Er is weer genoeg nieuws te zien in de museumwereld. Zie je door de bomen de kunst niet meer? Wij geven je 5 tips - met bijbehorende video's als inspiratie.
1. Laatste kans! Casper Verborg in Museum Arnhem - t/m 19 maart
In Museum Arnhem vind je nu de 30e editie van het Gelders Balkon, een podium in Museum Arnhem voor aan Gelderland gerelateerde kunstenaars of kunstinitiatieven. Deze editie staat in het teken van Casper Verborg, die onlangs de Siger White Award 2016 won.
In de tentoonstelling toont Verborg een selectie van zijn werk dat in de afgelopen twee jaar is ontstaan. Zijn schilderijen zijn plekken waar alles gebeurt en tegelijkertijd niets. Parallelle werelden komen samen waarin heden en verleden tegelijkertijd aanwezig zijn. We denken te begrijpen wat we zien. Maar, net als in het echte leven waarin alles gekaderd en logisch lijkt te zijn, is toch ineens alles anders dat je dacht...
2. Een online tijdreis door het leven van Ed van der Elsken door het Stedelijk Museum Amsterdam
Een jager op fotografisch wild, zo noemde hij zichzelf: Ed van der Elsken. Een fotograaf die zijn prooi verleidde, uitdaagde en precies op het juiste moment toesloeg. Het was een uniek figuur die Ed. Als straatfotograaf ging hij in steden als Parijs, Amsterdam, Hong Kong en Tokio op zoek naar zelfbewuste mensen en de tegendraadse jeugd. Zijn foto’s en films zijn geworteld in hun tijd, maar tegelijkertijd tijdloos. Het Stedelijk Museum ontwikkelde daarop niet alleen een bijzondere overzichtstentoonstelling in het museum, maar ook een mooie online tool met verschillende verhalen over Elskens leven en zijn invloeden.
Reis door zijn leven of luister naar persoonlijke verhalen van fotografen, vrienden of journalisten. Binnenkort wordt ook het derde verhaal gepresenteerd. Kijken dus!
3. 24-26 maart: Haarlemse Lente in Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem
Het begin van de lente vier je natuurlijk in De Hallen Haarlem! In het museum vind je dit weekend niet alleen het werk van Richard Tuttle, Evelyn Taocheng Wang en Kasper Bosmans geïnspireerd op de Haarlemse geschiedenis en collecties van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem. Tijdens de Haarlemse Lente kun je hier ook terecht voor artist talks, rondleidingen, muziek, performances én de opening van de expositie Barbarians & Philosophers en Museum in Bloom. Ga voor meer info naar: activiteiten & educatie in De Hallen Haarlem.
4. 18 april: Surrealisme proeven - Sterrendiner in Boijmans
De surrealistische kunstenaar Salvador Dali deed meer dan schilderen… hij stond ook graag in de keuken! In 1973 schreef hij het kookboek ‘Les dîners de Gala’. Het boek staat vol met levendige en soms onmogelijke recepten en is net zo surrealistisch als je van de kunstenaar zou verwachten. Speciaal voor de tentoonstelling ‘Gek van surrealisme’ hebben vier Rotterdamse topchefs – samen goed voor zes Michelinsterren, zich laten inspireren door Dalí’s extravagante kookboek.
Chefs Erik van Loo, Fred Mustert, Gert Blom en Mario Ridder schotelen je een exclusief surrealistisch viergangendiner voor in het museumrestaurant Het Paviljoen. Voor de editie op 18 april is nog een aantal tafeltjes beschikbaar. Kaarten voor de laatste avond zijn hier te bestellen.
Om alvast in surrealistische sferen te komen laat Saskia Van Kampen-Prein, conservator Moderne en hedendaagse kunst in deze video de passie en belevingswereld zien van kunstenaars als Max Ernst, Rene Margritte en Salvador Dalí.
5. Tot 7 mei: Béla Tarr – Till the End of the World in EYE Filmmuseum
Béla Tarr wordt wereldwijd beschouwd als één van de meest invloedrijke filmauteurs van de afgelopen dertig jaar. In 2011 besloot hij te stoppen met filmen, maar voor EYE heeft hij nog één de camera gepakt om zijn allerlaatste scène te filmen. Het is zijn boosheid over de houding binnen Europa, en met name in Hongarije, tegenover vluchtelingen, die hem ertoe aanzet een statement te maken.
Speciaal voor EYE heeft Tarr een tentoonstelling ontwikkeld die zich verhoudt tussen film, theaterdecor en installatie. Met samengestelde beelden uit verschillend filmmateriaal toont hij niet alleen zijn sombere wereldbeeld, maar tegelijkertijd zijn mededogen voor degenen die zijn buitengesloten van onze samenleving.
Rondom de expositie organiseert EYE verschillende filmavonden en lezingen. Kijk hier voor de randprogrammering.