwriter Louise Jordan schreef in opdracht van het Groninger Museum een lied bij het portret van Aletta Jacobs dat geschilderd werd door Isaac Israëls in 1920.

 • The making of 'Simirone’ door Ode to the Quiet

  De band Ode to the Quiet maakte speciaal voor het Groninger Museum het nummer ‘Simirone’ van Alessandro Mendini.

 • David Bowie in Retrospect

  Ruim 200.700 mensen bezochten de expositie David Bowie is in het Groninger Museum.Kijk hier mee terug!

 • Branching Fields

  Jong Gronings talent Esther de Graaf maakt van karton, ijzerdraad, aluminiumfolie, tape en cellofaan wonderbaarlijke constructies.

 • Wilden - Nieuwe Wilden

  Het Groninger Museum & Museum de Fundatie slaan de handen ineen en openen een dubbelexpo over het Duits expressionisme.

Toon alle videos van Groninger Museum

1 series

 • Waar je 's nachts voor terugkomt

  Voor ARTtube bezoekt Luuk Heezen verschillende musea na sluitingstijd. In de reeks Waar je 's nachts voor terug komt laten 12 museumdirecteuren en curatoren zien van welk werk zij het meest genieten als het licht uit is en de laatste bezoeker is verdwenen. Mooie, korte verhalen: weg van de waan van de dag, en zonder alledaags geneuzel.