37 video's

Het spectaculaire gebouw van EYE is een blikvanger aan het Amsterdamse IJ. Het filmmuseum beschikt over vier filmzalen, een expositieruimte, een educatieve studio, een winkel en een bar-restaurant. Jaarlijks organiseert EYE vier tentoonstellingen waarin film als de jongste, meest dynamische en grensoverschrijdende van alle kunsten wordt gepresenteerd.De tentoonstellingen zijn gewijd aan belangrijke filmauteurs, de geschiedenis van de historische avant-garde en het grensgebied tussen film en beeldende kunst. EYE heeft een prachtige tentoonstellingsruimte van ruim 1200 m2. De exposities plaatsen belangrijke ontwikkelingen binnen de Nederlandse cinematografie en filmkunst in een internationaal kader, en hebben altijd een relatie met de collectie van EYE.EYE beheert en vertoont films uit alle genres: een fraaie staalkaart van de filmgeschiedenis, van klassiekers tot premières, van kaskrakers tot kunstenaarsfilms. Het museum richt de blik niet alleen op het verleden, maar volgt ook de actualiteit op de voet met nieuwe aanwinsten, EYE on Art-programma’s en debatten.EYE is wereldwijd geroemd om zijn kennis en expertise op het gebied van filmrestauratie, -onderzoek en -educatie. Voor jong en oud, filmliefhebber en -professional: vanuit steeds veranderend perspectief belicht EYE de film als kunst, vermaak en deel van de digitale beeldcultuur.

EYE Filmmuseum
IJpromenade 1
1031 KT Amsterdam 
www.eyefilm.nl

37 video's

 • Celluloid

  Director of exhibitions en curator Jaap Guldemond vertelt over de achtergronden van de tentoonstelling Celluloid.

 • EYE Collectie: Nitraat archief

  Een kijkje achter de schermen in het nitraat-archief van EYE.

 • Robby Müller - Master of Light

  In deze video werpen kenners en medewerkers van de films van Robby Müller hun licht op zijn werk.

 • Close-up: Machineruimte

  Presentatie Researchlab ArtEZ in de tentoonstelling Close-Up – A New Generation of Film and Video Artists in the Netherlands.

 • The Hateful Eight

  Over film op 70mm en de roadshow versie.

 • Jelle Brandt Corstius - Grand Tour

  Wereldreiziger en journalist Jelle Brandt Corstius selecteerde korte films uit de Desmet-collectie en neemt het publiek mee op een reis om de wereld, van Afrika naar Ceylon, op een cruise of in het vliegtuig

 • Multus #2: Dance on Piano

  Voor EYE bracht pianiste Tomoko Mukaiyam samen met Gerard Bouwhuis een intrigerend programma voor twee piano’s, omringd door een woud van beeldschermen.

 • Edvard Munch Goes to the Movies

  Speciale EYE on Art-avond rond Edvard Munch met vertoning van een korte, door Munch gemaakte film uit 1927 en films die de Noorse schilder inspireerden.

Toon alle videos van EYE Filmmuseum

2 series

 • EYE on art

  EYE on Art is een wekelijks programma op het raakvlak van film en beeldende kunst. Editie gemist? Kijk ze hier terug.

 • Wat de vakman?!

  In de onderwijsserie “Wat de vakman?!” kom je van alles te weten over het beroep van de kunstenaar. Je ontdekt hoe kunstenaars iets maken, hoe ze op ideeën komen en hoe het is om kunstenaar te zijn. In elke aflevering staat een kunstenaar en zijn vakmanschap centraal.