Goed opletten en vragen stellen

Een van Hans den Hartog Jagers favoriete kunstenaars is Jimmie Durham. Waarom? Dat is precies de vraag die hij zich vaak stelt bij het bekijken van Durhams werk.

Goed opletten loont altijd bij Jimmie Durham. Neem de eerste seconden van deze film: Daarin zien we, split screen, hoe hij een podium oploopt, ongetwijfeld bij de opening van een tentoonstelling van zijn werk. Het publiek applaudisseert, Durham heeft de bos bloemen al in zijn hand en knikt welwillend – en ineens zie je, maar alleen als je goed oplet, dat hij een van de bloemen, een dikke gele, in zijn mond heeft gestoken en er doodgemoedereerd op staat te kauwen. Eet Durham nou een bloem? Waarom in godsnaam?

Film still uit de video: 'Een kwestie van leven en dood en zingen' met Jimmie Durham, gemaakt door M HKA.

Een verklaring volgt er niet, maar het is wel typisch Durham: de kunstenaar die het leven op scherp zet door het voortdurend te ontregelen. Dat klinkt alsof hij graag provoceert, maar dat is het niet: Durham ziet overal mogelijkheden voor ontregeling, verdieping, voor humor en poëzie. Hij bouwt zijn beelden en installaties meestal op uit oude materialen, restjes, die hij nieuw leven inblaast. Dat doet hij op zo’n rijke en slimme manier dat hij zijn toeschouwer daarmee heel vaak met een enkele grote zwaait weet terug te voeren naar de fundamenten van onze cultuur, van ons bestaan: niet voor niets lijkt Durhams werk vaak op oude, primitieve kunstvoorwerpen.

Dat is vast een van de redenen dat Jimmie Durham een van mijn favoriete kunstenaars is: in zijn werk laat hij zien hoe mooi en belangrijk het is om met de wortels van het leven verbonden te blijven, om niet blasé te worden, om zo veel mogelijk een frisse blik op de wereld te houden. Precies zoals Jimmie Durham dat zelf voortdurend doet – en daar mag best een bloemetje bij.

1 video's