Vies is fijn!

Hans den Hartog Jager wordt vrolijk van vieze kunst, maar waarom eigenlijk? Hij vertelt je er graag meer over in zijn eerste blog voor ARTtube.

Vies is fijn. De afgelopen maanden was in Museum De Fundatie de expositie ‘Zie de mens’ te zien, die ik zelf had mogen samenstellen. Natuurlijk was ik trots op alles wat daar hing en stond, maar toch werd ik, elke keer als ik in Zwolle was, als een magneet aangetrokken door het werk dat 1970 vertegenwoordigde: Your portrait van de Japanse kunstenaar Tetsumi Kudo.

Kudo maakte dit werk nadat  hij op een filmset ruzie had gekregen met de schrijver Eugène Ionesco. Vervolgens nam Kudo wraak: hij maakte een serie portretten van Ionesco waarin hij de schrijver zo vilein mogelijk afbeeldde: hij verft zijn hoofd fluorescerend roze en groen, en omringt het met een drol, een verteerd handje, maden en slakken en zet pontificaal een lekkende penis voor zijn kop. Vies was het, vunzig en smerig, maar ik werd er steeds weer vrolijk van. Want Kudo laat óók zien dat in kunst vrijheid, echte vrijheid, veel belangrijk dan schoonheid is. 

Daarom was ik ook blij dat op ARTtube een video is te vinden die speciaal is gewijd aan pur – dat rare, grillige materiaal dat meestal in de bouw wordt gebruikt, maar waar een kunstenaar als Folkert de Jong ook dol op is. Kijkend naar deze film begrijp je meteen waarom: pur is vies en grillig, maar het is ook ‘licht, sterk, goedkoop, snel’ zoals de mannen van het New Sculpture Department het uitdrukken.

En: een goed pur-beeld lijkt ieder moment weer opnieuw te kunnen beginnen met stromen, vloeien en pruttelen, alsof het nooit af is – en dat is de grootste vrijheid die je je als kunstenaar kunt wensen.

4 video's

 • De beminnelijke waanzin

  Toen Folkert de Jong twee jaar geleden een bezoek bracht aan de Kemner bronsgieterij beet hij zich vast in het voornemen om in brons te gaan werken. De techniek bracht hem compleet in vervoering.

 • The Primacy of Matter over Thought

  Kunstenaar Folkert de Jong vervaardigt speciaal voor het Gemeentemuseum Den Haag een omvangrijke installatie die gebaseerd is op het idee van het Theater Anatomicum.

 • Makers: PUR

  In de videoreeks 'Makers' gaat ARTtube op bezoek bij kunstenaars die zich onderscheiden door innovatie in materiaal en techniek. Hoe innoveren ze, en waardoor laten ze zich inspireren? Deze aflevering: PUR.

 • Zie de mens

  Honderd portretten van honderd kunstenaars. Van elk jaar één portret. Samengesteld door kunstcriticus Hans den Hartog Jager.