43 video's

Het spectaculaire gebouw van EYE is een blikvanger aan het Amsterdamse IJ. Het filmmuseum beschikt over vier filmzalen, een expositieruimte, een educatieve studio, een winkel en een bar-restaurant. Jaarlijks organiseert EYE vier tentoonstellingen waarin film als de jongste, meest dynamische en grensoverschrijdende van alle kunsten wordt gepresenteerd.De tentoonstellingen zijn gewijd aan belangrijke filmauteurs, de geschiedenis van de historische avant-garde en het grensgebied tussen film en beeldende kunst. EYE heeft een prachtige tentoonstellingsruimte van ruim 1200 m2. De exposities plaatsen belangrijke ontwikkelingen binnen de Nederlandse cinematografie en filmkunst in een internationaal kader, en hebben altijd een relatie met de collectie van EYE.EYE beheert en vertoont films uit alle genres: een fraaie staalkaart van de filmgeschiedenis, van klassiekers tot premières, van kaskrakers tot kunstenaarsfilms. Het museum richt de blik niet alleen op het verleden, maar volgt ook de actualiteit op de voet met nieuwe aanwinsten, EYE on Art-programma’s en debatten.EYE is wereldwijd geroemd om zijn kennis en expertise op het gebied van filmrestauratie, -onderzoek en -educatie. Voor jong en oud, filmliefhebber en -professional: vanuit steeds veranderend perspectief belicht EYE de film als kunst, vermaak en deel van de digitale beeldcultuur.

EYE Filmmuseum
IJpromenade 1
1031 KT Amsterdam 
www.eyefilm.nl

43 video's

 • FURY! Punk Culture

  Ieder voorjaar presenteert EYE een themaprogramma. In 2016 stond daarin de viering van het veertigjarig bestaan van punk centraal.

 • Tacita Dean over FILM in EYE Filmmuseum

  Interview met Tacita Dean, over haar werk FILM wat onderdeel was van de tentoonstelling Celluloid met Tacita Dean, João Maria Gusmão & Pedro Paiva, Rosa Barba, Sandra Gibson & Luis Recoder in EYE Filmmuseum (sept 2016 – jan 2017).

 • Béla Tarr - Till the End of the World

  Interview met de Hongaarse filmmaker Béla Tarr en Director of Exhibitions Jaap Guldemond over de tentoonstelling Till the End of the World in EYE Filmmuseum.

 • Looking for America

  “A man went looking for America. And couldn't find it anywhere." - Easy Rider (1969) Het perspectief van onafhankelijke Amerikaanse filmmakers op het leven van Amerikanen die buitengesloten zijn van de Amerikaanse droom.

 • Tinguely & Landy. Homage to New York - Performance - Destruction

  Een documentatie van een avond in EYE rond de kunstenaar Jean Tinguely in samenwerking met het Stedelijk Museum rondom de overzichtstentoonstelling 'Jean Tinguely - Machinespektakel'.

 • Joost Rekveld

  Deze video biedt een introductie op het werk van mediakunstenaar Joost Rekveld, en de recente restauratie van zijn vroege werk door EYE Filmmuseum.

 • Celluloid

  Director of exhibitions en curator Jaap Guldemond vertelt over de achtergronden van de tentoonstelling Celluloid.

 • EYE Collectie: Nitraat archief

  Een kijkje achter de schermen in het nitraat-archief van EYE.

Toon alle videos van EYE Filmmuseum

2 series

 • EYE on art

  EYE on Art is een wekelijks programma op het raakvlak van film en beeldende kunst. Editie gemist? Kijk ze hier terug.

 • Wat de vakman?!

  In de onderwijsserie “Wat de vakman?!” kom je van alles te weten over het beroep van de kunstenaar. Je ontdekt hoe kunstenaars iets maken, hoe ze op ideeën komen en hoe het is om kunstenaar te zijn. In elke aflevering staat een kunstenaar en zijn vakmanschap centraal.