36 video's

De Pont museum is vernoemd naar de jurist en zakenman mr J.H. de Pont (1915-1987) uit wiens nalatenschap in 1988 een stichting 'ter stimulering van de hedendaagse kunst' kon worden opgericht. Het museum is gevestigd in een voormalige wolspinnerij die door het Amsterdamse bureau BenthemCrouwel Architekten is verbouwd tot een ruimte waar hedendaagse kunst optimaal tot haar recht kan komen. De monumentale oude fabriek met de grote, lichte zaal en de intieme 'wolhokken' vormt een prachtige omgeving voor de vele kunstwerken.De collectie omvat werken van kunstenaars uit binnen- en buitenland onder wie Berlinde De Bruyckere, Marc Mulders, Gerhard Richter, Anish Kapoor, Bill Viola en Ai Weiwei. Naast een opstelling van werk uit de eigen collectie, die regelmatig verandert, worden er jaarlijks enkele grote en kleine tentoonstellingen georganiseerd.

DE PONT museum voor hedendaagse kunst 

Wilhelminapark 1
5041 EA Tilburg
www.depont.nl

36 video's

 • Animaties van één minuut 2016

  Ontdek de collectie van DE PONT museum aan de hand van animaties van één minuut gemaakt door studenten van de St. Joost academie.

 • De glas sculpturen van Roni Horn

  Bekijk hoe de overzichtstentoonstelling van Roni Horn tot stand kwam. En dan met name hoe de tien 5000 kilo zware glassculpturen het museum in komen.

 • Animaties van één minuut 2015

  Ontdek de collectie van DE PONT museum aan de hand van animaties van één minuut gemaakt door studenten van de St. Joost academie.

 • Van wolspinnerij naar hedendaags museum

  Bekijk hoe de voormalige wolspinnerij werd getransformeerd tot een museum voor hedendaagse kunst.

 • RIOT

  Isaac Julien verteld in deze video over zijn werk, dat te zien was in de tentoonstelling RIOT.

 • Jongeren over Willie Doherty

  De “peers” van museum de Pont de vragen zich aan de hand van zijn tentoonstelling af hoe een kunstenaar uit een conflictgebied wordt beïnvloed.

 • Willie Doherty - Unseen

  De tentoonstelling UNSEEN toont de foto's en video's van de Noord-Ierse kunstenaar Willie Doherty. Als twaalfjarige was hij getuige van Bloody Sunday. In deze video vertelt hij over zijn geschiedenis en de invloed daarvan op zijn kunstenaarschap.

 • Een schilderij van honderd vierkante meter

  Op een muur van meer dan 100 vierkante meter zet Zandvliet een kader uit en maakt aan de hand van schetsen een schilderij. Je ziet het meten, mengen van de verf, maar vooral het kijken.

Toon alle videos van De Pont museum

4 series

 • We Live Art - Invloed van kunst

  In de serie ‘We Live Art’ zie je portretten van mensen die niet in het veld van de beeldende kunst werken, maar er wel sterk door worden beïnvloed. Een schrijver gaat op reis in de voetsporen van Matisse; een abt vertelt over zijn passie en spirituele ervaringen bij hedendaagse beeldende kunst.

 • Wat de vakman?!

  In de onderwijsserie “Wat de vakman?!” kom je van alles te weten over het beroep van de kunstenaar. Je ontdekt hoe kunstenaars iets maken, hoe ze op ideeën komen en hoe het is om kunstenaar te zijn. In elke aflevering staat een kunstenaar en zijn vakmanschap centraal.

 • Serie: ARTclips

  De ARTclips zijn korte video’s over kunst speciaal ontwikkeld voor de bovenbouw van het VMBO. In elke ARTclip staat een vraag van jongeren over kunst centraal.

 • Wait a minute?!

  De onderwijsserie ‘Wait a minute?!’ bestaat uit vier video’s over het beeldend proces van kunst speciaal ontwikkeld voor de bovenbouw van VMBO, HAVO en VWO. Vier studenten van AKV|StJoost laten zien hoe zij zich lieten inspireren door het werk van een kunstenaar uit De Pont museum.