22 video's

Het Centraal Museum verrijkt je met kunst en cultuur uit de wereld van Utrecht. Van Rietveld tot de Utrechtse Caravaggisten, van Dick Bruna tot Moesman en van Viktor & Rolf tot het eeuwenoude Utrechtse schip. Een museum waar je altijd geïnspireerd vandaan komt. Het museum is gevestigd in een voormalig Middeleeuws klooster en bestaat uit een verzameling gebouwen en een prachtige grote binnentuin. Het is een heerlijke plek om te dwalen door de vele gangen en trappenhuizen, en waar je je kan laten verrassen door de diverse tentoonstellingen.

Collectie

Zo beschikt het Centraal Museum over de grootste collectie van Rietveld-objecten ter wereld, en kun je er het werk van de wereldberoemde Dick Bruna bekijken. Ook de collectie oude meesters, met werken van onder andere Jan van Scorel, Abraham Bloemaert en Hendrick ten Brugghen is zeer de moeite waard. Naast het werk van al deze Utrechtse iconen biedt het Centraal Museum een overzicht van 2.000 jaar turbulente geschiedenis, en staat ook het ‘heden’ centraal met actuele mode, vormgeving en beeldende kunst. Bezoek ook het Rietveld Schröderhuis, het architectonische hoogtepunt van de kunststroming De Stijl.

Centraal Museum
Agnietenstraat 1
3512 XA Utrecht
www.centraalmuseum.nl

22 video's

 • Jong geleerd - Portret van een verzamelaar

  Henri Swagemakers is al jong begonnen met verzamelen. De ontwikkeling van zijn verzameling is als een avontuur; verzamelen gaat over inschatten, riskeren, prikkelen, nieuwsgierigheid en het juiste moment kiezen.

 • De Museumtuin

  De museumtuin van het Centraal Museum is een groene oase in het midden van Utrecht. Geschiedenis, kunst, cultuur, planten en bomen komen hier samen. Ontwerper Ronald Buïel vertelt erover.

 • Hoeden door de eeuwen heen

  Een tijdreis door het hoedendepot van het Centraal Museum. Ninke Bloemberg, conservator Mode, vertelt je meer over de hoedengeschiedenis.

 • Liquid Garden, Tanja Smeets

  Kunstenares Tanja Smeets maakte in opdracht van het Centraal Museum een nieuw kunstwerk. Deze video toont hoe Liquid Garden tot stand kwam.

 • The making of Ultra Vision

  Gedurende vier seizoenen fotografeerde Hans Wilschut (Ridderkerk, 1966) vier panorama’s vanaf de Utrechtse Domtoren.

 • De collectie van Josephina en Lambertus van Baaren

  Wie waren de bijzondere verzamelaars Lambertus en Josephina van Baaren en hoe kwam de collectie tot stand?

 • Wie werken er in het museum?

  In het Centraal Museum werken allemaal verschillende mensen. In deze video stellen mensen met verschillende beroepen zich voor. Ze vertellen over hun werk in het museum.

 • Anthropocene Observatory

  In het kunstproject 'Antropocene Observatory' onderzoeken kunstenaars, wetenschappers en denkers de ingrijpende invloed van de mens op de aarde.

Toon alle videos van Centraal Museum